Autoritățile au publicat miercuri informații despre cum funcționează vaccinul nou autorizat dezvoltat de Johnson&Johnson, ce eficacitate are, ce informații există despre protecție, ce reacții adverse au fost observate în studiile clinice, ce contraindicații are, precum și alte informații utile. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat prima actualizare privind siguranța vaccinării COVID-19 pentru vaccinul Comirnaty. Conform acesteia, datele de siguranță colectate cu privire la utilizarea Comirnaty în campaniile de vaccinare sunt în concordanță cu profilul de siguranță cunoscut al vaccinului și nu s-au identificat efecte adverse noi. Prima tranșă de vaccin Johnson&Johnson este așteptată în România în a doua jumătate a lunii aprilie.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Comisia Europeană a acordat autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Consultați aici prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Janssen Pharmaceutica NV cu informații pentru utilizator aici.

Consultați aici prospectul vaccinuluiîmpotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech/ Pfizer (denumit Comirnaty) cu informații pentru utilizator.

Vezi aici mai multe detaliilegate de vaccinurile autorizate până în prezent.

Prima tranșă de vaccin Johnson&Johnson va ajunge în România în a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Potrivit medicului militar, prima tranșă va fi una simbolică, de câteva zeci de mii de doze.

Vaccinul se administrează într-o singură doză, iar Valeriu Gheorghiță afirmă că este ideal pentru administrarea în caravanele mobile în mediul rural și în zonele greu accesibil, dar asta nu înseamnă că nu va putea fi accesat și de restul categoriilor.

El spune că încă nu a fost luată o decizie finală privind strategia de vaccinare cu acest vaccin legat de categoriile de persoane eligibile, ținând cont că este recomandat celor cu vârsta de peste 18 ani.

Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson.

Testele clinice făcute pe 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină au arătat că vaccinul are o eficiență de 67%.