Primele șase porți biometrice din România - porți automate cu scanere destinate recunoașterii automate a trăsăturilor faciale ale pasagerilor care dețin deja pașapoarte biometrice - au fost inaugurate joi la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni. Prin aceste porți controlul pasagerilor durează practic câteva secunde.

Porti biometrice la Aeroportul OtopeniFoto: CNAB

Sistemul automat de verificare a documentelor de călătorie în aeroporturi (automated border control systems) a fost inaugurat astăzi în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă, anunță Compania Națională Aeroporturi București.

Porțile au un scanner facial și pentru documentele biometrice, carte de identitate sau paşaport, iar verificarea în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră durează câteva secunde, spre deosebire de controlul clasic, ce poate dura şi câteva minute, după cum a declarat joi chestorul Liviu Bute, şeful Poliţiei de Frontieră.

Potrivit RRA, investiţia în aceste sisteme a costat 2,3 milioane de lei, din fonduri europene şi va fi extinsă şi la alte aeroporturi din ţară, cu trafic mai mare de pasageri.