Ploile și ninsorile vor cuprinde cea mai mare parte a țării, până sâmbătă, iar meteorologii au emis mai multe alerte meteo.

HotNews.roFoto: Hotnews

De miercuri de la ora 10.00 și până joi, la ora 6.00, este în vigoare o avertizare cod galben pentru precipitaţii în zonele montane şi submontane, precum și în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania. Se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp.

La munte va ninge, iar în Transilvania și în vestul și nordul Moldovei vor predomina ninsorile, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1500 m altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70-90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. Pentru intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi și în Banat, Crișana, sud-vestul Olteniei și nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50-60 km/h.

Tot miercuri, între orele 10.00 şi 23.00, este în vigoare o avertizare cod portocaliu privind intensificări susţinute ale vântului, ninsori abundente şi viscol puternic în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.

Potrivit meteorologilor, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90-110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Sunt vizate județele Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Vrancea și Buzău.

O altă avertizare cod galben va fi în vigoare de joi, de la ora 6.00, până sâmbătă, la ora 10.00, când sunt prognozate ninsori însemnate cantitativ în zona montană şi strat de zăpadă în creştere semnificativă. Meteorologii spun că în zona de munte va continua să ningă, temporar însemnat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte important deja depus.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică pentru intervalul joi, ora 6.00, sâmbătă, ora 10.00, când precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureş, în cea mai mare parte a Moldovei precum şi în zona subcarpatică a Olteniei şi a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 15-20 l/mp şi pe arii restrânse 25 l/mp, în special în zona de munte.