Începând de luni, 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE va fi disponibilă în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon.

Noua eticheta energetica din UEFoto: Comisia Europeana

Noile etichete se vor aplica inițial unui număr de patru categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe).

Vor urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga și alte produse, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Având în vedere că tot mai multe produse obțin clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scării actuale, cea mai mare schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G.

Aceasta este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor.

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod specific ca „B”, „C” sau „D”.

Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs precum informații despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, în funcție de aparat.

Toate aparatele de pe piața UE trebuie înregistrate în noua bază de date paneuropeană - baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică (EPREL). Se va facilita astfel și mai mult compararea unor produse similare în viitor.

Tot la 1 martie va intra în vigoare o serie de norme privind „proiectarea ecologică” – îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare. Până la finele lunii februarie, peste 90% dintre produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.