Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) a câştigat procesul intentat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și rămâne proprietara cantinei care se află în Complexul Târguşor, din Copou, scrie Ziarul de Iași.

Tudorel ToaderFoto: Captura video Facebook

Decizia nu este definitivă iar rectorul Universității Cuza, Tudorel Toader, a precizat că o va ataca în apel: „Nu ne rămâne decât să facem apel”.

Universitatea condusă de Tudorel Toader a cerut în instanţă proprietatea cantinei care se află în Complexul Târguşor invocând un drept istoric de proprietate asupra terenului. Instanţa a decis însă că UAIC nu are calitate procesuală.

Potrivit Ziarul de Iași, terenul de peste 3.000 de metri pătraţi şi clădirea de 1.000 de metri pătraţi sunt revendicate de către UAIC în contextul în care acestea au fost în trecut în proprietatea universităţii, mai exact, în perioada comunistă. Însă, din 1985, ele au fost trecute în administrarea USAMV, care a ridicat atunci acolo una dintre cele mai apreciate cantine studenţeşti din Iaşi, unde, înainte de pandemie, puteau lua masa şi alte persoane în afară de angajaţii universităţii.

Reprezentanţii USAMV au precizat în faţa instanţei că ei au drept de administrare asupra cantinei fiindcă în anii comunismului le-a fost luată o altă clădire cu aceeaşi destinaţie în schimbul celei primite.

În Complexul Târguşor Copou există în momentul de faţă 3 cămine ale UAIC în imediata apropiere a cantinei şi un al patrulea în continuarea acestora. Zona s-a schimbat radical în ultimii ani: în urma unor procese pierdute de „Cuza” în zonă s-a ridicat un bloc cu patru etaje chiar în faţa cantinei, iar în spatele acestuia un hotel. Toate zonele pe care nu sunt cămine practic în momentul de faţă sunt înconjurate cu garduri şi sunt disputate în instanţă de către diverse persoane care solicită revendicări în contextul în care înaintaşii lor au fost deposedaţi de terenuri în mod forţat în timpul regimului comunist.