Premierul Florin Cîţu a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, că "vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană şi în România sunt sigure şi eficiente", el arătând că în curând în ţara noastră va fi deschisă şi etapa a treia de imunizare anti-COVID-19, "astfel încât oricine îşi doreşte să se protejeze de Covid-19, să poată să o facă prin vaccinare".

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

"Revenim la normalitate. Peste 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19 au fost deja administrate în peste 111 ţări. TOATE vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană şi în România sunt sigure şi eficiente. Vom deschide în curând şi etapa a treia, ultima, astfel încât, oricine îşi doreşte să se protejeze de Covid-19, să poată să o facă prin vaccinare", afirmă şeful Guvernului, în postare.

De asemenea, el a subliniat că ţara noastră va recepţiona numai în luna martie un număr mare de doze de vaccin anti-COVID-19.

"România primeşte peste 2,6 milioane de doze de vaccin numai în luna martie. Cu cât dobândim mai repede o imunitate colectivă de 70%, cu atât mai repede revenim la viaţa de dinainte de Covid-19", a mai menţionat premierul Cîţu, în mesajul postat pe Facebook.

Persoanele din etapa a treia a vaccinării anti-COVID-19 (populaţia generală) se pot programa pe platforma online dedicată acestui proces după data de 15 martie, inocularea vaccinului pentru acestea urmând să aibă loc cel mai probabil în aprilie, a declarat, în 28 februarie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus.

"În ceea ce priveşte etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, şi acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de aşteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie", a spus Gheorghiţă.

Gheorghiţă a mai amintit că din 15 martie vor fi active liste de aşteptare pentru vaccinare anti-COVID-19 pe platforma online de înscriere. Fiecare persoană înscrisă pe lista unui centru de vaccinare va putea vizualiza câte persoane se află înaintea sa şi poate estima data la care ar fi programată la vaccinare. Totodată, el a spus că activarea acestei liste de aşteptare pe platforma online a depins de operaţionalizarea celor 750 de centre din ţară prevăzute în campania de vaccinare.

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV) a informat, sâmbătă seara, că în ziua precedentă au fost administrate 48.638 de doze de vaccin. Astfel, 39.984 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a doua de ser au primit-o 8.654 de persoane.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.781.602 de doze unui număr de 1.160.103 persoane, dintre care 515.395 cu o doză, iar 644.708 şi cu doza a doua.

O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constând în 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, în România, a mai informat duminică CNCAV.​(Agerpres)