Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății și cel care a publicat datele despre vaccinare și pandemie, explică, pe Facebook, cum s-a ajuns ca autoritățile să verifice un "atac cibernetic" asupra Registrului Electronic de Vaccinări, "înainte de-a se face o minimă verificare a situației reale". El susține că nu a transmis nimănui parola de acces la Registrul Electronic, că a cerut acces la platformă pentru a lucra în timpul week-end-ului și că, pentru că era pe drum, a indicat o adresă de IP fix care era alocată unui centru de date din Germania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Corpul de Control al prim-ministrului face verificări la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în urma unor sesizări privind siguranța sistemelor informatice gestionate de către INSP, a anunțat joi Guvernul. Mai exact, este suspectată accesarea frauduloasă a Registrului Electronic de Vaccinări.

Corpul de Control al premierului ar putea sesiza DIICOT, deoarece Vlad Voinea, consilierul pe transparență al ministrului Sănătății, i-ar fi dat fratelui său care locuiește în Germania parola de la baza de date cu vaccinările, iar acesta ar fi încercat să o acceseze de mai multe ori, a scris jurnalista Mioara Costin de la Realitatea PLUS. Astfel, s-ar fi declanșat alerta de atac cibernetic întrucat baza de date era accesată sau se încerca accesarea din altă țară.

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății și cel care a publicat datele despre vaccinare și pandemie, a venit cu precizări pe Facebook.

El susține că nu a transmis nimănui parola de acces la Registrul Electronic, că a cerut acces la platformă pentru a lucra în timpul week-end-ului și că, pentru că era pe drum, a indicat o adresă de IP fix care era alocată unui centru de date din Germania.

Ce spune Voinea:

  • "Fratele meu e în România, este lector universitar la Jurnalism, locul unde cei care publică lucruri legate de persoana mea ar fi trebuit să învețe cum se verifică o știre. Fratele meu nu are nicio legătură profesională cu mine.
  • Nu am transmis nimănui parola de acces la RENV, am folosit-o eu, doar că fiind weekend și în deplasare cu familia am solicitat accesul ca să pot să lucrez. Da, chiar dacă era weekend. Contul de acces la RENV nu conține informații personale, nume sau CNP-uri, ci numai date statistice de interes public.
  • Am încercat apoi să mă conectez și pentru că eram pe drum am indicat care este adresa de IP fix (VPN) pe care o voi folosi. Acea adresă IP este alocată unui data center din Germania. Deși am anunțat colegilor din Minister noua adresă IP, am încercat conectarea, dar nu am reușit pentru că adresa nu fusese introdusă încă în lista acceptată de Registrul Electronic Național al Vaccinării.
  • De ce ar fi catalogat acest lucru banal ca fiind un atac cibernetic, înainte de-a se face o minimă verificare a situației reale, îi las pe cei care au formulat aceste acuzații să vă explice".