Scandalul publicării de către Ministerul Sănătății a datelor despre testări sau vaccinare, defalcat pe județe, continuă. Ștefan Voinea, consilier al ministrului Vlad Voiculescu, spune că de două zile Ministerul Sănătăţii nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica informațiile despre vaccinare și pandemie: "Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ștefan Voinea este consilier onorific al ministrului Sănătății și coordonează activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare.

El spune că, în acestă calitate, a avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate, care nu oferă acces la date cu caracter personal.

  • "Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal.
  • Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.
  • De două zile Ministerul Sănătăţii - România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.
  • Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit", a scris pe Facebook Ștefan Voinea.

Pentru "context", el a postat linkul unui articol din Newsweek, care scrie, citând surse politice, că pe lista centrelor de vaccinare publicată de Ministerul Sănătății se află și sediul unei unități speciale, de lângă București.

Ar fi vorba despre o sală de sport din Lehliu-Gară, unde se vaccinează personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național. Potrivit surselor Newsweek, ar fi vorba despre angajați ai unei structuri de informații. Pe internet, în Lehliu-Gară apare o singură unitate militară, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, că nu ne sunt toți prieteni și pot fotografia și filma, a susținut marți ministrul de Interne, Lucian Bode, cu privire la publicarea datelor defalcate referitoare la procesul de vaccinare.

  • "Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze... Nu mi se pare normal să dăm publicității”, a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Scandalul publicării datelor despre COVID

Reamintim că luni premierul Cîțu a anunțat că se va autotesiza Corpul de control al Guvernului cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății, după ce săptămâna trecută instituția a publicat, în premieră de la debutul pandemiei, datele legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare judeţ și situația vaccinărilor din fiecare centru, a anunțat luni premierul Florin Cîțu.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că el este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu legat de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind numărul de teste sau situația vaccinărilor, defalcat pe județe. Gheorghiță a spus, marți, întrebat dacă a făcut o plângere în acest sens, că el a făcut "o informare premierului, la solicitarea dumnealui”.

Medicul militar mai susține că, în opinia sa și a specialiștilor, aceste date trebuie validate "înainte de a fi puse în mediul online", pentru că pot fi "erori de selectare" în centrele de vaccinare și pot apărea ”interpretări eronate”.

Marți, premierul a revenit cu precizări pe Facebook. Florin Cîțu a vorbit despre "un ipotetic control care s-ar putea face la Ministerul Sănătății”.

El spune că susține transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului, însă aceste date trebuie furnizate „corect, legal și cu avizele necesare”. Cîțu se referă la date privind categoria „personalului în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European”.

CITEȘTE ȘI:

Recorder: Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat înainte să aibă dreptul / ”Circulara” care a permis imunizarea soțiilor de militari și cei 13 esențiali care s-au vaccinat la Spitalul SRI pe 31 decembrie