România a atins miercuri pragul de un milion de persoane vaccinate. Este vorba despre o femeie în vârstă de 86 de ani, cu deficiențe motorii ca urmare a unor probleme neurologice, dar cu o formă psihică foarte bună. Femeia a fost vaccinată chiar de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, la Spitalul Universitar de Urgență din București.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prezent la eveniment, premierul Florin Cîțu a declarat că întreaga campanie merge bine, România fiind pe primele locuri în UE.

”Un moment la care în 27 decembrie ne uitam şi voiam să vină cât mai repede. A venit, am ajuns la persoana vaccinată cu numărul un milion. Veţi vedea că lucrurile vor merge mult mai rapid de acum încolo. Ţinta iniţială era să avem aproape un milion până la sfârşitul lunii martie,” a declarat Florin Cîțu.

El a mai spus că țina este să avem 10,4 milioane de români vaccinați până în septembrie. ”Rămâne în continuare ţinta de a avea 10,4 milioane de români vaccinaţi la sfârşitul lui septembrie. Campania de vaccinare merge bine, suntem în Europa în top, întotdeauna suntem în primele 3 locuri, şi ne asigurăm că va rămâne aşa”.

Pe de altă parte, Cîțu a susținut că nu este momentul pentru relaxare și a făcut un apel la populație să continue să respecte regulile și să poarte mască.

”Văd peste tot persoane care merg cu metroul, pe stradă, oameni care nu poartă mască. Nu putem să ne permitem așa ceva în acest moment”, a spus Florin Cîțu.

Începând din data de 15 martie, programările pentru vaccinare se vor face direct din lista de așteptare disponibilă în platforma de înscrieri, a anunțat ieri medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Practic, pentru fiecare centru de vaccinare va fi disponibilă o listă de așteptare.

"În momentul în care în respectivul centru de vaccinare este un loc liber, persoana înscrisă pe lista de așteptare este notificată și are la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea în respectivul centru de vaccinare. După data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizibile doar din lista de așteptare. Platforma este de așa natură încât va notifica persoanele care se află în lista de așteptare", a explicat Valeriu Gheorghiță.

Etapa a 3-a a campaniei de vaccinare - populația generală - va începe în luna aprilie, însă programările se vor putea face începând cu data de 15 martie, pe lista de așteptare din platforma online de programări. O persoană se va putea înscrie pe lista de așteptare la un singur centru de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță.

În schimb, o persoană care s-a înscris pe lista de așteptare la un centru poate renunța pentru a trece pe lista de așteptare de la un alt centru, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Peste 1,1 milioane de doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în România în luna martie, peste 268.000 de doze de vaccin Moderna și peste 1,25 de milioane de doze de vaccin Astra Zeneca, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.