În noul episod BT Talks, podcast-ul Băncii Transilvania, Tudor Scripor, creatorul alfabetului care îi poartă numele și Andi Moisescu vorbesc despre egalitatea de șanse, compasiune și perseverență.

Tudor Scripor la podcastul BTFoto: Banca Transilvania

Specialist în artă, restaurare și pictura icoanelor, Tudor a lucrat timp de 7 ani la a găsi o modalitate pentru a-i face pe nevăzători să „simtă” culorile. Alfabetul Scripor este un sistem tactil de codare care permite persoanelor nevăzătoare să citească, să scrie și mai ales să recunoască în mod eficient culorile. Proiectul său a primit medalia de aur și Premiul Special la Salonul Internațional de Inventică și Inovații de la Geneva, distincții oferite de către Președintele Asociației Inventatorilor Europeni.

Luna aceasta poți susține proiectul Scripor Alphabet printr-o donație pe site-ul BT sau direct din aplicația BT Pay către Asociația Alfabetul Scripor. Banca Transilvania va dubla toate donațiile.

Câteva idei din podcast:

  • Alfabetul tactil al culorilor este o reprezentare tactilografică a culorilor. Acest sistem permite nevăzătorilor, slab vazatorilor și acromaticilor să scrie, să citească și să diferențieze în mod eficient culorile, oferindu-le șansă să trăiască „complet” într-o lume colorată și vizuală.

  • În România trăiesc peste 100.000 de nevăzători, din care aproximativ 3.000 sunt copii. Principalul beneficiu al Alfabetului Scripor este acela că aduce egalitatea de șanse și incluziunea socială a persoanelor nevăzătoare.

  • Peste 90% dintre nevăzători sunt persoane care inițial au văzut și au pierdut această capacitate din cauza unor boli.

  • Punctul de plecare în realizarea Alfabetului Scripor a fost un studiu realizat în 2014. Acest studiu spune că oamenii născuți orbi nu pot identifica culorile, dar pot înțelege conceptele asociate culorii. Ei visează în culori, dar nu știu cum să le reprezinte sau să le explice.

  • Alfabetul Scripor identifică 10 culori, iar grupul fundamental este format din: roșu, galben, albastru, portocaliu, verde, violet, maro, gri, alb și negru. Aceste culori sunt reprezentate într-un mod universal printr-un singur simbol apropiat de limbajului nevăzătorilor.

BT Talks, podcast-ul Băncii Transilvania, este un show în care sportivi ca Simona Halep, artiști precum INNA sau vloggeri & creatori de conținut, ca Selly – împărtășesc puțin din poveștile și mindset-ul lor, ca să inspire întreaga țară.

Episoadele pot fi ascultate pe site-ul BT, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts sau Youtube. Nu uită să te abonezi ca să nu pierzi niciun episod.

Articol susținut de Banca Transilvania