Un avertisment din partea radarelor NATO asupra unor aeronave neidentificate din sudul Mării Negre a activat pentru prima dată, joia trecută, avioanele spaniole trimise la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța, în cadrul operațiunii de patrulare.

Eurofighter Typhoon al fortelor aeriene spanioleFoto: Flickr/ Tomás Del Coro

Cele două aparate de zbor Eurofighters au decolat de urgență și au interceptat două avioane rusești în apropierea teritoriului Alianței Nord-Atlantice din Marea Neagră, a informat NATO într-un comunicat.

Avioanele spaniole au escortat aeronavele rusești, de tip SU-30, până când acestea au părăsit spațiul aerian al Alianței.

„În timpul misiunii de alertă, avioanele noastre au identificat două aeronave rusești care zburau fără semnal transponder sau plan de zbor și nici nu erau în contact cu controlul traficului aerian civil”, a explicat colonelul Jose Enrique Hernández, comandantul detașamentului spaniol din România.

La baza aeriană Mihail Kogălniceanu, armata spaniolă a trimis șase avioane Eurofighter și 130 de soldați pentru a opera aeronavele și a participa la lucrările misiunii de patrulare NATO.