Fostul europarlamentar Marian Zlotea, fugit din România după ce a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, s-a predat în Italia

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2021, 21:55 Actualitate | Esenţial


Marian Zlotea
Foto: IGPR
Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost presedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fugit din țară, după ce a fost condamnat definitiv, pe 13 ianuarie, de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani şi jumătate de închisoare pentru corupție, s-a predat autorităților din Italia.

„La SIC se afla in lucru mandatul de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Bucuresti, impotriva numitului Zlotea Marian, fost europarlamentar și fost sef al ANSVSA, condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare pentru savarsirea infracțiunilor de trafic de influența in forma continuata și instigare la luare de mita in forma continuata. In urma cercetărilor efectuate s-a stabilit ca cel in cauza a părăsit teritoriul țării in ianuarie 2021, anterior emiterii mandatului, fiind dispusă urmărirea internaționala. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucuresti, au continuat activitățile investigativ operative stabilind faptul se afla in IT, Bologna. In urma colaborării dintre cele doua state IT/RO a fost identificată adresa unde se ascundea persoana urmărită, reușindu-se depistarea sa in data de 23.02.2021”, au transmis autoritățile marți seara, relatează Realitatea.NET.

Marian Zlotea a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, instigare la luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit de la subalterni, firme şi supermarketuri bani şi produse alimentare pentru "pomeni electorale". Instanţa a dispus confiscarea de la Zlotea a sumei de 263.000 de lei. În prima instanță - Tribunalul Bucureşti - Marian Zlotea fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi definitiv miercuri și trei directori din ANSVSA: Doina Constanţa Lupu - 6 ani şi 6 luni de închisoare, Mădălina Ioana Podosu - 6 ani, Marius Hofman - 4 ani.

La câteva ore de la pronunțarea deciziei instanței, Zlotea a anunțat pe Facebook că a plecat din România și că a cerut statut de refugiat politic în altă țară.

Acuzațiile aduse de DNA

Marian Zlotea a fost trimis în judecată de DNA în februarie 2015, pentru luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi constituire de grup infracţional organizat.

Alături de el, au fost trimise în judecată alte 15 persoane, majoritatea directori şi inspectori sanitar-veterinari: Doina Constanţa Lupu, director coordonator la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, Mădălina Ioana Podosu, director coordonator la DSVSA Ilfov, Marius Hofman, director coordonator adjunct la DSVSAB, Iulian Hofman, Vicenţia-Andreea Hofman (fostă Iancu), Robert George Bejan, Bogdan Porumbel, Elena Drăghici, Gabriela Macarie, Maria Dulgheriu, Aurica Mitrana, Aida-Gabriela Păuna, Ionica Sfetcu, Ciprian Stanciu, toţi inspectori DSVSAB, şi Doinisie Căileanu, administrator al unor societăţi comerciale.

Conform DNA, în perioada octombrie 2009 - mai 2010, Marian Zlotea, în calitate de şef ANSVSA, împreună cu Doina Lupu, Marius Hofman şi Ioana Podosu, a constituit un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior şi Andreea Hofman (fostă Iancu), care a acţionat în mod coordonat în scopul de a obţine, direct şi indirect (prin intermediul subalternilor) foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcţiilor deţinute, de la agenţii economici pe care îi supravegheau şi-i controlau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

"Concret, Marian Zlotea, în repetate rânduri, a determinat conducerea DSVSA Bucureşti, respectiv pe inculpaţii Lupu şi Hofman, să abuzeze de funcţiile deţinute pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acţiuni sociale (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susţinerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului ANSVSA, dar şi al altor instituţii), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceştia din urmă îşi determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenţii economici pe care îi controlau şi autorizau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor", nota DNA.

Procurorii DNA mai spuneau că, folosindu-se de autoritatea şi prerogativele funcţiei de şef al ANSVSA, Marian Zlotea a condiţionat menţinerea în funcţii şi păstrarea locului de muncă la DSVSA Bucureşti a inspectorilor Serviciului Inspecţie şi Control şi Serviciului Igienă Veterinară de plata unei sume lunare - 3.000 lei de către fiecare inspector, reprezentând o cotizaţie lunară pentru formaţiunea politică din care făcea parte (PDL), plată care s-a efectuat în perioada ianuarie - mai 2010.

DNA mai arăta că, în perioada noiembrie - decembrie 2011, Zlotea a pretins și a primit 143.000 de lei prin intermediul şi cu ajutorul coinculpaţilor Marius Hofman şi Dionisie Căileanu, de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a două contracte fictive de prestări servicii. Procurorii spuneau că această sumă a fost cerută şi primită de Zlotea pentru a favoriza şi a proteja magazinele respective de controalele DSVSA judeţene şi Bucureşti pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

"În intervalul 2009 - mai 2010, în repetate rânduri, Doina Lupu, Marius Hofman şi Ioana Podosu au pretins şi au primit bani sau alte foloase necuvenite ori au acceptat promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau îndeplinirea unui act contrar privitor la îndatoririle de serviciu, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau în afara acestor controale efectuate la agenţii economici de pe raza municipiului Bucureşti. De asemenea, ei au primit/au acceptat promisiunea de bunuri necuvenite, în scopul de a-şi trafica influenţa, intervenind în actul de control al unor subalterni, determinându-i pe aceştia să nu aplice sancţiuni ori să aplice amenzi în cuantum minim unor agenţi economici din municipiul Bucureşti. În acelaşi mod au procedat şi Iulian Hofman şi Robert Bejan, în perioada 2008 - mai 2010", conform DNA.

De asemenea, în perioada 2008 - iunie 2010, inspectorii de la DSVSA Bucureşti, în repetate rânduri, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare efectuate sau în afara acestora, au pretins şi au primit bani şi bunuri necuvenite de la principalele supermarketuri din ţară sau alţi agenţi economici, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitoare la atribuţiile de serviciu, mai notau procurorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12586 vizualizari

 • -4 (32 voturi)    
  Alt Basist cinstit (Marţi, 23 februarie 2021, 22:05)

  newlook [utilizator]

  "Fostul europarlamentar Marian Zlotea, fugit din România după ce a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare"
  ---------------------------------------------
  Alt Basist cinstit, alaturi de Lenutza ot Plescoi si PNL-ul actual!
  • +13 (17 voturi)    
   Ce-i drept e dureros :) (Miercuri, 24 februarie 2021, 2:20)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Fără Băsescu care a lansat anticorupția nici ăștia nu ar fi intrat la apă dar nici alde Năstase sau Dragnea, ca să nu mai amintim restul PSD-ilor ce au ajuns la brutărie.

   Dipă cum se vede va atins tare de tot la rană pe toți de mai schelălăiți și azi.
   • -3 (7 voturi)    
    ...politician de România... (Miercuri, 24 februarie 2021, 7:33)

    baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Doar ăsta a căzut, oare o fi un singur individ care vrea să intre în politică fără să dea și el ceva cuiva, dar cu gîndul că la rîndul său va primi și el la un moment dat, ori că va ,,pune mîna" fără să fie văzut?
    Ăsta condamnat a primit șpagă dar nu a uns corespunzător toate rotițele și atunci a apărut nepotrivirea de caracter.Organele s-au inflamat și pac la Justiție.
 • +3 (15 voturi)    
  Îl păstrează acolo (Marţi, 23 februarie 2021, 22:22)

  Amerlocu [utilizator]

  Are o figură în poza de la articol de parcă-i din Camorra.:)

  Probabil că o să-l țină italienii la ei vreo 2-3 luni și după aiua îi dau drumul pe motiv că a fost băiat bun și nu a omorât pe nimeni în înhisoare...
 • -4 (16 voturi)    
  mda (Marţi, 23 februarie 2021, 22:30)

  codyrocco [utilizator]

  "curat nevinovat, da' umflati-l!"
 • +4 (14 voturi)    
  :) (Marţi, 23 februarie 2021, 22:32)

  bancheru83 [utilizator]

  ai terminat banii boss?
  • +1 (1 vot)    
   eee, (Miercuri, 24 februarie 2021, 8:51)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   trai pe vatrai in Italia.
   Are si companie selecta. Savulescu, Bica, ...
 • +4 (16 voturi)    
  A terminat banii si munca nu-i surade (Marţi, 23 februarie 2021, 22:34)

  Kivek [utilizator]

  decat la munca grea in italia mai bine in puscarie cu Dragnea
 • +6 (12 voturi)    
  hahaha (Marţi, 23 februarie 2021, 22:41)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  ce politician cinstit ...
 • +7 (17 voturi)    
  Care au fost supermarketurile? (Marţi, 23 februarie 2021, 22:49)

  Klaus_ [utilizator]

  Poate unii dintre noi, daca afla ca supermarketul preferat face acte de coruptie, ar schimba magazinul. De ce e secret numele supermarketurilor care au dat spaga ca sa scape de amenzi? Supermarketul nu e un business mic in care patronul da spaga pentru ca altfel moare de foame si el si familia lui. Supermarketul face parte dintr-o corporatie de sute e milioane sau chiar miliarde, unde un scandal de coruptie scade pretul actiunilor mai mult decat orice amenda ar fi primit ei. Daca nu le e frica de presa, data viitoare vor da din nou spaga. Dar daca am avea o presa libera corporatiile chiar si-ar implementa pe bune politici anticoruptie cu care s-ar si lauda in fata clientilor si angajatilor. Nu inseamna ca o corporatie nu va da niciodata spaga, dar macar fenomenul ar fi mult diminuat.
 • +5 (11 voturi)    
  mda (Marţi, 23 februarie 2021, 23:57)

  liviu_ [utilizator]

  de asta nu se schimba justitia in romania... pentru ca psd , dar si pnl sunt pline de corupti!
 • +7 (13 voturi)    
  Soarta gainarilor (Miercuri, 24 februarie 2021, 1:13)

  Koczka [utilizator]

  e dura in Romania. Daca fura milioane poate era liber si acum.
 • +6 (8 voturi)    
  alo (Miercuri, 24 februarie 2021, 1:58)

  john70 [utilizator]

  8 ani jumate pentru coruptie?!?!?!
  E mai mult decat pentru viol.
  Nu era mai bine sa-i dea 2 cu confiscarea averii? Ce te incalzeste ca asta sta 5 ani la bulau (n-o sa stea mai mult) si dup'aia se lafaie in banii furati (ca Becali)?
 • +5 (5 voturi)    
  Mda (Miercuri, 24 februarie 2021, 7:53)

  TheFaime [utilizator]

  Hai ca incet incet ni se intorc valorile acasa, mintile sclipitoare..pentru astfel de caractere, Puscaria e locatia perfecta! Sunt surprins ca asta nu are ceva doctorat bombastic..
 • 0 (2 voturi)    
  Cel mai important (Miercuri, 24 februarie 2021, 8:48)

  consumator2 [utilizator]

  SA LE IA BANII!!! Asta e solutia!
 • +1 (1 vot)    
  justitia la noroc (Miercuri, 24 februarie 2021, 12:33)

  adma [utilizator]

  eu nu inteleg cum poate sa existe o asa de mare diferenta intre doua verdicte: 2,5 ani cu suspendare in Prima Instanta si 8 ani cu executare la Curtea de Apel. ce incredere sa ai in justitie atunic ?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum se face (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:40)

  Ibit [utilizator]

  Ca asemenea indivizi pleaca din tara exact inaintea sentintei definitive ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by