INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”

de R. Mihăilescu     HotNews.ro
Miercuri, 3 martie 2021, 8:26 Actualitate | Esenţial


Paun Rohovei
Foto: Ambasada Ucrainei
În cei 7 ani care au trecut de la anexarea ilegală a Crimeii, numărul militarilor ruși în peninsulă a crescut de la 12.500 la peste 32.500 de persoane. În plus, Rusia a desfășurat aici noi tipuri de arme și echipamente militare care nu existau la momentul ocupației acolo și nici chiar în perioada sovietică, afirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei. Obiectivul Rusiei este transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat” și crearea unui sistem de limitare a acțiunilor NATO în zonă, spune oficialul ucrainean.

Totodată, subliniază diplomatul ucrainean, Rusia „a pregătit infrastructura militară din peninsulă pentru desfășurarea armelor nucleare, inclusiv renovarea infrastructurii depozitelor de focoase nucleare din perioada sovietică” iar potențiali purtători de arme nucleare, precum nave de război, sisteme de rachete cu rază scurtă de acțiune și avioane de luptă, au fost deja dislocate acolo.

Informația pe scurt:

 • Numărul militarilor ai armatei rusești în peninsulă a crescut de la 12.500 la peste 32.500 de persoane
 • Rusia are în peninsula Crimeea 195 de tancuri, 410 vehicule de luptă blindate, 283 sisteme de artilerie, 100 avioane de luptă, 50 elicoptere, 68 de nave.
 • Rusia are amplasat armament nuclear în Ținutul Krasnodar din Federația Rusă, în vecinătatea peninsulei Crimeea
 • Rusia continuă eforturile pentru crearea unui coridor terestru „regiunea Rostov - Berdyansk - Mariupol” spre Crimeea pentru a asigura posibilitatea transferului de forțe militare
 • Finalizarea gazoductului Nord Stream 2 are consolida o putere ostilă
 • Securitatea energetică a UE va fi slăbită de Nord Stream 2 iar Gazprom va obține controlul asupra tuturor rutelor de furnizare
 • Kievul și partenerii săi internaționali lucrează pentru crearea unui nou format de coordonare ale eforturilor internaționale, cu obiectivul final de a elibera Crimeea de sub ocupația rusească

Citește mai jos interviul acordat de dl Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, pentru HotNews.ro


HotNews.ro: Domnule Însărcinat cu Afaceri, se împlinesc 7 ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. De atunci, 13.000 de oameni au murit în războiul din estul Ucrainei, iar în ultima perioadă, conflictul s-a reintensificat. Cum apreciați șansele de pacificare a zonei și de revenire a Crimeii în administrarea Kievului?

Anul acesta marcăm 7 ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă și de la începutul războiului împotriva Ucrainei. Totodată, marcăm și 7 ani de la subminarea securității în întreaga Europă care a provocat pierderi umane imense poporului meu – popor care a făcut alegerea modelului de civilizație occidental și a valorilor europene.

Acțiunile Rusiei depășesc Ucraina și Crimeea având în vederea structura, filosofia și politica securității din Europa însăși. Acesta este motivul pentru care țările din regiunea noastră sunt acum nesigure sau mai puțin sigure. Agresiunea militară împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea sunt sursa și spiritul amenințărilor la adresa ordinii internaționale pașnice bazate pe reguli și principii fundamentale de respectare a suveranității, inviolabilitate a frontierelor, interzicere a utilizării forței și a amenințării cu forța și integritatea teritorială a statelor.

Pentru a reveni la ordinea internațională pașnică bazată pe reguli, a elibera Crimeea de sub ocupația ilegală și a asigura restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, sunt necesare acțiuni coerente și urgente ale comunității internaționale bazate pe o viziune de termen lung.

În acest sens, Kievul și partenerii săi internaționali lucrează asupra creării unui nou format de coordonare ale eforturilor internaționale, cu obiectivul final de a elibera Crimeea de sub ocupația rusească și de a restabili forța dreptului internațional.

HotNews.ro: Recent, ministrul leton de externe se declara îngrijorat de militarizarea peninsulei, care găzduia deja flota rusească la Marea Neagră înainte de anexare. Unii experți vorbesc despre posibilitatea de a aduce în zonă inclusiv armament nuclear. Ce informații aveți despre această militarizare? Ce tipuri de armament au amplasat rușii aici?

Rusia a creat un grup puternic de trupe în Crimeea ilegal ocupată, care include componente terestre, aeriene și maritime. Numărul militarilor ai armatei rusești în peninsulă a fost sporit semnificativ, de la 12.500 la peste 32.500 de persoane. Au fost desfășurate noi tipuri de arme, echipamente militare, care nu existau la momentul ocupației acolo și nu existau nici în perioada sovietică. În primul rând, aș vrea să menționez cu privire la transportatorii de rachete de croazieră de tipul ”Kaliber”, a căror rază de acțiune este de 1.500 km. Vorbim despre sisteme de rachete de coastă, acum există 12 lansatoare, care, de asemenea, nu existau înainte de ocuparea Crimeei.

Conform informațiilor disponibile, activele militare rusești în Crimeea constituie 195 de tancuri, 410 vehicule de luptă blindate, 283 sisteme de artilerie, 100 avioane de luptă, 50 elicoptere, 68 de nave.

Armele nucleare, în special armele nucleare tactice, reprezintă un subiect separat care este abordat și monitorizat nu numai de Ucraina, dar și de partenerii noștri. Armament nuclear este amplasat în Ținutul Krasnodar regiunea Rostov din Federația Rusă în vecinătate cu Crimeea ocupată ilegal. Totodată, Federația Rusă a pregătit infrastructura militară din peninsulă pentru desfășurarea armelor nucleare, inclusiv renovarea infrastructurii depozitelor de focoase nucleare din perioada sovietică. Potențiali purtători de arme nucleare, precum nave de război, sisteme de rachete cu rază scurtă de acțiune și avioane de luptă, au fost deja dislocate acolo.

HotNews.ro: Tot recent, vicepremierul ucrainean Oleksiy Reznikov afirma că Rusia folosește Crimeea ca o bază pentru expansiunea în Balcani, Orientul Mijlociu și întreaga Mediterană. Vedeți posibile noi conflicte în aceste regiuni?


Militarizarea Crimeei este un factor care schimbă echilibrul militar și politic nu doar în zona Mării Negre, dar și în Balcani, Orientul Mijlociu și întreaga Mediterană.

În 2008, flota Mării Negre a Flotei Maritime Militare Ruse a fost utilizată eficient în războiul împotriva Georgiei. În prezent, flota Mării Negre este utilizată activ pentru a asigura intervențiile militare ale Federației Ruse în Siria și, în general, prezența Rusiei în Mediterană.

Din 2014 Rusia continuă eforturile pentru crearea unui coridor terestru „regiunea Rostov - Berdyansk - Mariupol” spre Crimeea pentru a asigura posibilitatea transferului de forțe militare și consolidarea componentei militare în peninsulă.

Observăm transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat” și crearea unui sistem de limitare a acțiunilor NATO în zonă.

Toate acestea elemente indică posibilitatea pregătirii pentru acțiuni la scară mai mare împotriva statelor din regiunea noastră, în special împotriva celor care nu sunt membri cu drepturi depline NATO.

HotNews.ro: În cadrul discuției care a avut loc la începutul acestei luni între premierii Shmyhal și Cîțu, partea ucraineană și-a exprimat interesul pentru sincronizarea tehnică „deplină” cu sistemul energetic al Uniunii Europene. Ce rol poate avea România în acest proces? Ce pași concreți urmează a fi făcuți în această direcție?

Pentru prima dată, Ucraina și-a exprimat dorința de a se integra în sistemul energetic european în 2006. În același an, Transelectrica, în conformitate cu reglementările actuale, a depus o solicitare formală de extindere a zonei sincrone prin conectarea sistemelor energetice unificate din Ucraina și a sistemelor energetice din Republica Moldova.

De asemenea, în 2006, UCTE (în prezent ENTSO-E) a acceptat solicitarea și a lansat un studiu de fezabilitate pentru integrarea sincronă a sistemelor de energie ucrainene și ale Republicii Moldova cu sistemul energetic european continental ENTSO-E.

Se așteaptă ca toate măsurile tehnice majore pentru integrarea sistemului energetic unificat al Ucrainei în rețeaua energetică a Europei continentale ENTSO-E să fie puse în aplicare până în 2023.

Operatorul ucrainean Ukrenergo și operatorul român Transelectrica au o cooperare fructuoasă și de lungă durată, care contribuie la securitatea asigurării cu energie electrică a consumatorilor ucraineni și români prin schimburi între sistemele noastre energetice.

HotNews.ro: Președintele Volodymyr Zelensky a calificat gazoductul Nord Stream 2 drept o „capcană pentru întreaga Europă” și a cerut noi sancțiuni care să descurajeze proiectul. Ce riscuri ridică, în opinia dvs, acest gazoduct pentru Ucraina și pentru securitatea energetică a Europei?

Poziția Ucrainei cu privire la gazoductul Nord Stream 2 este următoarea. Acesta este un proiect nejustificat din punct de vedere economic, conceput din punct de vedere geostrategic și reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității regionale.

Justificările comerciale pentru Nord Stream 2 nu mai rezistă. Capacitatea actuală de tranzit (270 bcm/an) depășește propriile previziuni ale Gazpromului pentru perioada 2020-230 (200 bcm-an).

Chiar dacă unele dintre argumentele în sprijinul Nord Stream 2 au avut sens în 2014, când acest proiect a fost discutat pentru prima dată, acestea nu mai sunt valabile în prezent, având în vedere prioritățile UE de decarbonizare. În Ucraina, noi înțelegem că gazele naturale au de jucat un rol important în calitate de combustibil de tranziție și vor avea un rol esențial pe termen scurt și mediu, atunci când este vorba de eliminarea treptată a cărbunelui. În prezent deja există o capacitate de rezervă în sistemul de tranzit Est-Vest. În cazul în care Nord Stream 2 va fi implementat, Germania și Europa vor fi blocate într-o altă infrastructură cu o economie bazată pe carbon pentru următoarele decenii.

În plus, de costurile reduse pentru gaze naturale se bucură Germania, și aceasta pe termen scurt, nu și țările din Europa de Est, Italia etc.

Nord Stream 2 subminează concurența. Și acesta este unul dintre motivele pentru care Parlamentul European a solicitat anularea proiectului. Gazprom joacă deja un rol sporit în Europa, având în vedere cantitatea de gaze naturale pe care o furnizează, iar dacă Nord Stream 2 va fi construit, va avea și controlul direct asupra căilor de acces, ceea ce se opune direct reglementărilor UE.

Pacea și securitatea regională depind de tranzitul continuu prin Ucraina. Gazoductul Ucrainei nu este un simplu gazoduct, acesta este o barieră de securitate în calea escaladării agresiunii rusești.

În prezent, Ucraina nu achiziționează gaze naturale din Rusia. Producția noastră de gaze naturale nu acoperă cererea internă, astfel Ucraina fiind un importator net de gaze. Mecanismul actual de import (virtual reverse) permite economii semnificative de costuri și reducerea emisiilor de carbon inutile datorate tranzitului în ambele direcții. În cazul în care tranzitul gazelor rusești prin teritoriului Ucrainei se va diminua, aceasta va face imposibil reversul și astfel poziția Ucrainei în sensul securității energetice va fi slăbită.

Securitatea energetică a UE, de asemenea, va fi slăbită de Nord Stream 2, iar o companie va obține controlul asupra tuturor rutelor de furnizare. În plus, infrastructura submarină este mai puțin fiabilă în comparație cu gazoductul ucrainean.

Legat de consecințele geostrategice, permiterea finalizării și punerii în aplicare a gazoductului Nord Stream 2 va consolida o putere ostilă, având în vedere regimul actual de la Kremlin.

Totodată, stoparea acestui proiect va duce la consolidarea unității în Uniunea Europeană. În acest sens, Germania are o oportunitate de a demonstra capacitatea de lider și angajamentul față de principiile fundamentale europene, plasând acestea mai presus de interesele naționale economice de termen scurt.

De asemenea, din punct de vedere geostrategic, considerăm stoparea acestui proiect o oportunitate de a consolida Alianța Transatlantică și de a crea un cadru pozitiv pentru relațiile cu noua administrație de la Washington.

HotNews.ro: Ucraina a lansat recent un site pentru promovarea turismului internațional. Dacă pandemia s-ar termina mâine, care ar fi primele trei locuri pe care ar trebui să le viziteze un turist român?

Într-adevăr, la începutul anului curent a fost lansat site-ul oficial UKRAINE.UA. Prin intermediul acestei platforme digitale moderne, deschidem lumii o Ucraină creativă și inspiratoare. Aici fiecare își poate face prima impresie despre țara noastră și poate lua o decizie de a veni aici pentru a studia, investi sau călători.

Ucraina are o istorie unică, o cultură bogată și un peisaj divers. Cu siguranță vă va depăși așteptările. În acest sens, mă tem să supăr pe cineva din Ucraina limitându-mă doar la trei locuri.

Dar totuși, dacă insistați, aș evidenția capitala Kiev – un oraș modern cu remarcabila Catedrală Sfânta Sofia din secolul XI și multe alte monumente istorice de mare valoare. Lvov este renumit pentru străzile sale frumoase înguste, biserici magnifice, muzee fascinante și o atmosferă fermecătoare. Odesa, cu una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa - Teatrul de Opera și Balet din Odesa, construit în secolul al XIX-lea de studioul de arhitectură austriac Fellner & Helmer este o altă destinație care merită de a fi explorată de către un turist român.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13878 vizualizari

 • -11 (25 voturi)    
  Ma bucur (Miercuri, 3 martie 2021, 9:17)

  idealogul [utilizator]

  Ca lumea este in parametri normali.
  Adica cele 4 minute obligatorii de ura (Orwel style) s-au declansat. Rus-haterii isi pot varsa fierea si veninul.
  Nu conteaza ca Deveselu poate fi transformat practic peste noapte in lansator ofensiv de rachete atomice.
  NUUUU. Deveselu este scut, adica defensiv.
  In ritmul actual de autodemolare Big Dady nu se va putea apara pe el insusi in max. 20 de ani. (adica SUA - lumina de la apus).
  In loc sa ne apucam sa ne facem o armata proprie serioasa si sa avem relatii normale cu toti vecinii ne tinem pe prostii autodistructive.
  Ce sai face, mentalitatea woke a prins radacini si la noi.
  • -6 (12 voturi)    
   nu ai inteles (Miercuri, 3 martie 2021, 10:09)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Suntem membrii NATO si avem pact direct cu USA.
   Finlanda nu e nici una nici alta. De ce? NATO este o mizerie de organizatie, fara armata si fara comanda militara. Pana si in UK, rachetele nucleare sunt sub comanda US.
   • -1 (3 voturi)    
    Tu nu ai inteles (Miercuri, 3 martie 2021, 23:11)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Finlanda nu are voie sa intre in NATO intrucat la dorinta lor Rusia fosta URSS are drept de veto. Practic rusul decide ce prieteni ai voie sa ai tu.
    • +2 (2 voturi)    
     poftim? (Miercuri, 3 martie 2021, 23:33)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

     cine ti-a bagat prostia asta in cap? Rusia drept de veto? La NATO ?
     • 0 (0 voturi)    
      NU LA NATO (Joi, 4 martie 2021, 16:48)

      Sofis [utilizator] i-a raspuns lui levierul

      Ce e atat de greu sa intelegi ca Finlanda, Austria sunt obligate de rusi sa ramana neutre? Idem, Ucraina, Moldova, Georgia. Ei decid cu cine au tarile astea dreptul sa se alieze, cum decideau si in privinta noastra (Planul Marshall si ulterior sa intram vrem nu vrem in coalitia anti burghezo imperialista cum au declarat-o scursurile europei, marele nostru prieten de la est).
  • +4 (8 voturi)    
   Funny, but (Miercuri, 3 martie 2021, 10:31)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   at least you spelled Daddy right!
   • 0 (8 voturi)    
    Deci (Miercuri, 3 martie 2021, 13:04)

    idealogul [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    Ramane cum spui tu.
    Eu am dreptatea in zona logica iar tu ai dreptate in zona gramaticii.
 • +17 (23 voturi)    
  intrebari interesante noua ca romani (Miercuri, 3 martie 2021, 9:33)

  nicoR [utilizator]

  pt d-nul Paun:
  1. cand Ucraina va respecta cele ce s-a spus despre Bastroe, ca distruge Delta, fauna, flora si il va inchide ?
  2. cand Ucraina va acorda drepturi minoritatilor ca in EU, la care aspira atata, deci si celei romanesti ? In Cernauti s.au schimbat pana si numele bulevardelor din romaneste in ucraineana ...
  3. cand vom putea circula prin Ucraina fara a fi "taxati" de politia rutiera de acolo pentru lucruri imaginare, ca de exe ca nu am specificat hotelul la care vom sta
  4. cand vom putea calatori in Crimeea, care este la Rusia, fara a fi catalogati ca "dusmanii poporului" ?
  • +10 (16 voturi)    
   Ucraina? (Miercuri, 3 martie 2021, 10:11)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   niciodata nu a respectat nimic din vreun tratat cu Romania. Am fost pur si simplu prosti. Puteam sa cerem si sa impunem cateva pretentii, si inca putem, dar parca ne este frica sa nu ii deranjam
   • +4 (4 voturi)    
    Ucraina (Joi, 4 martie 2021, 11:52)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    este o tara ostila Romaniei.Nu va asteptati sa faca ceva corect pentru romani.Ei vor doar banii de la UE,daca se poate.Normal ca va deveni Crimeea un portavion nescufundabil.Si daca nu aveam noi nimic,rusii tot asa se comportau.
  • +12 (12 voturi)    
   E bun inceputul de lista, (Miercuri, 3 martie 2021, 10:36)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   dar mai am si eu vreo 200 de puncte. Lasati-i sa manance dude ca oricum sunt in urma noastra cu vreo suta de ani si fata de Vest sunt in faza Taras Bulba (daca-si mai aduce cineva aminte cu ce ne torturau prin anii 50)
  • -6 (12 voturi)    
   Niciodata (Miercuri, 3 martie 2021, 10:57)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   4. În Crimeea nu vei merge niciodată fără a fi considerat că ai încălcat legislația Ucrainei atât timp cât peninsula se află sub ocupație străină. Învață drept internațional și vorbim după :)
   2. Străzile își schimbă denumirile în funcție de solicitările cetățenilor/prin propuneri în consiliile locale. Atâta vreme cât majoritatea Cernăuțiului nu mai e românească, e logic ca orașul nu poate reveni complet la fostele denumiri. S-au schimbat câteva in ultimii ani, au redevenit românești. Dar la capitolul ăsta și RO nu stă tocmai bine, refuzând să redenumească multe străzi din localități unde sunt minoritari etnici.
   • +6 (14 voturi)    
    In Crimeea (Miercuri, 3 martie 2021, 12:24)

    alunescu [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    Peste 70% din populatie este de etnie rusa si vreo 12% de etnie ucraineana si cam tot atat de etnie tatara. Macar rusii si-au protejat etnicii de abuzuri. Romania ce face pentru etnicii romani din Ucraina? Multe din teritoriile Ucrainei au fost furate de la vecini.
   • +5 (13 voturi)    
    pt dogul (ucrainean) (Miercuri, 3 martie 2021, 12:45)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    - despre Bastroe nimic, cu dreptul international ...
    - despre legea minosritatilor, nimic, cu dreptul international ..
    - cu Crimeea, care avea statut special in Ucraina, autoritatile au cerut referendum si apoi au validat. autoritatile care veneau din vremea cat era sub ucraina .. deci unde e problema cu dreptul international ...
    - ce strazi sau nume de l0ocalitati nu s-au putut schimba la noi, ca suntem SINGURA tara din EU cu legea aia cu 20% ...
    • 0 (4 voturi)    
     Sa validezi tu cu dusmanul in casa (Miercuri, 3 martie 2021, 23:14)

     Sofis [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

     referendumul cu cine se culca sotia ta. In rest, Ucraina si ea pacatele ei, si ar fi un moment bun sa le rezolve si cu ceilalti vecini.
  • -4 (6 voturi)    
   Complet de acord cu punctul 4. (Miercuri, 3 martie 2021, 20:35)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   Vrem să putem călători liber în Crimeea fără să fim catalogați dușmani ai poporului ucrainean și să fim luați la întrebări de ce dorim să vizităm această frumoasă peninsulă. Riviera Yaltei poate oricând concura cu Coasta de Azur!

   La urma-urmei, cei rămași acolo, mulți care trăiesc din turism, au fost nu demult cetățeni ucrainieni. Nici nu este de mirare că aceștia din urmă îi susțin pe ruși, având în vedere că statul ucrainean le ia pâinea de la gură și nu vrea să lase la liber turismul dinspre statele UE spre Crimeea. Coasta de la Constanța - Simferopol ar fi un zbor de 30 de minute, iar București - Simferopol de 45.
   • +1 (3 voturi)    
    Da, si daca tot prefram coasta de azur (Joi, 4 martie 2021, 16:53)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Sa ne interzica iesirea spre vest, sa putem merge doar in Crimeea, Rusia, Kirghistan, Tadjikistan si Belarus, nu?

    "Statul ucrainean le ia painea de la gura". Retorica bolsevic muncitoreasca. Ca rusul are un nivel de trai foarte bun. Rusia era in USSR tara cu cel mai bun nivel de trai din blocul comunist. Acum se bat sa nu fie pe ultimul loc, noi i-am depasit, la ce au cehii nici nu viseaza. Halal evolutie si dovada ca tot ce au facut au facut pe furturi de la statele satelit.
 • -6 (14 voturi)    
  ce ati vrea sa zica (Miercuri, 3 martie 2021, 9:33)

  Hans Metter [utilizator]

  despre tara care le a ocupat o parte din teritoriu?!

  Pe de alta parte eu nu mai cred atat de mult in suprematia Rusiei. Declinul va continua.
  • +5 (11 voturi)    
   mai pe larg, te rog (Miercuri, 3 martie 2021, 10:14)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Care sunt semnele ca ar fi in declin?
  • +10 (18 voturi)    
   cata neobrazare! (Miercuri, 3 martie 2021, 10:35)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   ucraineanul Hrusciov le-a dat ucrainenilor Crimeea ruseasca, iar georgianul Stalin le-a dat nordul Bucovinei si sudul Basarabiei romanesti! iar tu le tii partea hoholilor? bravo, romane :(
 • +18 (22 voturi)    
  cev (Miercuri, 3 martie 2021, 9:34)

  martel55 [utilizator]

  despre tratamentul inacceptabil aplicat romanilor din Ucraina? ca tot vorbeste de ordine bazata pe reguli
 • +3 (21 voturi)    
  Auzi tupeu! (Miercuri, 3 martie 2021, 9:43)

  mike123 [utilizator]

  Cum indraznesc rusii sa-si creeze un sistem de limitare a acțiunilor NATO în zonă?
  • -5 (11 voturi)    
   Rasputin, nu rușii (Miercuri, 3 martie 2021, 10:27)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   să-și creeze, da la el în țară, nu la alții...sau eventual cu acordu lu ăia...da recunosc, îi comic să am așe pretenții de la Rasputin
 • +8 (14 voturi)    
  dar ceva despre.... (Miercuri, 3 martie 2021, 11:01)

  sile1 [utilizator]

  ....teritoriile stramosesti ale Moldovei noastre aflate astazi sub dominatie ( ocupatie ) ucraineana nu ne spune nimic dl. ambasador ?

  E clar ca si domniei sale i se poate aplica proverbul romanesc ala cu :

  -Vezi paiul din ochiul altuia dar nu vezi barna din ochiul tau !

  Probabil crede ca romanii,sub democratie,au memoria scurta.
 • +12 (16 voturi)    
  Dupa nume, domnul insarcinat pare (Miercuri, 3 martie 2021, 11:58)

  alunescu [utilizator]

  Sa fie etnic roman. Pare roman (sau evreu). Oare ce parere are dumnealui despre politica brutala de asimilare etnica a romanilor din Ucraina? Despre limitarea drepturilor minoritatilor? Despre emergenta neo-nazismului in Ucraina(grupari de extrema dreapta inarmate)? Dar de trimiterea tinerilor etnici romani(dar si unguri) in prima linie a fronului din Donbas?
 • +3 (3 voturi)    
  nici rusii, nici ucrainienii (Joi, 4 martie 2021, 10:25)

  mongolul [utilizator]

  n au invatat nimic din lectiile istoriei;
  Crimeea a mai fost portavion nescufundabil; si ce folos? O gaura neagra financiar, care va inghiti numeroase fonduri, fara a putea da Rusiei un argument convingator in fata altora; cand razboiul se poarta in spatiu si cu drone conduse de la mii de kilometri, ei fac baze militare ca in ww2...
  Ucraina? are tupeu sa pretinda altora respectarea legilor internationale, cand ei le incalca -fara remuscari- "zi de zi si ceas de ceas"; in plus, imperialismul lor nu e cu nimic mai bun decat imperialismul rusesc. Doar e puiul lor... Indelung clocit.
  Totusi, in politica externa, nu-i bine sa-ti manifesti ostilitatea fata de doi vecini, simultan. Mai ales ca Ucraina e sustinuta (sau asa se declara) si de UE si de SUA. Poate ca ar trebui sa punctam in privinta drepturilor minoritatilor, tema atit de draga NATO.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by