Jandarmii au dat patru amenzi în valoare de 10.000 de lei sindicaliștilor din Poliție care au protestat miercuri în fața Palatului Cotroceni, pentru că au folosit fumigene.

Protest politisti fumigeneFoto: Captura video

Potrivit Jandarmeriei București, citată de Mediafax, au fost aplicate patru amenzi organizatorilor protestului, în valoare totală de 10.000 de lei, pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice și instigarea participanților de a părăsi locul special destinat și de a se manifesta astfel încât să tulbure ordinea publică.

Jandarmii mai spun că au fost identificate patru persoane care au folosit materiale pirotehnice, atât în perimetrul destinat adunărilor publice, cât și în afara acestuia, iar folosirea lor a îngreunat vizibilitatea participanților la trafic.

În acest caz, jandarmii au întocmit acte de constatare pentru a sesiza organelor competente, existând suspiciunea săvârșirii infracțiunii de folosire fără drept a articolelor pirotehnice.

Au fost legitimate șapte persoane și, de asemenea, au fost verificate trei mașini, pe timpul protestului.

UPDATE: Jandarmeria, noi explicații după protestul polițiștilor

Jandarmii din Capitală îi contrazic pe polițiștii care au protestat miercuri în fața Palatului Cotroceni și spun că folosirea articolelor pirotehnice pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere este interzisă, motiv pentru care a aplicat sancțiuni protestatarilor.

„Conform prevederilor protocolul încheiat, protestul de astăzi era autorizat să se desfăşoare în perimetrul Statuii Leul . Pe timpul protestului, participanţii au părăsit zona delimitată şi au manifestat în zona pietonală de lângă intrarea în Palatul Cotroceni. Conform prevederilor Legii nr. 60/1991privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată), constituie contravenţie . De asemenea, conform aceleaşi legi, organizatorul trebuie ”, transmite Jandarmeria București, citată de Mediafax.

Mai mult, Jandarmeria afirmă că, în conformitate cu art. 34, alin. (2), lit. f din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive,(republicată) se interzice folosirea articolelor pirotehnice pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spații deschise cu aglomerări de persoane.

„Pe baza acestor prevederi, Jandarmeria Bucureşti a aplicat sancţiunile legale”, conchide comunicarea Jandarmeria București.

Sute de polițiști au protestat miercuri la Palatul Cotroceni, alături de alți sindicaliști din sistemul de apărare și ordine publică, față de decizia de înghețare a salariilor și tăierea sporurilor. Câțiva sindicaliști din Poliție s-au certat cu jandarmii: „Au primit ordin să ne gazeze”.