Mai multe percheziții au avut loc luni la Opera Națională din Iași. Potrivit DIICOT, este vorba despre un grup infracțional care ar fi fost condus de managerul instituției, Beatrice Rancea, suspectat de delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii Operei Naționale București și Operei Naționale Iași. Beatrice Rancea a fost dusă la audieri alături de alte 13 persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 13.20 Ministerul Culturii a transmis că va pune la dispoziția anchetatorilor toate documentele solicitate și că va coopera cu anchetatorii: "Referitor la perchezițiile care au avut loc, astăzi, la Opera Națională din Iași, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei".

UPDATE 12.56 DIICOT și Poliția Română au anunțat oficial că au fost făcute 26 de percheziții domiciliare, în Iași și București, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în delapidare și fals.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2014 s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre Beatrice Rancea.

Acuzațiile aduse de procurori:

  • Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.
  • Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.
  • Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.
  • Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

Prejudiciul estimat în acest dosar, până în prezent, este de 5.000.000 de lei. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi duse la audieri 14 persoane.

...................................

Perchezițiile sunt coordonate de către DIICOT și sunt vizați mai mulți angajați ai Operei din Iași, precum și managerul Beatrice Rancea, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Surse din cadrul Operei au declarat pentru Ziarul de Iași că Beatrice Rancea este dusă la audieri.

Acțiunea procurorilor are loc în contextul în care la Opera Națională din Iași sunt tensiuni între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, și au fost făcute plângeri penale de ambele părţi.

Anul trecut, Simona Alice Gogan, contabil-șef al Operei din Iași, a trimis un memoriu către mai multe instituții de control, printre care Curtea de Conturi și Ministerul Culturii, în care o acuză pe Beatrice Rancea că ar fi cheltuit după bunul plac 2 milioane de lei din suma de 2,95 de milioane primită de Operă la rectificarea bugetară din decembrie 2019, a scris Libertatea. Gogan a acuzat-o pe Rancea de "fapte și acțiuni profund ilegale” pe care aceasta le-ar fi comis atât în nume propriu, cât și prin constrângerea angajaților instituției să semneze diferite acte, fie că e vorba de contracte pentru colaboratori sau documente financiare.