Un total de 38 de persoane au fost arestate în Franța, România și Moldova pentru presupusa lor implicare în traficul de amploare de lucrători imigranți, a anunțat joi agenția europeană de poliție Europol și unitatea europeană de cooperare judiciară Eurojust, potrivit AFP.

MuncitoriFoto: Comisia Europeana

Potrivit celor două organizații, arestările au avut loc după suspiciuni ale autorităților franceze cu privire la posibilul „trafic de persoane”, „angajare ilegală”, „producerea de acte de identitate false” și „spălare de bani”.

Arestările au fost efectuate în timpul unei „zile de acțiune” comune și sunt rezultatul unei anchete comune a poliției franceze, române și moldovenești, susținută de Europol, au declarat cele două agenții în comunicatele lor de presă.

"Rețeaua criminală a făcut contrabandă și a înregistrat lucrători moldoveni în Franța folosind documente false, păstrând în același timp pașapoartele reale drept garanție", a spus Europol.

„În total, au fost percheziționate 44 de locații - 17 în Franța, 14 în România, 20 în Moldova - și au fost confiscate 15 mașini de lux, precum și 100.000 de euro în numerar”, specifică, la rândul său, Eurojust, adăugând că „11 conturi bancare au fost înghețate ".

Potrivit Europol, rețeaua criminală a oferit migranților ilegali cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute.

Majoritatea victimelor au un „nivel scăzut de educație” și, prin urmare, au fost „mai vulnerabile” la exploatarea lor de către această rețea criminală, a adăugat Europol.

„Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi”.

Companiile mari din sectorul construcțiilor și renovării sunt, de asemenea, implicate în acest „sistem criminal”, a declarat agenția de poliție europeană, descriind activitatea rețelei drept „extrem de profitabilă”, cu profituri estimate la aproape 14 milioane de euro.

„Suspecții au spălat activele infracționale prin intermediul a opt companii paravan”, a adăugat Europol, „majoritatea acestora” având sediul în Franța.