​Premierul Florin Cîțu susține că ordonanța prin care companiile chineze vor fi excluse de la proiectele de infrastructură va fi pe masa guvernului în ședința de săptămâna viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi am vorbit cu secretarul general al guvernului, aștept ordonanța de urgență pentru ședința de săptămâna viitoare”, a declarat șeful Guvernului într-un interviu pentru g4media.ro.

Un memorandum care limitează participarea la licitaţii a unor firme care sunt din afara UE sau cu care România nu are acorduri comerciale a fost aprobat în Guvern la începutul lunii februarie. În unanimitate, a precizat la vremea respectivă vicepremierul Kelemen Hunor, documentul fiind confirmat și de vicepremierul Dan Barna. Totul după ce premierul Florin Cîțu a negat că ar exista o astfel de decizie, care, printre altele, ar pune frână companiilor chinezești.

Întrebat în cursul dimineții dacă a fost adoptat un memorandum prin care companiile din China sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate, șeful guvernului a răspuns: „Nu. Dacă va fi așa ceva, trebuie să fie bineînțeles o ordonanță pe legea achizițiilor publice. Atunci veți vedea cu siguranță dacă se întâmplă acest lucru, dar când se va întâmpla veți avea informația”.

Unul dintre proiectele de infrastructură care trenează și în care este implicat un constructor chinez este cel al autostrăzii Sibiu-Pitești, tronsonul patru, unde sunt contestații la licitație. Despre acestea a vorbit ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, într-un interviu recent acordat HotNews.ro. (pe larg AICI)