Ministrul Muncii: Sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85% / Variantele luate în calcul prin noua lege a salarizării

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 28 februarie 2021, 16:48 Actualitate | Esenţial


Raluca Turcan
Foto: Agerpres
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85% și că printr-o nouă lege a salarizării vor fi eliminate unele sporuri inutile, precum sporul de solicitare neuropsihică sau sporul de confidenţialitate, și fie vor fi îngheţate unele venituri, iar altele mai mici vor avea o creştere mai rapidă.

Raluca Turcan a explicat duminică, la Insider Politic de la Prima TV, cum s-a ajuns în situaţia ca unii bugetari să primească celebrele sporuri de calculator sau de praf: “După ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepţiile au ajuns să devină regulă şi dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită aşezare pe grilă, cu un salariu minim, cu un salariu maxim şi sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională, fie pentru a motiva angajaţii, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament ca diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii”.

Turcan a spus că România se află peste media europeană în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor salariale, potrivit News.ro.
 • “Până la urmă, acesta este scopul reformei în sistemul bugetar pe care am demarat-o deja şi vrem să o ducem la bun sfârşit, de a ajunge într-un final la un cadru legal care să fie deopotrivă sustenabil, pentru că, dacă ne uităm la ponderea cheltuielilor salariale în total cheltuieli ale statului, vedem că suntem peste media europeană, să fie echitabile, să fie motivante şi pe fond instituţiile să ajungă să lucreze pentru oameni pentru că vorbim de serviciul public în cea mai mare parte şi atunci mi se pare corect ca ceea ce înseamnă salarizare în sistemul public să fie privită în permanenţă din perspectiva îndeplinirii misiunii de serviciu în sistemul public pe care aceste instituţii îl au”, a susținut Raluca Turcan.
Ea a spus că va fi făcută o analiză a acestor sporuri deoarece pentru anumite categorii profesionale au ajuns să fie completări la salariu şi sunt meserii sau categorii profesionale care merită salarii decente: "De aceea, nici nu punem în antiteză sistemul bugetar cu sistemul privat sau sistemul sporurilor prin reducere să ducă automat la o scădere a veniturilor pentru că sunt unele situaţii şi de aceea o luăm practic categorie profesională cu categorie profesională în care mai bine creştem salariile de bază, aşezându-le în altă poziţie pe grilă decât să avem tot felul de sporuri care nu îşi au rostul pur şi simplu”.

Ea a mai afirmat că există angajaţi care sunt la nivel de salarizare 2022 şi alţii care au rămas la nivelul din 2019.
 • “În prima etapă, pe legea salarizării unitare am stabilit nişte principii, şi anume care sunt salariile de bază de la care se pleacă cu plata salariilor pentru că şi aici avem o anomalie, trebuiau făcute nişte majorări graduale ale salariilor de bază şi în această creştere graduală au apărut din nou excepţiile şi unii sunt la nivel de salarizare 2022, alţii sunt la nivel de salarizare 2019.
 • Aşadar, avem partea de salarizare de bază, după care unele sporuri sunt inutile, cum ar fi sporul de solicitare neuropsihică sau sporul de confidenţialitate, în condiţiile în care obligaţia legală este să respecţi legea sau alte sporuri care pot fi acordate în sumă fixă pentru că se acordă pentru acelaşi grad să spunem de expunere a angajaţilor, cum ar fi sporul de condiţii vătămătoare. Se întâmplă ca doi angajaţi într-un birou să aibă salarii de bază diferite pentru aceeaşi aşa-zisă expunere la condiţii vătămătoare să primească sume diferite, pentru că se calculează la salariul de bază”, a explicat ministrul Muncii, potrivit News.ro.
Raluca Turcan a amintit că există primării de comune care au salarii mai mari decât edilii dintr-un oraș.

Ea a fost întrebată dacă un bugetar care acum câştigă 3.000 de lei cu tot cu sporuri ar putea rămâne cu un salariu mai mic după ce o parte din acestea va fi tăiată. “Nu intenţionăm să facem lucrul acesta. Acolo unde sunt salarii mici, în general salariile acestea de care vorbiţi dumneavoastră sunt chiar în domenii esenţiale, nivelul veniturilor nu intenţionăm să scadă deloc”, a răspuns ministrul Muncii.

Potrivit Ralucăi Turcan, sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85%.
 • “În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile.
 • Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%”, a explicat Raluca Turcan.
Întrebată dacă salariile vor scădea dacă din 2022 va fi tăiată partea de sporuri, Turcan a spus că va fi o decizie politică: "Principiul de la care noi plecăm este acela să nu scadă veniturile însă, dacă, de exemplu, se elimină anumite sporuri poate la nivelul unor salarii foarte mari ar putea să se opereze mici modificări întrucât trebuie să gândim şi partea de sustenabilitate. Ar putea să scadă salariile foarte mari, nu este încă o decizie luată. Noi am avea aşa, sporurile să îşi atingă cu adevărat scopul pentru care au fost create pentru anumite meserii, anumite condiţii sau pentru a fi motivante, să reaşezăm salariile de bază şi aici există două posibilităţi - fie unele salarii sau venituri foarte mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi îngheţate unele venituri şi celelalte vor avea o creştere mai rapidă astfel încât să le ajungă din urmă”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17214 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Si pun pariu (Duminică, 28 februarie 2021, 16:53)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Ca printre ei sunt unii care au fost vaccinati cu ambele doze si totusi "lucreaza" de acasa.
  • +9 (11 voturi)    
   unii BUGETARI ne fura de 30 de ani (Duminică, 28 februarie 2021, 18:03)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   ca isi dau sporuri din banii nostri.

   Eu nu cred ca PNL si USR vor reusi sa elimine sporrurile pt ESENTIALI, aia conduc de fapt Romania
   • +3 (3 voturi)    
    TOȚI!!! (Duminică, 28 februarie 2021, 22:16)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Absolut toți!
 • +1 (5 voturi)    
  CRED CA E O CONFUZIE (Duminică, 28 februarie 2021, 16:57)

  zot [utilizator]

  de exprimare: sporuri nejustificate, nu sporuri inutile, care inseamna cu totul altceva
  • +5 (11 voturi)    
   Nu-i nici-o confuzie. (Duminică, 28 februarie 2021, 17:50)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui zot

   Este adevăr. Sporurile sunt ILEGALE!!!!
 • +9 (15 voturi)    
  Bugetari = bani aruncati pe fereastra (Duminică, 28 februarie 2021, 16:58)

  emil bobu [utilizator]

  850k bugetari in administratie? Pentru ce? Ce anume administreaza, in conditiile in care romanii emigreaza masiv?
  • +7 (7 voturi)    
   Administreaza (Duminică, 28 februarie 2021, 18:23)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   si alimenteaza clientela de partid.
 • +3 (15 voturi)    
  abureli (Duminică, 28 februarie 2021, 17:10)

  iondelaafumati [utilizator]

  nimic concret doar declarații de imagine
 • +1 (11 voturi)    
  multa galagie, putina actiune (Duminică, 28 februarie 2021, 17:17)

  licasamadau [utilizator]

  Si ce rost au aceste declaratii? Sa invrajbeasca lumea?
  Rezolva problemele si aia e.
  Si legile salarizarii dinainte sau de acum tot colegii doamnei le-au facut, ca nu le-au gasit oamenii pe Muntele Sinai lasate de Dumnezeu.
  • -2 (8 voturi)    
   'colegii' ei dar de la PSD (Duminică, 28 februarie 2021, 19:06)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

   mici detalii care schimba totul, non te preocupa
 • -4 (14 voturi)    
  Matracuca asta ar face bine sa stea mai (Duminică, 28 februarie 2021, 17:47)

  xrogo [utilizator]

  mult la cabinetul de ministru si nu in studiourile TV unde minte fara intrerupere!
 • 0 (12 voturi)    
  Tot ce spune Țurcana-i fals și anormal. (Duminică, 28 februarie 2021, 17:52)

  Tayen [utilizator]

  TOATE SPORURILE TREBUIE DESFIINȚATE.
  NUMĂRUL DE BUGETARI REDUS CU 60% ȘI SALARIILE CU 50%!
 • 0 (6 voturi)    
  Media europeana (Duminică, 28 februarie 2021, 18:18)

  Koczka [utilizator]

  Chestia asta ca se depășește media europeana a cheltuielilor cu salariile ar fu acceptabila de menționat dacă-i comparația ar continuare cu procentul cheltuielilor cu mâncarea în UE, cu cuantumul veniturilor parlamentarilor fata de venitul mediu, cu salariile din regiile naționale și agenții guvernamentale, etc.
  Problema în România nu ar fi in primul rand salariile ( chiar și a bugetarilor ) ci faptul ca în marea majoritate angajații nu sunt eficienți și ca exista o mare masa de persoane necalificate pentru pozițiile ocupate, asta incluzând și politizarea excesiva a funcționarilor publici.
  În acest sens ar trebui sa existe o lege a răspunderii materiale guvernamentale pentru a responsabilizare managerii instituțiilor bugetare când cheltuie ineficient sau risipesc banul public.
  • -3 (3 voturi)    
   colectare taxe (Duminică, 28 februarie 2021, 23:05)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   media UE 40% din PIB, în Ro 25% din PIB, ăsta-i subiect tabu...în fiecare an statu român pierde miliarde de euro din cauza necolectării tva, da asta nu deranjează pe nime
   • +3 (5 voturi)    
    Aha! (Luni, 1 martie 2021, 3:17)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    Și nu tot bugetarii ăia de la fisc sunt incapabili să colecteze taxele?

    Exact asta e problema: Incompetența aparatului de stat. E normal atunci să reduci masiv lefurile lor. Serviciile vor fi la fel de proaste dar măcar pe mai puțini bani...
 • +6 (8 voturi)    
  Ce faceti cu astia?? (Duminică, 28 februarie 2021, 21:27)

  VOX. [utilizator]

  "Ca presedinte al ANRE, in 2019, Dumitru Chirita a castigat intr-un an 681.000 de lei, in medie, un salariu lunar de 57.000 de lei, adica, intr-un an a adunat vreo 505 salarii minime pe economie, numai din aceasta functie".

  Cel de-al doilea vicepresedinte al ANRE, Zoltan Nagy Bege, a castigat in 2018 de la ANRE, 544.000 de lei, iar in 2019, veniturile acestuia din salariul de vicepresedinte s-au ridicat la putin peste 600.000 de lei, adica un salariu mediu de 50.000 de lei pe luna.

  s.a.m.d.

  https://ziare.com/economie/stiri-economice/salarii-conducere-anre-1653473
  • +1 (5 voturi)    
   Într-o colonie anormală e posibil. (Duminică, 28 februarie 2021, 22:16)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Doar în Rrrumînistan există așa ceva!!!
 • -2 (4 voturi)    
  Este greșit ca ministrul (Duminică, 28 februarie 2021, 22:34)

  Con_stan_tin [utilizator]

  să stabilească salariile, el trebuie să stabilească bugetul anual de salarii și țintele corepunzatoare . Împărțirea acestui buget se face prin negociere între șefi până la persoanele de la baza organigramei. Atingi țintele trimestriale iei banii, nu, te lingi pe bot, cel puțin așa este la privat.
  • +4 (4 voturi)    
   Fals (Luni, 1 martie 2021, 3:25)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   De asta s-a ajuns aici. pentru că nu există o grilă comună de lefuri la stat.

   Diverșii șefuleți di tot aparatul de stat și-0au depăsșit bugetele și după aia au obținut rectificări bugetare ca să-și acopere cheltuielile. S-a ajuns la un moment dat la situații absurde în care o femeie de serviciu de la Romgaz era mai bine plătită ca un medic chirurg.
 • +4 (6 voturi)    
  Romania este originala si-n salarizarea bugetarilo (Luni, 1 martie 2021, 2:45)

  Dinu-I [utilizator]

  In tarile ca afara exitsta doar salarii pentru functia respectiva.
  Sporuri se dau - in suma fixa - pentru situatii speciale: izolare (ex.meteorolog in varf de munte sau in parcuri naturale izolate), mediu toxic sau cu riscuri de explozie, inaltime (liniori pt. linii de inalta tensiune) sau in subteran (mineri, personal de intretinere linii nu mecanic de metru). Nu spor de tunel (Metrorex) de la director general , traducator etc. care au birurile la suprafata/etaje.
  Taierea sporurilor va fi un mare FAS si daca va aduce un 1 % (ca la parlamentrari) va fi o realizare IEPOCALA. La fel va fi reducerea numarului de reprezentanti in Consiliile de Administratie cat si cuantumul enorm la majoritatea firmelor de stat in faliment.
  De ce vor sa nu le privatizeze ? De unde ar mai veni banii pentru partid prin toti acesti trepadusi ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by