Primarul din Grajduri, Constantin Zamfirache, cel mai longeviv edil din județul Iași, a fost condamnat la muncă în folosul comunității, pentru că a condus băut. El s-a apărat spunând că a băut doar o cană de vin fiert, dar a "suflat" în aer o alcoolemie de 0,63 la mie, scrie Ziarul de Iași.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Primarul comunei Grajduri a fost la un pas de a-și pierde mandatul. În ianuarie 2019, Constantin Zamfirache a fost oprit în trafic de către poliţişti, iar la verificarea cu aparatul etilotest s-a stabilit o alcoolemie de 0,63‰. Zamfirache a afirmat că băuse doar o cană de vin fiert.

Ela fost trimis în judecată în septembrie anul trecut, pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Magistraţii Judecătoriei Iași s-au pronunţat joi, stabilind o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare. Judecătorii au decis însă amânarea aplicării pedepsei, cu termen de supraveghere de 2 ani, interval în care primarul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 50 de zile, fie în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, fie în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară.

"Fiind vorba de amânarea executării pedepsei şi nu de suspendarea ei, eventualele interdicţii nu operează, deci primarul respectiv nu-şi pierde mandatul. Dacă însă pe parcursul termenului de supraveghere, persoana nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută vreo obligaţie stabilită de judecători, atunci instanţa poate să-i revoce amânarea şi să dispună aplicarea şi executarea pedepsei, cu consecinţe inclusiv asupra calităţii sale de ales", a explicat avocata Sandra Grădinaru, mai scrie Ziarul de Iași.

Constantin Zamfirache se află la al optulea mandat de primar al comunei Grajduri, fiind cel mai longeviv edil de comună din judeţ.