Andrei Muraru va fi numit ambasador în Statele Unite ale Americii

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 25 februarie 2021, 21:37 Actualitate | Esenţial


Andrei Muraru
Foto: Presidency.ro
Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Anunțul vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind rechemarea lui George Maior din funcția de ambasador în SUA.

Andrei Muraru este consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

Născut în 1982, este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (sursa - presidency.ro).

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obținut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

Este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020, şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.

A publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Andrei Muraru a fost numit Consilier Prezidențial la data de 22 decembrie 2014.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20886 vizualizari

 • -11 (45 voturi)    
  Frumos, (Joi, 25 februarie 2021, 22:15)

  PetricaGhezea [utilizator]

  un consilier prezidential judecatori la CCR altul ambasador in SUA. Inchipuiti-va cum era , ce scria presa daca alt politician si-ar fi pus consilerii in diferite sinecuri.
  Unde esti tu,Tepes,Doamne?
  • +1 (7 voturi)    
   parca ai fi o Mazeta (Vineri, 26 februarie 2021, 8:41)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   unii s-ar multumi si cu o cheneriță, știu.
 • -7 (35 voturi)    
  //// (Joi, 25 februarie 2021, 22:20)

  GemstonePig [utilizator]

  Mda, si-a pus Netaniahu ambasador. De ce nu l-o fi pus pe vrea aluilalt , portocaliu?
 • -11 (29 voturi)    
  Spanac (Joi, 25 februarie 2021, 22:20)

  un domn [utilizator]

  In ploaie
 • +16 (30 voturi)    
  Ceva merita? (Joi, 25 februarie 2021, 22:51)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Parca prea usor.
  Nascut 1982.
  Consilier la Cancelaria Primului Ministru in 2006.
  La 24 de anișori!
  Si mai se nasc intrebari!
  La 42 de anișori Ambasador in USA.
  Diplomatie?
  De a se strecura la cabinetele Demnitarilor?
  Sau îmi scapa ceva la fotografie?
  • -2 (22 voturi)    
   ! (Joi, 25 februarie 2021, 23:55)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Dar ce le mai aveti cu matematica,sigur va scapa mai multe, nu doar ceva la fotografie!
   • +5 (19 voturi)    
    Si daca (Vineri, 26 februarie 2021, 0:53)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Nu-l agreează americani?
    Pana face 42!
    Recunosc ca am blufat dar din titlul comentariului am pus la indoiala capacitatea si varsta.
    Oricum e prea tanar pentru a fi ambasador in USA.
    Ce il recomanda pentru acest post?
    Diplomația?
    42 era cu acumulări!
    • -3 (7 voturi)    
     ! (Vineri, 26 februarie 2021, 10:12)

     tudorr [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

     Decat feciorul lui dragnea, mai bine baiatul asta, macar are ceva scoala, nu doar "skoala vietzii" la ferma de porci :)
     • +7 (7 voturi)    
      nepotelul, continuare (Vineri, 26 februarie 2021, 11:13)

      Dromichetes [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

      Totuşi, fiindca in Guvernul Romaniei nepotelul a intrat în nişte rivalităţi periculoase pentru unchi, acesta l-a mutat repejor pe andrei Muraru drept consilier al proaspătului Directorul General al Arhivelor Naționale ale României, căci Relu Fenechiu (pe atunci şef al PNL Iaşi şi membru în Biroul Politic Central al PNL) contribuise enorm la numirea lui Dorin Dobrincu (in vara anului 2007) ca director al Arhivelor Nationale, fiindca acesta ii era slugă credincioasă. Nu conta că Andrei Muraru habar nu avea (si nu are nici acum) de arhivistică, istorie, paleografie sau diplomatica, desi este absolvent de istorie si ar fi trebuit sa dobandeasca niste comeptente in domeniu. Oricum, Andrei Muraru a plecat din acest ultim post doar când Boc a început reforma aparatului de stat, pentru că nu se justifica existenţa unor consilieri pentru directorul Arhivelor Nationale. Totuşi, nu mult după aceasta, Relu Fenechiu şi-a facut nepotelul consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, iar acum il vrea in postul de ambasador in SUA, cu nişte directive clare pentru a-şi ajuta unchiul. Problema este ca acest nepotel nu are nici un fel de competenta sau experienta profesională, dar este o sinecura ce are proptele serioase. De fapt, fraţii Muraru sunt imaginea reală a PNL-ului: un PSD ce pozează că este de dreapta! Totuşi, cum poate preşedintele României să-şi bată joc atat de tare de tara asta încât să numească un habarnist complet in postul de ambasador in SUA? Pentru acest post iti trebuie experientă diplomatica extrem seroasa, pe care o poate avea doar un diploma de carieră! Or, Andrei Muraru nu este competent nici macar pentru un banal post de functionar in MAE!
    • +6 (6 voturi)    
     nepotel (Vineri, 26 februarie 2021, 11:05)

     Dromichetes [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

     Il recomandă faptul că este nepoţelul de soră al “Transformatorului” Relu Fenechiu, care deşi a făcut puşcărie simbolică pentru “afacerile” cu statul, a rămas cu banii, aşa că trage sforile din umbră. Astfel, absolvenţi mediocri de istorie la Univ. Cuza din Iaşi, de fraţii Muraru a avut meregu grijă unchiul, ca aceştia să nu moară de foame, in vreme ce vârfurile absolvenţilor de istorie nu se pot angaja nici măcar ca profesori de istorie la ţară. Ca atare, la ultimele alegeri, în fruntea listei de candidaţi la Camera deputatilor din Iaşi a fost numit frăţiorul lui Andrei, Adrian, care, fireşte a devenit parlamentar. In aceste condiţii, sa nu vă mirati că la Iasi a intrat Soşoaca in parlament, când PNL-ul propune asemenea gunoaie pe listele de candidaţi! Revenind la fratii Muraru, amandoi au fost mediocri in timpul facultatii, dar cu "spate"! Aşadar, mai întâi, păpuşarul Relu Fenechiu a tras cum trebuie de sfori şi şi-a trimis nepotii cu niste burse prin Occident, ca sa le faca CV-uri, desi acestia “au mers boi si s-au intors vaci”, exact după cum ne zice un vechi proverb romanesc. Totuşi, dupa ce le-a croit un CV artificial, "Transformatorul" Relu Fenechiu şi-a plasat nepotelul Andrei Muraru, mai intai, drept consilier în cadrul Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (2005–2006), desi acesta era un proaspăt absolvent de istorie (cu licenta in istorie contemporana), fără nici o competenta in domeniul economic! Dupa aceasta, ca "liberal" sincer, l-a promovat consilier în cadrul Cancelariei Primului-Ministru Călin Popescu-Tăriceanu (2006–2007), unde habar nu avem ce-l putea consilia pe şeful guvernului României.
  • +1 (7 voturi)    
   matematica cu femeia de serviciu (Vineri, 26 februarie 2021, 0:20)

   robertto_ [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   daca este nascut in 1982 cum are 42 de ani in 2021?
   • 0 (14 voturi)    
    A fost un test pentru tine! (Vineri, 26 februarie 2021, 0:42)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui robertto_

    Daca înțelegi !
    Niciun laureat Nobel nu a facut asa performanta!
    La vârsta fragedă sa fie consilier la cei mai mari demnitari a statului roman!
    La 24 sau 39!
    Tot aia ca 42.
    Nota 10 pentru ca te-au invatat stăpânii aritmetică!
    • -2 (8 voturi)    
     hehe (Vineri, 26 februarie 2021, 5:40)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

     Nu prea va placut scoala, DomnuTrandafir...
     • +5 (7 voturi)    
      Atentie la gramatica postac! (Vineri, 26 februarie 2021, 9:34)

      DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Vad ca te remarci cu interventiile pe site.
      Sa te mai scolească stăpânul tau!
      Altfel esti Penibil!
 • +11 (29 voturi)    
  o alegere cam nepotrivita ! (Joi, 25 februarie 2021, 23:37)

  Laura21 [utilizator]

  Din ce citesc omul este tare pe domeniul lui - istorie - holocaust, monarhie - probabil ca ar fi fost un bun ministru al culturii ori al educatiei. Din pacate activitatea bogata desfasurata pana acum nu are nicio treaba cu diplomatia ...si macar daca ar fi fost expert in relatiile internationale / cu SUA ori inalt functionar in vreun organism international. Pare a fi aruncat pe un teren necunoscut...la UNESCO poate ar fi fost un inceput bun si ar fi fost un bun ambasador !
  • +9 (15 voturi)    
   Laura... (Vineri, 26 februarie 2021, 0:32)

   dekar [utilizator] i-a raspuns lui Laura21

   ...limba sfintita; ai dreptate,un CV incarcat cu bla-bla-bla - crimele comunismului- bla-holocaust-bla-memorial-bla-regele-bla-numeroase studii-bla-numeroase conferinte-bla numeroase consilieri.De-ar fi intr-un ceas mai bun ca a lu' precedentu'.
  • -6 (16 voturi)    
   Bocancul e tocit (Vineri, 26 februarie 2021, 2:00)

   Trexman [utilizator] i-a raspuns lui Laura21

   Laura, româncă 100%, știe ea mai bine ce trebuie pentru restul, ce, cum, de unde să facă, de unde să înceapă.

   Sărmana de ea
  • -4 (10 voturi)    
   ! (Vineri, 26 februarie 2021, 7:00)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Laura21

   'Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană)'
   esti carcotasa aiurea..
   • +4 (4 voturi)    
    nepotel (Vineri, 26 februarie 2021, 11:19)

    Dromichetes [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    1. Școala Naționala de Studii Politice și Administrative este fosta Academie Stefan Gheorghiu, dar patronata acum de oamenii Securităţii si de cei ai SRI! 2. A dat concurs public pentru acel post? Ne poti da link+ul cand s-a anuntat concursul respectiv?
   • +8 (8 voturi)    
    omul nu are experinta diplomatica ! (Vineri, 26 februarie 2021, 12:01)

    Laura21 [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    In locul Presedintelui, in locul consilierului, as fi trimis ambasador in SUA o persoană onestă si bine pregatită, cu o minima experienta diplomatică. Calitatea de lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) nu tine loc de experinta diplomatica !
 • +4 (14 voturi)    
  Cati ani are Biden? (Joi, 25 februarie 2021, 23:46)

  spirache [utilizator]

  Cresc unii ca-n basme.
 • +10 (14 voturi)    
  pleaca maioru' vine mura'... (Joi, 25 februarie 2021, 23:52)

  maiorulmura [utilizator]

  ...eu pe loc raman
  • +10 (18 voturi)    
   De data asta muratura (Vineri, 26 februarie 2021, 0:22)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui maiorulmura

   Cand te uiti la el ce durduliu e, dolofan si rotunjor in obrajori....asta face cariera, maine poimaine candideaza si la President, asa afon cum e!!!
 • -9 (19 voturi)    
  si-a intarit Presedintele (Vineri, 26 februarie 2021, 0:10)

  ..13 [utilizator]

  Flancul si in USA.

  Nu zice in articol dar stiu ca a primit o bursa in USA inainte de aceasta numire - nu stiu cat de mare a fost durata ei - dar intentia cred ca a fost exprimata mai de multishor...

  Imi pare un om onest si in viitor urmeaza sa fie apreciat de romanii din america si nu numai cat de priceput este pentru aceasta functie.

  Succes!
  Sa auzim, in continuare, numai de bine!
  • -3 (7 voturi)    
   hehe (Vineri, 26 februarie 2021, 5:41)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Ai uitat sa presari ceva cu campu tactic, esti un latrinist de mana a doua.
 • +10 (18 voturi)    
  ! (Vineri, 26 februarie 2021, 0:16)

  tudorr [utilizator]

  Harticol din 2015, nimic nu se schimba in tara asta! Omul a fost sluga infractorului Relu Fenechiu, penelist si asta! Psd/Pnl aceeasi mizerie! https://www.barfadeiasi.ro/andrei-muraru-istoric-de-profesie-consilier-de-vocatie/
 • -10 (12 voturi)    
  Bravo, Andrei! (Vineri, 26 februarie 2021, 0:47)

  SiktirMukles [utilizator]

  Te felicit! CP Brănești - Simple Inspiration Everywhere.
 • +4 (8 voturi)    
  Cine!? (Vineri, 26 februarie 2021, 4:57)

  Robin_W [utilizator]

  Andy Murray?
 • +10 (16 voturi)    
  Ce citim noi pe fata lui? (Vineri, 26 februarie 2021, 5:36)

  Zapateado [utilizator]

  Că se va lupta cu dintii si cu ghiarele ca romanii sa scape de viza pentru a intra in SUA.


  Bolile Romaniei raman pe vecie sinecurismul, nepotismul si clientelismul.Oricine ar fi la putere si oricine ar pretinde ca va schimba ceva. Nu va schimba nimeni nimic dar toti ii vor condamna cu asprime pe cei ce nu merg la vot.
  • -3 (5 voturi)    
   Ești superficial. (Vineri, 26 februarie 2021, 7:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   Ai uitat ,invidia, capra vecinului, fudulia, prostia. Unii le au cumulat alții individual.
 • +1 (7 voturi)    
  Diplomatie, zero, singurul merit, cel care l-a (Vineri, 26 februarie 2021, 9:14)

  xrogo [utilizator]

  propulsat in aceasta importanta pozitie a fost consiliere lui Johann, pe care domeniu si ce l-a consiliat nu stim, dar este in obiceiul presdintelui sa-si puna consilierii in pozitii bune.
  In tot raul este si un bine, decat lesinata de Ana Birchall mai bine Muraru!
  • -1 (1 vot)    
   Ana Birchall a fost un bun ministru (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 9:54)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Desi era de la PSD i-a tinut piept dnei de la CSM...A sustinut independenta justitiei.Pacat, as fi vrut sa o mai vad pe dna Birchall pe scena publica...
   Stiu ca imi voi lua minusuri de la cei care cred ca tot ce e PSD e dracul dar nu-mi pasa, e parerea mea.
 • +7 (11 voturi)    
  mare profesionist (Vineri, 26 februarie 2021, 9:22)

  mirceacr [utilizator]

  adevarat diplomat de cariera...ce sa mai zic !

  Ar fi bun cel mult sa-i poarte servieta lu Mircea Geoana care chiar era bun la diplomatie !
  Nu mai zic de actualul ambasador care chiar isi merita locul...
  Copiii de minge nu se pun in functii cheie, dar ... sprobabil ca nu o sa iasa nimic rau pe tema asta.

  Timpul trece posturile tot acolo raman !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by