România a oferit o soluție la nivelul Uniunii Europene privind operațiunea militară din Bosnia, afectată de Brexit, scrie Politico. Surse diplomatice au precizat pentru publicația citată că Bucureștiul e dispus să pună la dispoziție 134 de soldați care să ia locul britanicilor în forțele de menținere a păcii.

Soldati romani la exercitii in GermaniaFoto: Captura YouTube

Operațiunea militară denumită Althea a fost lansată în 2004. În prezent în jur de 600 de militari fac parte din misiunea de menținere a păcii, însă, înainte de Brexit, câteva sute dintre aceștia erau asigurați de Londra. Potrivit surselor diplomatice, până acum nu a fost găsită o soluție privind înlocuirea trupelor britanice.

Politico scrie că România a salvat situația, oferindu-se să pună la dispoziție o companie de infanterie. ”Am arătat intenția noastră de a oferi o companie de infanterie (constând în 134 de militari) pentru rezerva strategică Althea”, a precizat un diplomat român corespondentului Politico. În acest fel, România își propune să contribuie la ”eforturile UE” de a limita efectele retragerii Regatului Unit.

Poate că nu acoperă întregul gol rămas, dar în contextul în care UE încearcă să își consolideze profilul de furnizor de securitate și îi place să vorbească despre ”autonomie strategică”, 134 de soldați te pot salva de la ridicol, comentează publicația citată.