Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a efectuat o vizită de lucru de două zile la Málaga (23-24 februarie 2021), unde a avut reuniuni atât cu responsabili din domeniul economic, cât și cu reprezentanți ai autorităților politice centrale, regionale și locale. Vizita a constituit, totodată, prilejul oportun pentru inaugurarea oficială a Consulatului onorific al României în Málaga.

Vizita la Parcul Tehnologic din Andaluzia (Málaga Tech Park)Foto: Hotnews

Prima zi a vizitei a avut o puternică componentă economică, ambasadorul român având reuniuni cu Rafael Fuentes, directorul biroului teritorial Málaga al Institutului Spaniol de Comerț Exterior, cu Felipe Romera, directorul general al Parcului Tehnologic din Andaluzia, și Sergio Cuberos, președintele Camerei de Comerț, Industrie, Servicii și Navigație din Provincia Málaga.

Temele de discuție au fost centrate pe oportunitățile de cooperare economică între companiile românești și cele locale, în special în sectorul IT&C, tehnologii și turism, precum și pe oportunitățile de investiții în România.

Un reper important al vizitei l-a constituit vizita la Parcul Tehnologic din Andaluzia (Málaga Tech Park), unul dintre cele mai importante parcuri tehnologice din sudul Europei, care reunește peste 630 de companii, majoritatea din IT&C, biotehnologii, cercetare-dezvoltare și noi tehnologii, și are o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de euro și 20.000 de angajați.

Ambasadorul român a prezentat oportunitățile pe care Bucureștiul le oferă ca viitor sediu al Centrului european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică și a transmis interesul unor hub-uri digitale și de inovare din România de a colabora cu entități similare din Spania în proiecte comune, în cadrul programelor Horizon Europe 2021-2027.

Cea de-a doua zi a vizitei a fost marcată de inaugurarea oficială a Consulatului onorific al României la Málaga, cel de-al 6-lea oficiu consular onorific al României de pe teritoriul Spaniei.

Inițiativa se înscrie în obiectivul mai larg de îmbunătățire a calității asistenței consulare acordate cetățenilor români, precum și de dezvoltare a relaţiilor bilaterale româno-spaniole, în special în domeniul economic, comercial şi cultural. Consulul onorific José Luis Ramos Luque este un om de afaceri de succes și fost viceprimar al orașului Málaga.

În aceeași zi, Gabriela Dancău a avut reuniuni cu delegatul guvernului regional andaluz în Provincia Málaga, Patricia Navarro, și cu subdelegatul guvernului central spaniol în această provincie, Teófilo Ruiz, care au exprimat întreg sprijinul pentru buna integrare a comunității române în viața socială și economică din regiune și deschiderea pentru cooperarea cu reprezentanții diplomatici și consulari români prin susținerea activității acestora, în vederea unei dezvoltări și mai aprofundate a relațiilor româno-spaniole.

În plus, cu ocazia întâlnirii ambasadorului român cu primarul orașului Málaga, Francisco de la Torre Prados, a fost explorată posibilitatea lansării de proiecte de cooperare cu autorități locale din România și cu instituții românești, în scopul promovării culturale și turistice reciproce, precum și a organizării de misiuni economice și de atragere reciprocă de investiții.