Premierul Florin Cîțu spune că nu a fost consultat de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre publicarea datelor despre vaccinare sau testări și că a aflat din presă că informațiile au fost făcute publice. Întrebat despre afirmațiile lui Ștefan Voinea, consilier al ministrului Vlad Voiculescu, potrivit căruia de două zile Ministerul Sănătăţii nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica informațiile despre pandemie, Cîțu a susținut, din nou, că nu știe dacă ministerul mai are sau nu acces la această platformă: "Se pot întâmpla lucruri tehnice".

HotNews.roFoto: Hotnews

  • "Nu am fost. Am aflat din presă despre publicarea datelor, dar nu cred că este asta o problemă. (...) la fiecare conferință de presă, marțea, aceasta a fost dorința mea a fost ca în fiecare săptămână să prezentăm numărul de persoane vaccinate, am încercat să fim cât mai transparenți.
  • Orice demers în direcția transparentizării, care respectă legislația în vigoare, este susținut de mine 100%", a spus Cîțu, la finalul ședinței de guvern, chestionat dacă a fost consultat înainte de publicarea datelor.

Întrebat despre afirmațiile lui Ștefan Voinea, consilier al ministrului Vlad Voiculescu, potrivit căruia de două zile Ministerul Sănătăţii nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica informațiile despre pandemie, Cîțu a susținut, din nou, că nu știe dacă ministerul mai are sau nu acces la această platformă: "Nu știu dacă are sau nu are acces. (...) Se pot întâmpla lucruri tehnice. Infrastructura tehnică a Guvernului nu e dintre cele mai performante. Nu știu ce s-a întâmplat. Eu când am accesat-o ieri funcționa".

Chestionat dacă președintele Klaus Iohannis sau vreun membru al Guvernului i-a cerut să îl demită pe Vlad Voiculescu, premierul a negat, spunând că evaluarea fiecărui ministru se face pe baza rezultatelor, a implementării programului de guvernare și că evaluarea activității acestora va fi făcută la jumătatea anului.

Despre informațiile publicate de Recorder, care arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul și dacă a existat o campanie paralelă de vaccinare, Cîțu a răspuns: "Trebuie să întrebați Ministerul Sănătății dacă are aceste informații. Înseamnă că datele respective arată mai mult decât ni se spune, (...) Această explicație trebuie să o cereți la Ministerul Sănătății".

Precizăm că pe platforma data.gov.ro datele privind vaccinarea sunt actualizate până în 6 martie, fiind actualizate la zi celelalte informații privind testările sau rata de infectare.