În majoritatea țărilor UE, ponderea lucrătorilor din domeniul sănătății cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani este cea mai mare, cu cea mai mare pondere este România, urmată de Ungaria și Republica Cehă. Mai mult de jumătate dintre lucrătorii sanitari din Bulgaria au peste 50 de ani, potrivit datelor Eurostat pentru al treilea trimestru al anului 2020, potrivit Mediapool, citat de Rador.

Medici coronavirusFoto: Salvatore Laporta/IPA/ Profimedia Images

Mai mult de jumătate dintre lucrătorii sanitari din Bulgaria au peste 50 de ani, potrivit datelor Eurostat pentru al treilea trimestru al anului 2020. Aici intră medicii, asistentele medicale, moașele etc. Conform acestui indicator, Bulgaria ocupă primul loc în UE, urmată de Lituania și Italia. În total, în 9 state membre ale UE, lucrătorii din domeniul sănătății cu vârsta de peste 50 de ani reprezintă cea mai mare pondere a lucrătorilor. În majoritatea țărilor (16 din 26), ponderea lucrătorilor din domeniul sănătății cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani este cea mai mare, cu cea mai mare pondere este România (47%), urmată de Ungaria și Republica Cehă (ambele cu 43%). Într-un singur stat membru al UE, lucrătorii din domeniul sănătății cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani reprezintă cea mai mare pondere: Luxemburg (43%).

Bulgaria se află în partea de jos a clasamentului ca număr de tineri lucrători medicali. Numărul lucrătorilor din domeniul sănătății cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani în Bulgaria este sub 20%, ceea ce reprezintă cea mai mică pondere din întreaga comunitate.

Motivația acestor date îngrijorătoare privind personalul medical din Bulgaria sunt clare de ani de zile: un decalaj salarial mare în specialitățile individuale ale medicilor, oportunități limitate de realizare profesională, în principal în orașele mari, ceea ce duce la un aflux de personal. În cazul asistenților medicali, moașelor și tehnicienilor de laborator, problemele sunt în principal salarii prea mici și suprasolicitare. Acest lucru face ca profesia să fie nedorită pentru tineri, absolvenții sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate, iar puținii profesioniști în vârstă care rămân lucrează în mai multe locuri pentru salarii mici.

În medie, în UE, lucrătorii din domeniul sănătății cu vârsta de peste 50 de ani reprezintă 36% din total, iar cadrele tinere 29%.

În al treilea trimestru al anului trecut, un total de 14,3 milioane de europeni au fost angajați în domeniul sănătății. 13% dintre cei angajați în sector sunt medici și 30% sunt asistenți medicali. Există 1,8 milioane de medici care lucrează în UE, 4,4 milioane de asistenți medicali, moașe și asistenții acestora, 3,9 milioane de lucrători în îngrijire și 4,1 milioane de alți profesioniști din domeniul sănătății.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie, Eurostat prezintă și statistici de gen, care arată că 78% dintre cei angajați în sectorul sănătății sunt femei. Ponderea acestora variază de la 61% în Grecia la 90% în Estonia și Letonia. În Bulgaria, puțin peste 80% dintre angajații din sectorul sănătății sunt femei. În medie, în UE, 12,3% dintre femeile care lucrează sunt angajate în sectorul sănătății. Numărul acestora variază foarte mult de la o țară la alta și de la o regiune la alta. Cele mai multe femei sunt angajate în domeniul sănătății în partea de nord a UE - Suedia, Danemarca, Finlanda.