Avocatul Poporului atacă la CCR prevederi din Legea privind Codul silvic

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 1 martie 2021, 22:57 Actualitate | Esenţial


Avocatul Poporului
Foto: Agerpres (editat)
Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate referitor la prevederi din Legea privind Codul silvic inserate în actul normativ pentru completarea acestuia, pe motiv că încalcă mai multe articole din Constituţie, informează Agerpres.

Potrivit excepţiei de neconstituţionalitate publicate, luni, pe site-ul Avocatului Poporului, dispoziţiile articolelor 107 alineat 1 indice 1 şi 109 alineat 1 indice 1 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, astfel cum au fost inserate prin Legea nr. 197/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic aduc atingere prevederilor articolelor 1 alineat 5, 23 alineat 12 şi 16 alineat 1 din Constituţie.

Avocatul Poporului susţine că specificarea momentului "constatării faptei" ce trebuie avut în vedere la stabilirea sancţiunii pentru tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi pentru furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini din păduri nu prezintă suficientă previzibilitate şi claritate.

"Prin soluţia legislativă adoptată în forma finală şi anume sintagma 'preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei' sunt afectate previzibilitatea şi claritatea normei, deoarece infracţiunea se consumă la data comiterii faptei, când se produce şi paguba prevăzută de norma de incriminare", prevede excepţia de neconstituţionalitate.

Conform acesteia, făptuitori aflaţi în aceeaşi situaţie juridică, cum sunt coautorii, pot suporta diferit rigorile legii, prin raportare la data la care faptele lor au fost descoperite, nu săvârşite, aspect care afectează principiul egalităţii în drepturi.

"În măsura în care condiţia referitoare la existenţa infracţiunii nu este una fixă, ci este variabilă, în funcţie de valoarea prejudiciului produs la data constatării faptei, coautorii unei fapte penale săvârşite asupra fondului forestier sunt discriminaţi, aplicându-se un tratament juridic diferit fără nicio justificare obiectivă şi rezonabilă", a adăugat Avocatul Poporului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4421 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  ISi FACE DATORIA... (Luni, 1 martie 2021, 23:04)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  ISI FACE DATORIA... datoria fata de coruptii care l-au pus acolo...
 • +6 (6 voturi)    
  Si avocatul poporului (Luni, 1 martie 2021, 23:32)

  Cripto [utilizator]

  tot in lemn ajunge la sfarsit, e de dorit asadar sa respecte padurea.
 • 0 (0 voturi)    
  DISCRIMINARE !? (Marţi, 2 martie 2021, 8:14)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  fapta se constată o singură dată, chiar dacă sunt mai multe fapte concurente.
  şi în acest fel se stabileste o singura valoarea de referinţă a masei lemnoase
  de ex. la tăiere ilegală de arbori, când îi prinzi mai târziu pe hoţi, iar cioatele sunt vechi...nu ai cum să ştii exact când s-a comis fapta.
  până la urmă contează valoarea masei lemnoase atunci când vrea s-o valorifice hoţul, că aia îi profită lui, nu valoarea de când se afla copacul în pădure.
  AVOCATUL HOŢILOR...nu al poporului


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by