Inspecția Judiciară (IJ) a început cercetarea disciplinară a procurorului Adina Florea de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pentru exercitarea profesiei cu rea-credință și gravă neglijență în anchetele vizându-i pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Koveși si pe procurorul Alfred Savu de la DNA Ploiești, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Adina FloreaFoto: Agerpres

Conform surselor citate, Adina Florea a cerut redistribuirea cauzei de la inspectorul IJ care a început cercetarea disciplinară, invocând că soția acestuia este detașată la CSM. Lucrarea a fost deja redistribuită.

În 12 ianuarie, procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru cercetări prealabile în cazul procurorului Adina Florea de la Secția de anchetare a magistraților, pentru anchetele în cazul Laurei Codruța Kovesi și al procurorului DNA Alfred Savu. Ei o acuză de ”exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”.

Cel care a cerut acest demers a fost procurorul Cristian Ban, vicepreședinte CSM. El a invocat motivarea deciziilor definitive ale instanței supreme, care a respins măsurile de control judiciar dispuse de Adina Florea în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi și fostului procuror DNA Alfred Savu.

În 3 aprilie 2019, instanța supremă a decis ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, ceea ce a însemnat și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost definitivă.

Măsura controlului judiciar fusese luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, iar autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel încearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European.

Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de investigare a magistraților este cel deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susținea că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.

Adina Florea a fost procuror șef adjunct al Secției speciale și a fost propusă de trei ori de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader pentru șefia DNA, fiind respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Adina Florea a câștigat concursul la CSM pentru funcția de procuror-șef al Secției. Lia Savonea, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea la șefia secției speciale. Adina Florea s-a retras în 5 decembrie 2019 din procedura de numire.