Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îi transmite deputatului AUR George Simion, blocat duminică în vama Leușeni de către vameșii moldoveni, că nu are atribuții în soluționarea acestui caz și că singura soluție legală de anulare a deciziei Biroului de Migrație și Azil este procedura în instanță. George Simion are interdicție în Republica Moldova până în 2023. Simion a rămas și luni în vama Leușeni-Albița, acuzând că este împiedicat să meargă la funeraliile scriitorului Nicolae Dabija.

George SimionFoto: Agerpres
  • "Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată. Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ”, a transmis luni Președinția Republicii Moldova, potrivit deschide.md.

George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și deputat, a încercat duminică să intre în Republica Moldova. Accesul i-a fost însă refuzat, deoarece în 2018 Simion a fost expulzat din R. Moldova și declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani. El a cerut Ministerului Afacerilor Externe de la București să intervină pe lângă autoritățile de la Chișinău pentru a i se permite "să intre pe teritoriul Republicii Moldova ca demnitar al statului român".

Simion este blocat la vama Leușeni-Albița, unde se află și luni, susținând că este împiedicat să meargă la funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, care a murit în 12 martie, după ce a fost confirmat cu COVID.

"Am văzut reacții lașe din partea autorităților, și din România, și din Republica Moldova, care nu vor să-și asume deloc subiectul Unirii, subiectul unei nedeptăți împotriva mea. Nu pot merge peste Prut...", a transmis Simion luni după-amiază, printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

.