Începând de azi se schimbă modul de calcul al incidenței cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare prin includerea focarelor de COVID- 19 din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, precum a căminelor, internatelor și spitalelor. Decizia a fost luată în cadrul HG nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, apărută în Monitorul Oficial. Ea fusese anunțată încă de la finalul lunii trecute de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am avut o discuție în Ministerul Sănătății (...). Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare la populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan. Ea a subliniat că ascunderea realității nu ne aduce niciun serviciu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus în 10 februarie, odată cu prelungirea stării de alertă cu 30 de zile în România, ca focarele de COVID19 să fie incluse în calcularea ratei de infectare din fiecare localitate.

Nivelul ratei de infectare într-o localitate este luat in calcul de autorități la stabilirea măsurilor de restricție, până azi centrele de asistență socială și cazurile din focare nefiind luate în calcul.