Emil Cioran a devenit personajul unor benzi desenate, însoțite de aforisme inedite ale filosofului român, adaptate la atmosfera unui Paris pustiit de pandemia de coronavirus. Ambasadorul român în Franța, Luca Niculescu, a semnalat apariția cărții care conține desenele lui Patrice Reytier și citate ale autorului român stabilit în Franța, descoperite în arhivele Centrului Național al Cărții. ”Cioran e îngândurat, aproape totdeauna singur printr-un Paris pustiu, de toamnă. Poartă deseori un impermeabil cu gulerul ridicat și se plimbă, merge, bate la pas orașul, e un fel de ultim pieton într-un Paris al anilor 60”.

Cioran, personaj de benzi desenate (Sursa: Facebook)Foto: Hotnews

”Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franța o BD despre celebrul filozof român, <>, după cum scrie în prefață. Îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol (ce asemănare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, gânditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries și din Cartierul Latin în Père Lachaise. Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism. <<În muzică și în poezie, tot ceea ce nu te sfâșie e inutil sau vulgar>>, spune Cioran în fata unei bănci goale. Sau, plimbându-se printr-un parc: <>. Ori, ceva mai încolo, în timp ce coboară o scară: <>. Pe unul dintre podurile Senei, uitându-se la fluviu, spune: <>. ”, a scris ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

Într-unul dintre puținele desene în care filosoful nu e singur, este redat următorul dialog: „Nu putem trăi decât la Paris?”, îl întreabă interlocutorul, în față la Sacré-Cœur. „Da, răspunde Cioran, e locul ideal pentru a-ți rata viața”.