Sesizarea către Cîțu privind publicarea datelor despre COVID, făcută de Gheorghiță: Nu a fost o plângere, ci o informare. Aceste date trebuie validate înainte de a fi puse în online

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 9 martie 2021, 15:11 Actualitate | Esenţial


Valeriu Gheorghita
Foto: AGERPRES
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu legat de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind numărul de teste sau situația vaccinărilor, defalcat pe județe. Gheorghiță a spus, marți, întrebat dacă a făcut o plângere în acest sens, că el a făcut "o informare premierului, la solicitarea dumnealui”. Medicul militar mai susține că, în opinia sa şi a specialiştilor, aceste date trebuie validate "înainte de a fi puse în mediul online", pentru că pot fi "erori de selectare" în centrele de vaccinare și pot apărea ”interpretări eronate”.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, în conferința de presă de la guvern, dacă i-a făcut premierului o plângere cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a datelor referitoare la vaccinare şi a răspuns: ”Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate”.

Gheorghiţă a explicat şi care ar fi, în opinia sa, problemele legate de publicarea acestor date, el susținând că aceste informații trebuie validate "înainte de a fi puse în mediul online", pentru că altfel pot apărea ”interpretări eronate”.
Pentru prima dată de la debutul pandemiei în România, Ministerul Sănătății a publicat, în 4 martie, situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare.

Ce spunea luni Florin Cîțu

Corpul de control al Guvernului se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății, după ce săptămâna trecută instituția a publicat, în premieră de la debutul pandemiei, datele legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare judeţ și situația vaccinărilor din fiecare centru, a anunțat luni premierul Florin Cîțu.
 • "Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea", a declarat luni Florin Cîţu.
Întrebat la ce avize se referă, premierul a explicat: "Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii".

Ce spune acum Florin Cîțu

Marți, premierul a venit cu precizări pe Facebook. Dacă în urmă cu o zi anunța că "se autosesizează” Corpul de Control în privința publicării datelor de către Ministerul Sănătății, acum Florin Cîțu vorbește despre "un ipotetic control care s-ar putea face la Ministerul Sănătății”.

El spune că susține transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului, însă aceste date trebuie furnizate „corect, legal și cu avizele necesare”. Cîțu se referă la date privind categoria „personalului în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European”.
 • "Este normal să fac verificări în legatură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informația cum că nu aș fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare județ este incorectă. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare.
 • Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare, iar poza de mai jos cred că este relevantă ( categoria mai sus mentionată: apărare, securitate națională etc. -n.r.). Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme. In cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public”, a scris Cîțu pe Facebook.
Reacția lui Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe Facebook după anunțul premierului Florin Cîțu. Voiculescu susține că nu există niciun conflict între el și Florin Cîțu și că premierul a fost interpelat pe acest subiect de către o instituție a statului și a solicitat Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată: "Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".

Redăm integral reacția lui Voiculescu:
 • "1. Transparența deranjează.
 • Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu.
 • 2. Transparența nu este negociabilă.
 • Am deschis ușa cabinetului de ministru și am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparență atunci când eram în societatea civilă și, mai apoi, din opoziție. Am cerut transparență atunci când guvernul ne mințea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la “Colectiv". Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde.
 • Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb - în măsura în care pot.
 • 3. Transparența și democrația sunt inseparabile.
 • România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ - "Open Government Partnership", al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate , că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.
 • 4. Transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred.
 • În țara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalți și sub 15% au încredere în Guvern și în Parlament, transparență este o promisiune de onestitate față de oameni și de încredere între cetățenii plătitori de taxe și impozite și autoritățile plătite astfel. În plus, pentru a reuși să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar și de cooperarea dintre instituții și cetățeni. Pentru ca aceasta cooperare să funcționeze, este important ca cetățenii să știe clar ce face guvernul oricând este posibil.
 • În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal.
 • PS Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12113 vizualizari

 • +35 (39 voturi)    
  Are dreptate!!! (Marţi, 9 martie 2021, 15:14)

  funny [utilizator]

  De fapt Vrancea avea 4 testari si nu 3 cum aparuse in mod eronat!!!
  • +5 (9 voturi)    
   Gheorghita, (Marţi, 9 martie 2021, 16:35)

   mariusssss [utilizator] i-a raspuns lui funny

   lasa-ne, nene, nu e timpul sa iesi la pensie speciala?
 • +25 (31 voturi)    
  Afara cu armata... (Marţi, 9 martie 2021, 15:15)

  Nullius_in_verba [utilizator]

  ...din treburile civile, ce dracu', suntem republica bananiera?
 • +34 (42 voturi)    
  ”interpretări eronate”=romani, nu cumva sa ganditi (Marţi, 9 martie 2021, 15:15)

  Kivek [utilizator]

  Gheorghita, un securist din Mapn ne spune ca Romanii nu ar trebui sa gandeasca ei cu capul lor, sa se uita pe date si sa discearna adevarul

  NUI, pt ca s-ar putea ca romanii sa faca ”interpretări eronate” si sa-si dea seama ca toti securistii s-au vaccinat inaintea celor vulnerabili
 • +36 (40 voturi)    
  validare aka stergere date de gen (Marţi, 9 martie 2021, 15:18)

  rakleta [utilizator]

  ... persoane din grupa 3 bagate in fata ?
 • +40 (46 voturi)    
  Sobolanilor nu le place transparenta (Marţi, 9 martie 2021, 15:23)

  Bulisor [utilizator]

  ... ca poate vede cineva ce fac si cat de incarcati sunt
  • +5 (7 voturi)    
   minciuna penalistului (Marţi, 9 martie 2021, 17:43)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Bulisor

   Cîțu iese la iveală.
   În primă fază a zis că s-a autosesizat și că va trimite corpul de control.
   Intervine Gheorghiță și zice că i-a transmis o sesizare lui Cîțu cu privire doar la faptul că informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu ar fi validate (de cine? celelalte institute nu sunt de stat și nu au obligația introducerii în circuitul informațional public date reale?). Nimic altceva.
   Deci, nu e autosesizare ci este o sesizare, nu mai trimite corpul de control ci analizează oportunitatea unui ipotetic control.
   Pute a gogorițe de la o poștă. Voiculescu nu a făcut decât să publice niște informații deja existente în circuitul public informațional. Că doar nu vorbim de amplasarea rachetelor americane?
   PNL, Cîțu, Boc nu se lasă. Îi doare și acuma că directorul ăla de la spitalul județean a fost dat afară. De Voiculescu de la USR+.
 • -16 (26 voturi)    
  Curs de comunicare publica vs presa de tip scandal (Marţi, 9 martie 2021, 15:24)

  Mihail1 [utilizator]

  Oameni de buna credinta si profesionisti nu sunt experti in comunicare publica. Adica, nu comentezi fiecare zvon, discuti in echipa si apoi la final decizi lista de lucruri care se comunica presei.

  Presa mai ales din Romania traieste doar din scandal, daca nu gasesc scandal sunt someri 80% din ei. Tocmai de aia nu comunici mai mult decat e necesar unor scndalagii.
 • +36 (42 voturi)    
  De porc (Marţi, 9 martie 2021, 15:25)

  McChicken [utilizator]

  Adica sa avem noi timp sa periem datele, ca sa nu mai stie toata lumea ca sunt centre unde se vaccineaza cine "se descurca"... Nu zic, numeric, campania a mers destul de bine pana acum, date fiind dozele disponibile, dar nu s-a vaccinat neaparat cine trebuia. Dar hei, pe cine mira asta, doar traim in Romania!?! Toti stim probabil pe cineva care s-a vaccinat deja fara sa fie nici batran, nici bolnav.
 • +38 (42 voturi)    
  gheorghita, gheorghita.. (Marţi, 9 martie 2021, 15:25)

  ..13 [utilizator]

  .cine sa valideze acele date????

  despre ce vorbesti acolo conase???
  Fii Gheorghita mai explicit ca sa inteleaga toata lumea.

  daca sunt erori se face o notificare prin care se arata eroarea si se explica natura si sursa erorii si gata. No big deal conase.
  • +3 (5 voturi)    
   eu mă (Marţi, 9 martie 2021, 17:55)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   întreb de ce Ghgeorghiță nu l-a întrebat întâi pe Voiculescu cu privire la corectitudinea datelor publicate. Îl întreabă numai pe Cîțu. Penibil.
 • +15 (29 voturi)    
  astia trebuie sa fie atenti (Marţi, 9 martie 2021, 15:25)

  comentacu [utilizator]

  pentru ca s-ar putea sa vina un procuror peste cativa ani, sa investigheze cum s-au produs tarii datorii de sute de milioane de euro cu ocazia vaccinarii, si respectiv de miliarde de euro pe durata pandemiei...
  Si sa se lase cu ani grei de puscarie pentru falsuri, coruptie si multe altele...
  • +2 (4 voturi)    
   Teoretic, da (Marţi, 9 martie 2021, 18:59)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   Practic, NU.
   La ce sa fie atenti? Te gazeaza pe strazi, se fura copile ziua-ma amiaza mare, mori asteptand vaccinul. Politia ataca orice urma de om cu simt civic, politia si jandarmeria apara interlopii. Si ce se intampla: li se spune ca acest comportament, citez, "Nu face cinste". Adica atunci cand ar trebui dati afara instantaneu si bagati prin procese corecte si rapide la inchisoare.
   Judecatorii, aparatorii acestui sistem as spune 'african", dar cred ca i-am depasit de mult prin ipocrizie, perfidie, incorectitudine mascate in "democratie europeana". Totul pe banii nostri si pe banii nepotilor nostri, caci salariile lor sunt platite din impozitele noastre si din indatorarea tarii.
 • +29 (31 voturi)    
  Se vad "specialii" (Marţi, 9 martie 2021, 15:30)

  Tzepe [utilizator]

  Prin publicarea datelor, a rezultat ca s-au vaccinat o gramada de militari si SRI-isti in aceasta etapa.
  Adica li s-au vazut "specialii". :-)
  • +3 (9 voturi)    
   Aia o fost in prima linie, dragule. (Marţi, 9 martie 2021, 15:48)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

   Cam de prin ianuarie. Li se spune "vulnerabilii".
 • +31 (33 voturi)    
  Vrajeala (Marţi, 9 martie 2021, 15:31)

  RobertM70 [utilizator]

  Ce incearca Ghita Gheorghita sa se scoata. El saracul avea interesul cetateanului in minte. Ca de obicei e o problema de comunicare, nu intelege populatia, se exprima guvernantii prea elevat. Guvernul ne vrea binele si nu vrea sa ne speriem cu niste date care nu au fost in prealabil maslui...'verificate'.
 • +30 (32 voturi)    
  Pedală (Marţi, 9 martie 2021, 15:36)

  81ack [utilizator]

  Hai băieți, dați la pedală. Cineva trebuie să-și asume și greșelile, să nu fie și cu 'merge și așa'. Păi cum adică greșeală? Păi pentru ce ia banii? Nu să verifice de 2 ori înainte să trimită niște date la publicare?

  Foarte bine că se publică zilnic, așa o să fie 100 de ochi cel puțin pe ele, în fiecare zi. Și se văd greșelile mai repede.
 • +3 (11 voturi)    
  ce validare (Marţi, 9 martie 2021, 15:56)

  cmariusalin [utilizator]

  stie toata lumea ca umflati cifrele cu pompa
  ATI pline, panicaaa... stati linistiti la locurile voastre
  muriti de foame in casa
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 martie 2021, 15:59)

  [anonim]

 • +11 (15 voturi)    
  Adica cenzurate, right? (Marţi, 9 martie 2021, 16:01)

  MBA [utilizator]

  Pai cum sa se mentina masurile aberante daca cifrele spun altceva? Atunci hai sa le "validam" de nu iese mai incolo decat ce e voie... Ca pe vremea odiosului...
 • +12 (14 voturi)    
  Nu trebuie sa stim noi... (Marţi, 9 martie 2021, 16:17)

  expert2 [utilizator]

  ... câţi securişti, câţi informatori, câte pile, câte amante etc s-au vaccinat înaintea celor îndreptăţiţi. Vai de capul nostru! Nu vom scăpa de Secu prea curând.
 • +13 (17 voturi)    
  pardon? (Marţi, 9 martie 2021, 16:32)

  sucaa [utilizator]

  "pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare"???
  ce erori? adica nu publicam datele detaliate pentru ca unii nu-si fac treaba desi sunt platiti pt asta? Gheorghita tata, mai usor ca nu suntem toti prosti.
  Daca sunt erori, sa le corectati si a doua zi sa nu mai apara. Asta este jobul vostru!!!
  dar nu opresti de la publicare niste date pe motiv ca sunt erori.
  Stiu persoane sub 40 de ani fara probleme medicale si nu lucreaza in zone speciale care s-au vaccinat, chiar si cu rapelul. Asta-n Bucuresti.
  Ati facut o gramada de magarii si cand cineva este transparent repede ii punem botnita? nu sunt secrete de stat, sunt niste raportari detaliate care trebuiau sa fie demult asa cum se-ntampla in multe tari. Si dupa un an de covid voi inca nu v-ati pus raportarile la punct? atunci cineva trebuie sa plece acasa si sa vina altul sa faca treaba.
  ati sifonat o gramada de bani pe teste si vaccine si va sperie transparenta? foarte bine!!!
  Iar tu Catule, tu trebuia sa ceri corpului de control sa se duca acolo unde s-au comis erori la raportare nu la cel care le face publice. mama voastra de pesedisti vopsiti in galben...
  • +1 (3 voturi)    
   total corect (Marţi, 9 martie 2021, 17:12)

   rochiri [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   si eu cunosc persoana intre 30-40 de ani vaccinate cu rapel cu tot. S-a sarit mult peste rand nu doar cazuri izolate.ma intreb daca acum la niste vaccinuri au sarit asa..dar cand o sa doreasca sa publice nu stiu ce contracte..
 • +9 (13 voturi)    
  Timisoara (Marţi, 9 martie 2021, 16:40)

  Parinte1 [utilizator]

  Sa ne arate si repartitia vaccinurilor pe judete. Sa nu se mai mire nimeni de ce Timisoara este in carantina, ca nu stim dupa ce criterii s-au repartizat vaccinurile in tara. Vrem transparenta, pe toate planurile!
 • +8 (12 voturi)    
  În baza căror aptitudini deosebite (Marţi, 9 martie 2021, 16:48)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  acest medic a fost numit coordonator pe campania de vaccinare? CV-ul dumnealui nu are nimic special care să-l deosebească de medie.
 • +3 (5 voturi)    
  pai tocmai de aia trebuie facute publice (Marţi, 9 martie 2021, 17:17)

  sorin3 [utilizator]

  Datele publice sint automat verificate de mii de ochi, daca e o greseala ea poate fi gasita si corectata.
  Gheorghita stie cinte doze se dau pe sub mina si stie ca sistemul a fost gindit tocmai ca acest lucru s afie posibil.
  Sa trimiti corpul de control pentur o greseala de raportare ... vor sa asunda mizeria pe car eo fac si nu stiu cum, ca a ajuns rahatul in ventilator.
 • -2 (6 voturi)    
  Aveti un pic de Empatie! (Marţi, 9 martie 2021, 17:22)

  Algo [utilizator]

  Sau cand Valul din Templu (masca) se rupe.

  Ati observat ca:
  - in multe tari operatiunile COVID sunt conduse direct de Armata?
  - ca in prima faza a operatiunilor COVID Armata a fost tactic desfasurata in aglomerarile urbane din aceste tari, inclusiv in Romania?
  - ca circulatia persoanelor a fost interzisa sau limitata?
  - ca granitele statelor au fost inchise?
  - ca zborul avioanelor comerciale a fost oprit?
  - ca Armata conduce operatiunile de vaccinare legate de COVID?
  - in SUA membrii guvernului care conduc operatiunile COVID sunt sau au fost membrii ai Armatei sau au lucrat pt DARPA, iar fosti conducatori ai armatei sunt sau au fost membrii in conducerea unor companii BioTech?
  - ca companiile americane din BioTech au primit investitii financiare foarte mari in ultimii 20 de ani?
  - SUA au un avans semnificativ fata de orice alta tara in Biotech?
  - sintagma Comunicare Strategica este una de natura militara?
  - ca aproape toate Statele au declarat ca suntem in Razboi cu inamicul Invizibil?
  - ca aproape toate Statele nu au competentele, instrumentele si capacitatile de productie necesare pentru a Intelege, a Testa si a Produce Medicamente sau Vaccinuri pentru orice fel de Virusuri dar mai ales noile capacitati dezvoltate de BioTech?

  Daca Romania s-ar afla intr-un razboi, cu arme conventionale, mecanice, atunci nu ne-am mira prea mult ca informatiile ce sunt prezentate publicului sunt prelucrate strategic.
  Dar daca ne aflam intr-un razboi cu arme BioTech, atunci cu atat mai mult, informatia publica este mai valoroasa. Cu atat mai mult trebuie filtrata de Armata. Sa spui adevarul despre cati oameni ai infectati, cati mor si unde, despre cati ai vaccinat, sau daca ai vaccinat macar unul, atunci cand nu stii cu nici o certitudine cu ce esti atacat, de cine, ce au pus in vaccin cei ce ti-l furnizeaza din exterior, sau la ce virus este cu adevarat sensibil testul pe care il cumperi din exterior, toate astea ar fi o greseala strategica.
  Asa ca: cu Scutul (Masca) inainte !
  • +1 (1 vot)    
   Am un singur sfat pentru Colonelul (Miercuri, 10 martie 2021, 13:10)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Algo

   Gheorghiță:să-i lase dracului pe pluseriștii din
   Guvern și pe nefericitul fără studii de la Ministerul
   Boleșniței,care arde pacienți mai abitir ca un crematoriu uman și să se întoarcă la meseria lui de
   la spital.Ar fi scutit de rolul de paratrăznet ,de
   injurii și calomnii.Căt despre tante Veoleta care a declarat că știe ea cum stă treaba cu sistemele
   militarizate,ași sfătui-o să-și vadă de treaba ei,
   dacă o are.
   De notat că neomarxistul Voiculescu primește
   instrucțiuni din străinătate,nu are treabă cu
   nefericitul PM Cîțu.Nu degeaba s-a făcut că
   *studiază* (pe banii cui!?) zece ani în Austria.
   Notă:Nu-mi pasă câte minusuri primesc,atâta vreme cât neomarxiștii lucrează din greu la
   sabotarea României:
 • -1 (3 voturi)    
  ghita, te-astept diseara la... (Marţi, 9 martie 2021, 20:31)

  ras-putin [utilizator]

  cotroceni, mai draga, sa vedem cum ii mai dam o directa lui Voiculescu.
 • +2 (4 voturi)    
  . (Miercuri, 10 martie 2021, 8:35)

  Elfu [utilizator]

  daca sunteti 'specialisti in comunicare strategica' ar fi trebuit sa aveti in vedere toate aspectele astea ... din pacate cam toata tarasenia a fost realizata pe genunchi sau la telefon cu niste prieteni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by