Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, spune, referindu-se la botez, că “dacă este o rânduială de două mii de ani”, atunci aceasta rămâne valabilă. Întrebat ce se întâmplă dacă un părinte îl roagă să nu afunde copilul în cristelniţă, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Mai m-au rugat şi am făcut cum a fost rânduiala şi mi-au mulţumit pentru că unii de emoţie vor să roage ceea ce nu este normal să te roage".

Pregatire botezFoto: USER UPLOADED

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, despre noile reguli ale botezului, anunţate de Sfântul Sinod.

“Cred că le-aţi ascultat în comunicatul Patriarhiei, nu am ce să adaug. Ceea ce spuneam mai înainte că nu se schimbă, aşa a rămas. Eu niciodată nu mă bazez pe păreri personale şi nici nu mă grăbesc să spun. Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă”, a afirmat Teodosie, potrivit News.ro.

El a menţionat că nu poate fi pus în cristelniţă un copil de la incubator, dar unul sănătos trebuie botezat după canoane.

“De exemplu, nu poţi să pui în cristelniţă pe un copil de la incubator şi atunci la incubator sunt acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane ca să respectăm şi învăţătura şi practica liturgică. (…) Poate fi botezat şi la o zi dacă este o necesitate. Există botezul de urgenţă, noi avem specificate în cărţile de cult toate situaţiile urgente sau normale. Urgent înseamnă dacă un copil este gata să moară”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

El susține că vor avea loc consfătuiri pentru ca orice preot să ştie să boteze şi să nu îi fie teamă să facă acest lucru.

“Vor fi consfătuiri, vom face practică cu studenţii, toate să fie puse într-o lumină favorabilă, să ştie orice preot să boteze şi orice ierarh să nu îi fie frică. Pentru mine e cel mai frumos moment şi am botezat sute, poate chiar mii, dar nu am avut nicio sincopă”, a mai spus IPS Teodosie.

Întrebat ce se întâmplă dacă un părinte îl roagă să nu afunde copilul în cristelniţă, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Mai m-au rugat şi am făcut cum a fost rânduiala şi mi-au mulţumit pentru că unii de emoţie vor să roage ceea ce nu este normal să te roage. Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani şi o ţinem mai departe că aceasta este cea mântuitoare. (…) Nu am făcut până acum nicio excepţie. Dacă nu se impune excepţia. Doar dacă merg în spital, acolo fac excepţie, stropesc pe un copil de la incubator care este în pericol să moară, îl pot stropi cu aghiasmă, dacă este la incubator, aceea este excepţia”.

Ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă, Sfântul Sinod transmiţând joi că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic, că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, va trebui să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară. De asemenea, Studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului.