Zeci de percheziții au loc miercuri în București și în șapte județe, în două dosare penale care îi vizează pe membrii a cinci rețele suspectate de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu mașini second-hand aduse din străinătate. Prejudiciul este estimat la aproximativ 20 de milioane de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform Poliției Române, miercuri au loc 62 de percheziții în București și în județele Ilfov, Bacău, Brașov, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Vaslui, în cadrul a două dosare penale. 31 de mandate de aducere vor fi puse în aplicare.

Cercetările vizează 5 grupări infracționale suspectate de evaziune fiscală și care ar controla direct sau prin interpuși mai multe firme care desfășoară activități în domeniul comerțului intracomunitar cu mașini rulate.

Anchetatorii spun că prin intermediul acestor firme ar fi fost achiziționate autovehicule din state UE, în special din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța, Spania, dar și din alte țări. Ulterior, membrii grupării au vândut mașinile în România, fără a înregistra veniturile în evidențele contabile și fără a declara operațiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracțională ar fi fost săvârșită prin intermediul mai multor firme, în diferite intervale de timp, în perioada 2016-2019. Astfel, ar fi fost cauzat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 97.000.000 de lei (aproximativ 20 de milioane de euro).