Şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, a fost trimis în juecată de procurorii DNA, într-un dosar disjuns din cel în care se fac cercetări pentru atribuirea frauduloasă a unor contracte la spitale din judeţele Braşov şi Harghita. Mirică ar fi oferit informaţii din dosar altor persoane vizate de cercetarea penală.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a a anunțat vineri că Mirică - aflat în arest preventiv - a fost trimis în judecată pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiţiei, luare de mită (4 acte materiale) şi trafic de influenţă (5 acte materiale). De asemenea, a fost trimis în judecată administratorul unei firme, pentru dare de mită (4 acte materiale), cumpărare de influenţă (5 acte materiale) şi favorizarea făptuitorului.

Dosarul este disjuns din cel privind presupusa atribuire frauduloasă de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita către firma omului de afaceri inculpat în acest caz a unor contracte de achiziţie echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Acuzațiile procurorilor DNA:

  • În perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce a aflat cu exactitate aspectele cercetate şi persoanele vizate de anchetă Emanoil Mirică ar fi comunicat aceste informaţii omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfăşura în cauza.
  • Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofiţerul de poliţie i-ar fi pus la dispoziţie omului de afaceri un înscris ce conţinea un rezumat fidel al unei încheieri de şedinţă, în care erau prezentate informaţiile de mai sus. Urmarea imediată a constat în faptul că omul de afaceri i-ar fi comunicat inculpatului Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (cercetat în cauza din care s-a disjuns prezentul dosar), tot ce aflase, ceea ce a făcut ca persoanele cercetate să îşi schimbe modalitatea de comunicare şi să sporească măsurile de precauţi”, au mai transmis procurorii.
  • Pentru aceste ”servicii”, dar şi în schimbul promisiunii de a-şi folosi influenţa pe care a pretins că o are pe lângă ofiţeri de poliţie şi procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Braşov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei şi pentru a influenţa cursul acesteia în direcţia unei soluţii de clasare, inculpatul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare şi intervenţii stomatologice).

Dosarul a fost trimis Tribunalului Braşov.