Ministerul Afacerilor Externe a precizat că nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane în cazul incidentului produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, când cincisprezece marinari au fost răpiţi de piraţi în Golful Guineea de la bordul unei nave sub pavilion maltez.

UPDATE Potrivit MAE, nu erau români la bordul navei în cauză.

”Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane.

Știrea inițială

Cincisprezece marinari au fost răpiţi de piraţi în Golful Guineea de la bordul unei nave sub pavilion maltez, iar printre membrii echipajului, format din 21 de persoane, se află şi navigatori români. Deocamdată nu se ştie dacă sau câţi marinari români au fost răpiţi. Ministerul român de Externe a transmis că a fost convocată Celula de criză.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihalcioiu, a declarat vineri, pentru News.ro, că piraţii au atacat marţi nava Davide P., pavilion Malta, în Golful Guineea şi au răpit 15 marinari.

La bordul navei se aflau 21 de persoane, români, ucraineni şi filipinezi. Deocamdată nu este cunoscută naţionalitatea celor răpiţi. Totodată, piraţii nu ar fi formulat până în prezent nicio cerere de răscumpărare.

Ministerul român de Externe spune că a fost convocată Celula de criză.

  • "Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.
  • Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia", a transmis MAE.