Concluziile anchetei în cazul de la Onești: Negociatorul nu a fost informat că agresorul a vorbit cu operatorul 112 și nu a cunoscut revendicările / Polițiștii aveau indiciile pentru o intervenție în forță

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 11 martie 2021, 17:50 Actualitate | Esenţial


Gh Morosan
Foto: Captura
Conducerea Poliției Române a încheiat ancheta declanșată la Poliția Onești și la Poliția Județeană Bacău în cazul intervenției de la Onești, unde un bărbat a sechestrat doi muncitori, apoi i-a ucis, la capătul a șase ore în care forțele de ordine au încercat să negocieze cu el. Potrivit reprezentanților IGPR, polițiștii de la fața locului știau starea de pericol în care se aflau cele două victime, pentru că le-au văzut cu mâinile legate, știau despre amenințări și aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță.

Principalele concluzii ale controlului:
 • Poliţiştii care au intervenit nu au documentat profilul autorului cu privire la existenţa antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia şi nici referitor la ameninţările transmise anterior comiterii faptelor
 • Modul de relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos întrucât informaţiile pe care le avea coordonatorul acţiunii nu au ajuns şi la şeful echipei de intervenţie sau la negociator.
 • Negociatorul nu a fost informat despre dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 şi astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta
 • Polițiștii de la fața locului știau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, pentru că i-au văzut cu mâinile legate și știau despre amenințări
 • Polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță
 • Datele transmise către IGPR de către IPJ Bacău a fost eronate, incomplete și transmise cu întârziere - s-a transmis că un bărbat fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane
 • Agresorul avea antecedente penale și a făcut nenumărate petiții după pierderea apartamentului, în 2010
 • Pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violență, unul dintre dosare chiar în acest an
 • Adjunctul șefului IPJ Bacău, deşi avea toate datele necesare pentru evaluarea gravităţii situaţiei de risc, nu s-a deplasat la faţa locului în vederea coordonării acţiunii - a ajuns acolo în jurul orei 17.50.
Concluziile anchetei au fost prezentate de împuternicitul adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, Florentin Brăcea.

Doi muncitori în vârstă de 36 și 52 de ani care renovau un apartament în Onești au fost uciși în 1 martie de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat și legat pe cei doi, în balconul locuinței. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartament după ce negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat, la capătul a mai bine de șase ore.

Conducerea Poliției Județene Bacău și a Poliției Onești a fost demisă și a fost sesizat Parchetul pentru neglijență în serviciu.

Agresorul - Gheorghe Moroșan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care apoi și-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele, cu cuțitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor .

Tribunalul Bacău a admis în 8 martie cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Moroșan, pentru infracțiunea de omor calificat.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bacău, în 1 martie, bărbatul și soția sa au plecat de acasă cu intenția de a se răzbuna, după ce au fost anunțați că în apartamentul din care fuseseră evacuați în 2010 au loc lucrări de renovare.

Astfel, el a plecat de acasă cu un cuțit și cu sprayuri paralizante și a cumpărat de la magazin 10 coliere autoblocante, cu dimensiunea de 50 de cm fiecare, pe care avea să le folosească ulterior la imobilizarea victimelor.

Procurorii relatează și cum a reușit bărbatul să își imobilizeze victimele și cum i-a ucis pe cei doi bărbați.

Cronologia faptelor, prezentată de Parchetul Tribunalului Bacău:
 • "Inculpatul M.G. a locuit în apartamentul din str. Stirenului nr. 1, sc. B, ap. 11, Mun. Oneşti, împreună cu soţia sa, M.A. În cursul anului 2009/2010, ca urmare a unei sentinţe civile, M.G. şi M.A. au fost nevoiţi să părăsească locuinţa care a trecut în proprietatea persoanei juridice S.C. C. S.A.
 • La data de 01.03.2021, fiind anunţaţi în prealabil de o persoană că în fostul lor apartament (nr. 11) se efectuează lucrări de renovare, soţii M.G. şi M.A. au plecat de la domiciliul lor din com. Bogdăneşti, jud. Bacău, cu intenţia de a se răzbuna şi de a atrage atenţia asupra cauzei lor vizând situaţia juridică a acestui imobil. Înainte de a ajunge la locaţia menţionată inculpatul M.G. s-a deplasat la un magazin din Mun. Oneşti, de unde în intervalul orar 11:26-11:29 a achiziţionat 10 coliere autoblocante, de culoare neagră, cu dimensiunea de 50 de cm fiecare, pe care avea să le folosească ulterior la imobilizarea victimelor. De asemenea, la plecarea de la domiciliul din Bogdăneşti, inculpatul a luat asupra sa un cuţit, iar după săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa s-a constatat că în hanoracul cu care a fost îmbrăcat avea şi două recipiente spray piper.
 • Ajuns la locul faptei, inculpatul M.G. a pătruns în interiorul fostului său apartament pe uşa care nu era asigurată, în apartament aflându-se la acel moment victimele P.D. şi I.S., angajaţi ai S.C. C. S.A., care executau reparaţii la instalaţia electrică. Fiind înarmat cu un cuţit, inculpatul M.G. i-a ameninţat pe cei doi muncitori aflaţi în imobil şi a reuşit să le lege mâinile cu clemele din plastic achiziţionate cu puţin timp în urmă, lipsindu-i de libertate în mod ilegal. Inculpatul M.G. a încuiat uşa de acces în apartament, folosind cheile ce se aflau în yală iar ulterior a trecut la punerea în aplicare a planului său.
 • La ora 11:48:39, conform fişei de eveniment, inculpatul M.G. a sunat la numărul unic de urgenţă 112 unde a sesizat faptul că a privat de libertate două persoane şi a solicitat intervenţia echipajelor de poliţie.
 • Inculpatul M.G. a condus victimele într-unul din balcoanele locuinţei şi timp de mai multe ore a purtat negocieri cu organele de poliţie direcţionate la locul evenimentelor, având asupra sa cuţitul şi ameninţând că îi va ucide pe cei doi dacă nu îi sunt îndeplinite toate solicitările.
 • În jurul orei 17:00, în timp ce inculpatul M.G. se afla în continuare în balcon, în partea stângă a acestuia aflându-se victima P.D. iar în partea dreaptă victima I.S., ca urmare a unui gest de apărare efectuat de P.D., care l-a lovit cu piciorul pe inculpat, M.G. a început să îi agreseze pe cei doi cu arma albă avută asupra sa, cu lungimea lamei de 27 cm. După prima lovitură aplicată victimei P.D. în interiorul balconului, aceasta, victima I.S. şi inculpatul M.G. au părăsit balconul, iar în interiorul apartamentului inculpatul a continuat să lovească în mod repetat cele două victime cu acel cuţit.
 • La faţa locului se aflau la acel moment echipaje ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Bacău iar când s-a constatat că inculpatul M.G. a început să agreseze persoanele private de libertate, au intervenit prin spargerea uşii de acces in imobil. În acele împrejurări au fost executate mai multe focuri de armă asupra inculpatului M.G. în vederea înlăturării stării de pericol, la momentul intervenţiei inculpatul având în continuare cuţitul în mână.
 • După imobilizarea inculpatului M.G. personalul de pe echipajele de prim ajutor a intervenit în vederea acordării îngrijirilor medicale, atât celor două victime I.S. şi P.D. care prezentau plăgi înjunghiate dar şi agresorului care prezenta leziuni prin împuşcare.
 • Victima I.S. a fost transportată la Spitalul Municipal Oneşti, unde a decedat la scurt timp, iar victima P.D. a fost supusă manevrelor de resuscitare la faţa locului, însă fără rezultat, fiind declarat decesul".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7264 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  nu inteleg de ce,in cazurile astea (Joi, 11 martie 2021, 18:11)

  Mistrelutz [utilizator]

  ar conta antecedentele. chiar nu vad nici o legatura. Adica ce, daca n-ai antecedente garanteaza cineva ca nu esti serios cand faci amenintari?o porcarie.
  cine face asa ceva trebuie tratat ca atare si luat in totdeauna in serios,indiferent de antecedente.
  l-au luat la misto si nu l-au crezut in stare..si doi oameni au platit cu viata. politistii platesc cu desmise,suspendare,mutare pe alt post sau reducerea salariului.
  • +11 (11 voturi)    
   pardon (Joi, 11 martie 2021, 19:47)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   politistii aia, sefii, au platit cu mutarea pe un post similar in alta parte, atat.
  • +1 (5 voturi)    
   are oarecum o relevanta (Joi, 11 martie 2021, 23:05)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   Nu e totuna ca amenint eu pe cineva care nu am omorat o musca in viata mea si nu am antecedente penale sau ca ameninta pe cineva un fost puscarias, recidivist cu o crima sau tentativa de omor la activ.

   Adica in cazul meu e mult mai posibil ca negociatorul sa poata sa ma convinga sa renunt decat in cazul eexmplului fictiv dat mai sus.
 • +9 (15 voturi)    
  Sefii Politiei Onesti au fost premiati (Joi, 11 martie 2021, 18:13)

  florinos [utilizator]

  Sefii Politiei Onesti au fost premiati cu posturi similare, PNL si Ministrul Lucian Bode isi bat joc de romanii corecti care i-au votat crezand ca PNL nu este un PSD in galben.
 • +5 (11 voturi)    
  Asta cunoaștem... (Joi, 11 martie 2021, 18:16)

  spirache [utilizator]

  Asta am priceput. Dragi procurori, noi de vecinii instigatori vrem sa stim, de vecinii favorizatori și sotia devotată. In rest, deja se stie.
  • -1 (13 voturi)    
   Mai spirache, (Joi, 11 martie 2021, 19:57)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   dar nu te intereseaza si de ce a ajuns acest om sa comita aceasta atrocitate? Maine pti fi tu in situatia lui, sau oricare alti oameni. Poate ar fi interesant sa se redeschida si rezolve infractiunea de furt a celor cateva tone de titaniu, sa se reanalizeze legalitatea executarii silite, etc. Acest om a fost impins la crima, de un sistem criminal, din care facem parte toti.
   • 0 (2 voturi)    
    ? (Vineri, 12 martie 2021, 9:54)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui unins

    Ucigasul parca era suparat pe procuror , judecator , executor , jandarm ,...
    Intrebarea ar fi de ce i-a omorat pe cei
    doi sarmani , care nu aveau nici o legatura cu supararile lui ...
    • -1 (1 vot)    
     Simplu. (Vineri, 12 martie 2021, 14:11)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

     Am zis: " Acest om a fost impins la crima, de un sistem criminal, din care facem parte toti". Inclusiv cei doi. Inclusiv tu si eu... Ai inteles? Nepasarea noastra, a TUTUROR, va mai duce la cazuri de acest gen, la cazuri ca geoicidul din spitale, la cazuri ca abuzurile politiei si jandarmilor, la abuzuri ale justitiei, etc. Victimile acestor cazuri de abuz, isi vor face singuri dreptate si vor lovi acolo unde sistemul corupt, din care facem parte TOTI (activ sau nepasatori) este mai putin aparat. Adica in indivizii lipsiti de aparare (copii, femei, batrani si in locuri aglomerate: piete, moluri, etc.) Degeaba tratam efectele, adica ii arestam si inchidem-lichidam pe acesti oameni dereglati, daca nu luam masuri sa inlaturam cauzele care duc la dereglarea oamenilor normali. Si tu, daca ti-ai pierde un copil, mama, tata, sotie, sau agoniseala de-o viata, in urma unui abuz, ai face exact ce a facut acest om. Asta daca n-ai fi las sau naiv, sa astepti dreptate din parte unor corupti.
 • +20 (22 voturi)    
  Cat amatorism... (Joi, 11 martie 2021, 19:18)

  IoPaNet [utilizator]

  Si noi trebuie sa le platim acestor caricaturi pensii speciale...

  Un polițist patrula pe plajă și vede un copil jucându-se în nisip. Se apropie de el și îl întreabă:
  - Ce faci aici?
  - Un polițist, răspunde speriat cel mic.
  - Păi și din ce îl faci?, întreabă mirat polițistul.
  - Apă, nisip și căcat!
  Nervos, polițistul îi aplică o corecție zdravană copilului și pleacă.
  A doua zi, aceeași plajă, același om al legii, același copil:
  - Ce faci aici?, întreabă agentul.
  - Un pompier, răspunde copilul.
  - Și din ce îl faci?
  - Din apă și nisip.
  - Căcat nu pui!?
  - Păi nu, că iese polițist...
 • +9 (15 voturi)    
  ceva cred ca le-a scapat si acum astora (Joi, 11 martie 2021, 19:49)

  ..13 [utilizator]

  Omul care a omorat 2 oameni era innebunit ca pierduse locuinta -

  A fost corecta decizia de atunci, a fost corect executat atunci? cred ca nu, asa banui... pentru ca toate actiunile ciolente ale acestuia sunt toate datate ulterior datei la care a pierdut apartamentul.

  de ce vecinii au refuzat sa colaboreze cu politia si in schimb l-au ajutat pe fostul proprietar??? de ce???

  NU s-a facut lumina inca in acest caz.

  este un fel de a pune batista pe tambal.

  nu te apuca nebuneala brusc de la o anumita data, ci cred ca situatia l-a innebunit pe om.

  O romanie murdara si interlopa de sus pana jos.
  • +11 (13 voturi)    
   Victima altfel trebuia să-și facă dreptate. (Joi, 11 martie 2021, 20:57)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Trebuia să se ocupe de judecător sau executor, nu de sărmanii oameni.
 • +8 (12 voturi)    
  din Principalele concluzii ale controlului rezulta (Joi, 11 martie 2021, 20:21)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ca politistii nu stiau de la seful echipei de interventie care este motivul interventiei, pt ca acesta din urma nu fusese informat de coordinatorul interventiei, deoarece oeratorul de la 112 desi fusese informat de catre atacator despre motivul care l determinase sa recurga la actiunea si despre posibilele consecinte, nu a raportat nota informativa integral, sefului politiei, a carui nevasta era la coifor la momentul respectiv . Acesta di urma, tocmai ce primise vestea de la coordinatorul actiunii care vorbise cu finul sau negociatorul care aflase si el de la nevasta sefului politiei ca ar fi un nebun care nu lasa lumea sa si vada de treburile lor tocmai acum in pandemie. In urma uni meeting care a durat 6 ore, partile au convenit sa negocieze o cacialma profesionala, astfel incat fiecare sa si duca rolul pina la capat. criminalul sa ramana in pozitia de criminal si sa fie acuzat de crima, victimele sa ramana pe pozitia de victime si sa eventual daca se termina cu moartea lor sa se gaseasca vinovate, iar politia romana sa joace rolul de politist non-violent, profesional cu experienta, educat cu multa carte care asigura paza si linistea in societate.
  Bravo baieti !
 • +1 (3 voturi)    
  E adevarat ca au fost trecuti ca morti de covid? (Vineri, 12 martie 2021, 8:33)

  Jolly Roger [utilizator]

  Pe net circula povesti conform cărora cei doi au fost trecuți ca morți de covid.
  E adevărat sau sunt doar mituri urbane?
  • +2 (2 voturi)    
   Și că sefii nu au fost demisi, ci promovati? (Vineri, 12 martie 2021, 9:55)

   Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   BTW, și e adevărat că șefii de la poliția Bacau nu au fost demisi, ci promovati în structurile de la centru?
 • +2 (2 voturi)    
  a, nu-i nimic (Vineri, 12 martie 2021, 10:35)

  revo [utilizator]

  Politia a cerut scuze publicului larg, si-a facut autocritica, sefii au luat un sut in cur si-au avansat, gata, totul e in ordine.

  Ba, nadejdea sa ne ferim de belele, pentru ca: in spitale te omoara cu zile, din judecata ramai parlit, politia si jandarmeria sunt pericole publice garantate.

  Dumnezeu sa-i odihneasca pe oamenii aceia.
 • +3 (3 voturi)    
  Negociatorul... (Vineri, 12 martie 2021, 11:21)

  Dalla [utilizator]

  Negogiatorul nu a cunoscut revendicarile!
  Pai si atunci cum, sau ce negocia el?!
  Procurorul de caz si negociatorul trebuie intrebati de sanatate. In primul rand.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by