Procesul în care un cuplu gay a dat în judecată statul român la CEDO a început

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 1 martie 2021, 17:42 Actualitate | Esenţial


Adrian Coman si Clai Hamilton
Foto: Rudolf Costin
Adrian Coman și Clai Hamilton sunt împreună de mulți ani și încearcă să convingă autoritățile că pot fi soți și în acte. Demersul lor nu a avut sorți de izbândă în România și, alături de Asociația ACCEPT, au dat România în judecată la CEDO. Procesul a început luni, informează Mediafax.

Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au dat România în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție. CEDO a anunțat luni că procesul împotriva României a debutat, cazul fiind comunicat într-un timp record de instanța europeană.

Adrian Coman și Clai Hamilton au fost recunoscuți ca soți și, implicit, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de Curtea Constituțională a României (CCR) în vara anului 2018.

Aceste două decizii reprezintă cele mai importante precedente juridice stabilite în ultimul deceniu pentru egalitatea persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană și în România.

„Decizia CJUE, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România. Decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii”, spun cei de la Asociația ACCEPT.

Potrivit lor, în aproape trei ani, ambele decizii au fost ignorate de puterea executivă, legislativă și judecătorească. Instanțele, care ar fi trebuit să soluționeze cazul de discriminare inițiat de Adrian, Clai și ACCEPT împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului pentru Afaceri Interne, au eșuat.

„Judecătoria Sector 5 și Tribunalul București au invocat din oficiu excepții procedurale, clamând o aberantă lipsă de interes a părților pentru rezolvarea cauzei, în loc să aplice deciziile instanțelor superioare. Astfel, judecătorii celor două instanțe au negat accesul nostru la justiție și la o soluție pentru problema de fond: imposibilitatea soților Coman-Hamilton de a locui ca familie în România, din cauza refuzului IGI de a emite în 2013 un permis de ședere pentru Clai (cetățean american), motivând discriminatoriu că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării”, mai susține sursa citată.

În tot acest timp, practica autorităților nu s-a schimbat; Parlamentul nu a reglementat parteneriatul civil și Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în materia liberei circulații pentru cetățenii europeni.

„Această din urmă problemă este analizată și de Comisia Europeană, care a declanșat în august 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României, ultimul pas înainte de declașarea procedurii judecătorești la CJUE pentru încălcarea legislației UE prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prin procedura de pre-infringement se încearcă un dialog cu statul, înainte de a fi trimis în judecată de către Comisia Europeană”, susțin reprezentanții ACCEPT.

„De aproape nouă ani suntem în instanțele din România și Europa. Refuzul statului de a ne recunoaște căsătoria nu ne permite să avem reședința în România. Dacă s-ar întâmpla ceva cu părinții mei, care locuiesc în România, nu am putea să fim alături de ei ca familie, din cauza restricțiilor de circulație impuse pentru limitarea pandemiei. Deși soții cetățenilor români au dreptul să intre în țară, Clai nu își poate exercita acest drept. El nu poate obține nici permis de ședere, nici certificat de căsătorie transcris, prin care să arătăm că formăm o familie. Este revoltător că suntem încă în această situație, în ciuda eforturilor făcute și în disprețul deciziilor CJUE și CCR, care deja au clarificat legislația în materie. Sperăm să ne găsim la CEDO dreptatea și avem încredere că noile autorități române vor pune capăt acestor discriminări, cu sprijinul Comisiei Europene”, a spus Adrian Coman.

Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului care reprezintă cuplul în toate aceste spețe, spune că faptele reclamate de Adrian, Clai și ACCEPT la CEDO sunt extrem de grave, pentru că România face „un abuz fără precedent”.

„Dreptul european face parte din cel național, și trebuie aplicat direct de judecători și celelalte autorități. Avem încredere că CEDO va institui printr-o decizie favorabilă în acest caz un drept la căsătorie în Europa pentru persoane LGBTI, deci fără discriminare, în baza jurisprudenței anterioare a curții, care consideră că, odată statuat în dreptul național, dreptul la căsătorie trebui reglementat efectiv. Dreptul la căsătorie pentru Adrian și Clai a fost deja recunoscut de CJUE și el nu poate rămâne un drept iluzoriu, ci trebuie să poată fi exercitat efectiv. Or, în absența posibilității de transcriere a căsătoriei încheiate în Belgia, Adrian și Clai nu au posibilitatea să primească o carte de rezidență pentru că, în fapt, căsătoria lor nu e recunoscută de România”, a spus avocatul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5580 vizualizari

 • -5 (31 voturi)    
  Foarte bine (Luni, 1 martie 2021, 17:57)

  Vylasmsz21 [utilizator]

  Ar trebui sa avem programe serioase de educare in scoala. Generatiile adulte nu prea au sanse sa isi schimbe acum punctul de vedere dar cei mici au sansa sa creasca fara prejudecati si ura fata de ceilalti pentru ca sunt "diferiti".
  • -5 (17 voturi)    
   Acceptarea celor "diferiti " are anumite limite (Luni, 1 martie 2021, 18:45)

   Zapateado [utilizator] i-a raspuns lui Vylasmsz21

   Mai exact , diferiti-diferiti, dar nu intr-atat incat sa-si insuseasca apucaturi NEIGIENICE.
   • +1 (15 voturi)    
    . (Luni, 1 martie 2021, 19:57)

    Vylasmsz21 [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

    Inainte sa te legi de modul in care si-o trag altii hai sa avem grija de oamenii strazii sa traiasca si ei in conditii igience cum le spui tu, iar dupa de toate comunitatiile dezavantajate sa poata traii si ei in conditii igienice. Pe langa asta ar trebui sa inveti milioane de romani cum sa se spele corect si sa mai foloseasca si pasta de dinti.
    • +2 (10 voturi)    
     Pai uite care-i deosebirea (Luni, 1 martie 2021, 21:34)

     Zapateado [utilizator] i-a raspuns lui Vylasmsz21

     Oamenii strazii care n-au conditii de igiena si comunitatile dezavantajate n-au pretentia sa fie acceptate si stimate pentru ca sunt " diferite" . S-au resemnat cu statutul lor si nu cer promovarea in Liga I-a.
     • -4 (10 voturi)    
      Progresie (Luni, 1 martie 2021, 23:51)

      Vylasmsz21 [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

      Chiar nu au sens discutiile de genul aici. Omenirea merge inainte si progreseaza cu sau fara oamenii incapabili sa intaleaga anumite lucruri. Daca nu esti in stare sa intelegi ca oamenii sunt la fel, identitatea de sex si rasa nu sunt un motiv de dezbinare intre comunitati atunci vei fi lasat in urma.
      Asta e partea frumoasa a evolutiei, cei ce nu se pot adapta pur si simplu dispar iar altii putin mai evoluati vor lua locul.

      Oricum problemele de genul asta sunt nesemnificative pe scara larga, ar trebui sa ne concentram energia pe lucruri mai interesante.
      • +5 (11 voturi)    
       Evoluția are și ea fundăturile ei (Marţi, 2 martie 2021, 0:15)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Vylasmsz21

       Iar ăștia de gen nedefinit și ambiguu sunt dincolo de orice îndoială o fundătură a evoluției. Ei sunt exemplarele eșuate ale speciei deci dispar până la urmă.

       Homosexualitartea nu e o invenție recentă. E ceva ce apare și dispare periodic. Are perioadele în care e trendy, după care evoluția își face treaba și ei dispar pentru o vreme...
      • +3 (7 voturi)    
       Vecinul meu ciocanu vrea (Marţi, 2 martie 2021, 0:22)

       Rolly [utilizator] i-a raspuns lui Vylasmsz21

       Ummm, să însemne progres faptul că unii/unele nu înțeleg ce sex au nici după ce se uită în pantaloni? Poate pentru ei, pentru restul, este doar mers înainte. Dumnezeu știe către ce noapte a minții.

       Dar, da, toate ființele umane inteligente resping minciuna, adevărurile parțiale, propaganda, îndoctrinarea și orice viol la adresa logicii. Și da, combaterea oricărui extremism, fie și din partea unor minorități care sunt greu acceptate tocmai fiindcă ele sunt agresive și intolerante, al căror mesaj umilește logica, știința, cultura celor de lângă ei este mai importantă decât orice; apărarea adevărului este mai importantă decât orice.

       În rest, multă compasiune pentru cei cărora progresul le aduce doar dubii legate de chestii simple în loc de ceva mai multă înțelepciune...
      • +2 (8 voturi)    
       Despre care progres este vorba? (Marţi, 2 martie 2021, 0:44)

       Zapateado [utilizator] i-a raspuns lui Vylasmsz21

       Numesti progres ofensiva împotriva naturii umane si redefinirea forțată a umanului ? Sau ofensiva impotriva tradiției, naturii, culturii, a firescului, familiarului si a bunului simț ? Fiindca astea sunt "evolutiile" pe care le admiri si la care esti mandru sa te adaptezi. Numai tiraniile isi propun sa obtina societăți "evoluate" împotriva naturii umane.
 • +9 (25 voturi)    
  O intrebare simpla (Luni, 1 martie 2021, 18:25)

  Zapateado [utilizator]

  Care este acea lege romaneasca in care se recunoaste dreptul la casatorie al persoanelor gay?

  Caci daca nu exista legea, ce drept li s-a incalcat? Unul neprevazut de lege?
  • +6 (20 voturi)    
   Situație tipică (Luni, 1 martie 2021, 18:53)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   E modul operandi al „progresimi”: Impunearea oricăror aberații cu ajutorul justiției infestate de activiști politici împotriva voinței alegătorilor.

   De exemplu în SUA reprezentații alegătoriulor au votat atât în Camera Reprezentanților cât și în Senat „Defense of Marriage Act” cu majorități de 70%-80% care prevedea că singura căsătorie valabilă în SUA e monogamă și doar între un bărbat și o femeie.

   Curtea Supremă a SUA înțesată în 2015 cu politruci de stânga a decis cu 5 la 4 că limitarea căsătoriei la bărbat și femeie încacă „drepturile consituționale” ale homosexualilor, cu toată că Constituția SUA nu prevede nimic nici despre homosexuali și nici despre căsătorie.

   Exact aceeași scamatorie se înceară acum si în România. Cum parlamentul nu ar avea curajul să voteze o lege pentru „legalizarea” căsătoriei homo se încercaă ocolirea legii prin decizii ale tribunalelor înțesate cu politruci.

   Mîine, poimâine la fel de bine un tribunal ar putea decide că Ahmed din Yemen care si-a cumpărat acolo 20 de neveste minore trebuie să-și poată aduce toate nevestele în România iar statul are obligația să le dea ajutoare sociale la toate, chiar dacă România nu recunoaște căsătoria poligamă.
   • +1 (5 voturi)    
    Great minds think alike XD (Luni, 1 martie 2021, 19:49)

    Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Am gandit la fel, cand era doar comentariul lui Zapateado afisat.
  • +5 (9 voturi)    
   S-a intamplat la fel si in SUA (Luni, 1 martie 2021, 19:29)

   Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   Exista o lege care prevedea casatoria ca fiind intre un barbat si o femeie si Curtea Suprema a declarat-o neconstitutionala desi bineinteles ca in secolul 18 cand a fost eleborata constitutia lor nimeni nu gandea asa, si astfel a legalizat puterea judecatoreasca situatia. Teoretic legislativul legifereaza dar in practica judecatorii pot sa decida ce vor la nivelul lor.
 • +5 (15 voturi)    
  Problema nu e ca.... (Luni, 1 martie 2021, 20:42)

  gmb72 [utilizator]

  ...statul roman va fi obligat sa plateasca niscai daune. Problema e ca statul roman va fi obligat sa legifereze casatoria intre persoane de acelasi sex.... In numele imbecilitatii denumita "politically correct" care ma obliga sa nu vad ca partenerul meu de discutii e negru, sa nu vad ca sotia unuia e tot barbat - dar se da femeie, si tot asa...
  Iar imbecilitatea denumita "politically correct" va avea consecinte directe prin ascensiunea a si mai multor Trump-i la putere, in tarile puternice, si cand or fi suficient de multi ticniti ca asta la butoanele atomice, atunci sa te tii...
  De ce sustin ca e o imbecilitate ?... Pentru ca una e sa fii tolerant si sa accepti - ceea ce pana la urma e ceea ce ar face orice BUN CRESTIN, si alta e sa NEGI realitatea, sa sustii ca femeile si barbatii sunt tot una (desi suntem delicios de diferiti !!!), ca albii si negrii sunt totuna (daca as fi medic, na, i-as face unui negru o injectie cu un ac de alb, stiati ca au pielea mai groasa si personalul medical e instruit sa foloseasca ace mai puternice ? nu, as pune egal si ce as mai rupe acele in ei, ca ei au vrut-o !....) si tot asa !.... A discrimina pozitiv tot discriminare e, pana la urma. Iar EXTREMISTII (nu progresistii...) care lupta pana in panzele albe pentru exacerbarea unor facilitati - nu drepturi ! - destinate anumitor minoritati, in prostia lor nu isi dau seama ca isi fac rau lor insisi, pentru ca vor radicaliza incet, incet, restul populatiei, care pana la urma e majoritara.... Si in loc de toleranta, vor obtine renasterea Ku-Klux-Klanurilor peste tot prin lume....
 • +4 (8 voturi)    
  Și încă ceva, ca să nu uit... (Luni, 1 martie 2021, 21:19)

  Amerlocu [utilizator]

  Lăcrămația „famigliei homo” e desigur o minciună gogonată. Cetățenii americani pot să stea în România (și oriunde în UE) fără nicio restricție timp de 90 de zile.

  Singura intenție a întregului circ e să schimbe legea împotriva voinței alegătorilor prin manevre ale judecătorilor angajați politic.
 • +5 (13 voturi)    
  Nu-s PSD-ist, (Luni, 1 martie 2021, 21:37)

  dincannes [utilizator]

  ... dar m-am alaturat lor, cind a fost facut referendumul pentru familie.
  Rude si prieteni imi spuneau ca-i o actiune inutila: avem o lege in acest sens si ea este suficienta, spuneau ei.
  Pai vin la putere niste iresponsabili si schimba legea una, doua. Constitutia este mult mai greu de schimbat !

  Democratia are limite si LGBT-istii profita. Vor cistiga, vor creste copii, ce nu vor sti cine a fost Alba ca Zapada sau Fat Frumos.

  Islamul se instaleaza in emisfera nordica fara lupte, respectind prevederile constitutiilor existente, exagerat de democratice.
  Specialistii spun ca nu se mai poate face nimic; este prea tirziu !
  Realism 100%, nu pesimism !
  • -2 (4 voturi)    
   deci (Marţi, 2 martie 2021, 9:09)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   practic ne fura gheii copiii, nu?!

   Mvaaaai de capul meu ce fumati sunteti unii. A fost un referendum... eu va incurajez sa mai faceti unul sa vedem ce iese. Sa vad cum se zvarcolesc popii de ciuda...

   Sper ca aceste cupluri sa poata adopta copii cat mai rapid... copii abandonati de hetero : ))))) Sunt hetero, am copii, sunt casatorit si ma voi implica activ daca vor incepe demersurile pt a da drepturi cuplurilor gay de a adopta.
   • +2 (2 voturi)    
    Pentru copiii (Marţi, 2 martie 2021, 10:50)

    dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    ... dumneavoastra, sunteti parintele lor 1 sau 2 ?
    Vestiarele sportivilor vor fi mixte ?

    Implicativa sa avem cit mai tirziu Islamul la putere !
 • +3 (15 voturi)    
  Le urez sa piarda procesu! (Luni, 1 martie 2021, 21:57)

  gie [utilizator]

  Si sper sa ne lase in pace si sa mute acolo unde vor si sa-si vada linistiti de viata lor. In alta tara. Daca aici nu se poate. E loc sub soare pentru fiecare. Dar in lumea in care traim, din ce in ce mai anormala, probabil ca vor castiga si tot noi restul vor trebui sa le platim. Dar, noua, carora ne fac rau cine ne plateste? Aud? Mie cine imi plateste constiinta si morala lezata. Pe copii tarii asteia cine ii fereste?
  Pana la urma ei au venit aici de au cerut, pamant si apa. Apai atunci sa accepte pamantul si apa care li s-a dat, sau care au gasit-o. Daca nu-i buna atunci sa caute in alta parte. Sunt locuri pe pamantul asta unde ar fi foarte fericiti. De ce vor tocmai aici?
  Oameni buni care mai credeti in ceva, nu va temeti s-o spuneti. Daca n-o spuneti la timp, n-o sa va mai asculte nimeni mai tarziu.
  Doamne ajuta! Amin!
  • -3 (3 voturi)    
   Amin inca o data si de la mine (Marţi, 2 martie 2021, 9:16)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui gie

   Dar, noua, carora ne fac rau cine ne plateste? Aud?
   R: Ce rau iti fac tie 2 barbati care formeaza un cuplu?

   Mie cine imi plateste constiinta si morala lezata. Pe copii tarii asteia cine ii fereste?

   R: sa ii fereasca de ce? copiilor le trebuie explicat care e treaba, nu trebuie feriti. Tu ai impresia ca un copil ferit nu va afla sau nu va deveni gay daca asa va simti? am exemple de prieteni (da, mai multi) care au fost crescut fara sa stie ce e aia si totusi acum la 35+ ani sunt gay.

   Pana la urma ei au venit aici de au cerut, pamant si apa. Apai atunci sa accepte pamantul si apa care li s-a dat, sau care au gasit-o. Daca nu-i buna atunci sa caute in alta parte. Sunt locuri pe pamantul asta unde ar fi foarte fericiti. De ce vor tocmai aici?

   R: unul dintre ei e roman. Aici e casa lui. Daca copilul tau ar fi gay, l-au fugari ?! Eu nu.

   PS: Sper ca acesti oameni sa obtina absolut toate drepturile ca si cei hetero. Nu exista nicio diferenta intre cele 2 categorii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by