Pandemia de coronavirus a împins pacienții să caute căi noi pentru accesarea serviciilor medicale fără să ajungă în cabinetul unui medic, ceea ce a generat o creștere fără precedent a industriei med-tech (medicină prin tehnologie), în special a telemedicinei. Cu siguranță că această creștere va continua și în 2021 pe măsură ce opțiunile de acces la serviciile medicale se diversifică, prin îmbinarea telemedicinei cu vizitele tradiționale la medic. În plus, companiile care oferă platforme și servicii de telemedicină se vor specializa pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.

Andrei Vasile, CEO SanoPassFoto: SanoPass

Schimbările momentului în domeniul medical

Ca antreprenor, mă aștept ca în viitor sa înțelegem prin telemedicină mai mult decât consultații video sau telefonice, prelungirea sau emiterea unor rețete și trimiteri medicale, așa cum se întâmplă în prezent. Cele mai evidente evoluții le vom vedea în zone precum triajul realizat prin intermediul inteligenței artificiale, platforme care conectează pacienții cu furnizorii de servicii medicale de care aceștia au nevoie, device-uri prin care medicii primesc în timp real informații vitale despre pacienți.

Furnizarea serviciilor medicale va cunoaște în următorii doi-trei ani o serie de schimbări generate de digitalizare și de apariția noilor modele de business care au potențialul de a determina o schimbare de paradigmă. Pe lângă beneficiile generate de livrarea serviciilor remote, va crește nevoia de a acoperi zone neexplorate anterior, plus nevoia de a reduce costurile asociate îngrijirii bolnavilor cronici sau domeniilor repetitive.

Un context ideal pentru creșterea industriei serviciilor medicale

În ultimii doi ani, în România antreprenorii și investitorii au dezvoltat o serie de start-up-uri de tehnologie în domeniul medical care se integrează în prezent în ecosistemul tradițional de furnizare a serviciilor medicale. Gradul de adopție și acceptare a tehnologiei de către medici are potențialul de a genera un plus de valoare în procesul de diagnosticare, urmărire și tratare a bolilor.

Dezvoltarea acestor start-up-uri a fost susținută și de noutățile legislative din ultimul an, modificări legislative necesare de multă vreme și urgentate în contextul pandemiei. Cea mai bună veste din perspectiva cadrului legal a venit anul trecut, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 196/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Prin această modificare legislativă, a devenit posibilă acordarea asistenţei medicale prin telemedicină de către unităţile sanitare publice şi private, indiferent dacă acestea se află sau nu în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Bazele schimbării au fost deja create, consumatorii de servicii medicale (mai ales consumatorii early-adopters) au văzut beneficiile serviciilor de telemedicină, astfel încât preconizez că nivelul de accesare a acestor servicii va rămâne ridicat. De asemenea, ca rezultat al nivelului ridicat de utilizare a tehnologiei și a volumului mare de date procesate, securitatea cibernetică va ocupa un loc fruntaș în preocupările furnizorilor de servicii medicale. Amenințarea este puternică: spre exemplu, domeniul sănătății are o pondere de 27% din numărul total de breșe de securitate a datelor, potrivit Bitdefender, cel mai mare volum în comparație cu toate celelalte industrii.

Sectorul med-tech și viitorul sistemului de sănătate

Pandemia de coronavirus a pus în mișcare o serie de schimbări în sănătate și cel mai puternic efect s-a văzut în domeniul med-tech (medicină prin tehnologie) atât prin numărul mare de inițiative antreprenoriale, finanțări acordate acestui domeniu și numărul mare de utilizatori. Sectorul med-tech are potențialul de a genera valoare în zona de prevenție medicală, prin diminuarea presiunii pusă pe sistemul de sănătate de către pacienții care vin la medic prea târziu.

Telemedicina a ajuns în centrul atenției în contextul Covid-19 la nivel mondial, iar în Europa, inclusiv în România, avem investitori și antreprenori activi în sectorul med-tech. Spre exemplu, în Europa, în ultimul an, start-up-urile de telemedicină au atras finanțări de peste 1 miliard de euro. Printre cele mai mari start-up-uri din med-tech care au atras investiții foarte mari se numără Babylon (631 mil. dolari), Doctolib (266 mil. dolari), Kry (251 mil. dolari), Doktor.se (93 mil. dolari), Min Doctor (84 mil. dolari), Ada (73 mil. dolari), Push Doctor (55 mil. dolari).

Serviciile medicale reprezintă o industrie care, potrivit standardelor din ultimele decenii, era greu să fie schimbată prin inovație, fiind dominată de furnizorii tradiționali, mai ales cei din zona publică. Creșterea adopției pentru telemedicină este primul semn major care ne arată că sectorul medical este pregătit să primească inovație din partea unor jucători noi. Avem în față o oportunitate uriașă să facem sistemul de sănătate mai eficient în contextul noii normalităţi, iar acest lucru va fi posibil prin impactul tehnologiei și beneficiile pe care aceasta le aduce. În România, dar și la nivel regional, se vor dezvolta accelerat operatorii care conectează sisteme și specialități prin aducerea lor la un numitor comun.

Andrei Vasile este CEO al companiei SanoPass, platforma care conectează, digitalizează și integrează toate serviciile de prevenție medicală.

​Articol susținut de SanoPass​