Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade

de DP     HotNews.ro
Duminică, 21 februarie 2021, 16:06 Actualitate | Esenţial


Renat Besolov
Foto: Hotnews
Îl cheamă Renat și e din Chișinău. Acum culege crabi în Norvegia, în Marea Barents. După ce a terminat liceul a avut de ales: să meargă la facultate sau să muncească. ”M-am uitat la toți cunoscuții pe care îi aveam și mi-am dat seama că învățământul superior nu te face bogat. Munca însă aduce bani”, mărturisește el sincer într-o discuție cu HotNews.ro. Așa că a început să-și caute un loc de muncă. Pentru un moldovean, cele mai bune opțiuni de a munci sunt în Germania sau în Anglia, spune Renat. Dar Renat a ajuns în Norvegia.

Prieteni de-ai mei s-au dus fie în Germania, fie în Anglia, unde lucrau fie pe șantier, în depozite, șoferi sau ca delivery boy. Câștigă câteva mii de euro pe lună. Dar, după ce plătesc chiria și restul facturilor nu rămân cu mulți bani în mână, spune Renat.
Un prieten de-al meu a început să lucreze de la 18 ani la cules de crabi pe un pescador rusesc în Marea Barents. În jumătate de an a câștigat peste 30.000 de euro. De la el am aflat de acest job și m-am interesat cum mă pot angaja și eu acolo. Mâncarea la bord este gratuită, cazarea este gratuită și nici nu ai unde să cheltui bani.

Nava operează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Există două echipaje; când membrii unuia dorm, ceilalți lucrează. Ne schimbăm la fiecare 8 ore. Ca să lucrezi pe mare aici trebuie să urmezi un curs de 5 zile care se cheamă „Training de bază în materie de siguranță”, în urma căruia primești un certificat valabil 5 ani. În plus, trebuie să treci un examen medical pe care îl faci din 2 în 2 ani. Pe prima navă pe care lucrezi ești plătit mai prost dar apoi salariul crește odată cu experiența. Știu mulți români care lucrează pe nave sau la ferme piscicole în Norvegia.

O călătorie pe mare durează de regulă 4-5 săptămâni. În 2020, din cauza COVID-19, am petrecut însă 7 luni pe apă. De obicei, echipa se schimbă după 4-5 săptămâni și ești lăsat să mergi acasă pentru restul anului. În iulie, august și septembrie nu se lucrează, fiind sezon închis pentru recoltarea crabilor.

Sunt căsătorit, soția este din Bulgaria. E greu când ești departe de familie. Dar, de fiecare dată când ne întâlnim după o perioadă lungă, e ca și cum ne-am vedea pentru prima oară. Nu ai timp să te plictisești unul cu celălalt.

Sezonul de pescuit al crabului în Norvegia durează 9 luni pe an. Munca este destul de periculoasă și uneori au loc accidente, așa că oamenii trebuie înlocuiți și prin urmare muncim mai mult. Dacă vrei să faci bani rapid și ești suficient de rezistent, după ce termini pe o barcă te urci pe alta și renunți să mai mergi acasă. Depinde ce vrei. Nave sunt multe și mai toate caută oameni.

Cel mai greu este iarna. Marea Barents este o mare rece și face parte din Oceanul Arctic. Noaptea la cercul polar durează jumătate de an. Practic, de la jumătatea toamnei până la mijlocul primăverii în Marea Barents e noapte. Ca să nu mai spun de frig. De exemplu, în martie 2020 au fost de -40 grade. Nu sunt tot timpul -40, e drept. Dar temperatura ”normală” e de -20-30 grade. Marea Barents nu este o mare foarte calmă, așa că la orice furtună nava este acoperită de gheață. Și atunci ieșim să spargem gheața, că altfel e jale. Nu știu dacă știți, dar acum o lună o navă s-a scufundat în Marea Barents, iar 17 persoane au murit tocmai pentru că gheața nu a fost ruptă la timp. Era nava „ONEGA

Plata este suficient de bună. Există mai multe opțiuni privind modul în care să-ți încasezi banii. Fie un salariu fix , indiferent de captura de crabi, fie procent din captură, fie o combinație între cele două. Dacă optezi pentru prima variantă (și cea mai mică), iei cam 35-40.000 de lei pe lună. Dacă optezi doar pentru procent din captură, riști. Poți lua mai mult în cazul unor capturi mari, dar poți lua și mai puțin. În general, fiecare își alege cum vrea modul în care să fie plătit. Dacă echipa este bună și căpitanul are experiență, poți risca să mergi pe procent din captură. Dacă însă în rândul echipajului sunt mulți nou-intrați se va munci mai lent așa că de preferat salariul fix.

Viața în Norvegia este scumpă, am locuit acolo doar 6 luni, am închiriat o casă în nord într-un sat norvegian. Chiria costă circa 2500 lei pe lună, iar mâncarea și celelalte utilități îți mai iau cam 2500 de lei. Satul avea 3000 de locuitori și era foarte plictisitor. Am locuit în Chișinău, în Moscova, iar acum locuiesc în Africa de Sud la Johannesburg.

În Moldova locuiesc români, ruși, ucraineni, evrei, bulgari, găgăuzi, armeni, georgieni etc. În Norvegia locuiesc doar norvegieni. Este interesant faptul că în Moldova oamenii se plâng de guvern, de cât de greu le ,ș.a.m.d Veți râde, dar și în Norvegia oamenii se plâng fix de aceleași probleme ca la noi, în Moldova. Acum locuiesc în Africa de Sud și constat că este la fel și aici: oamenii se plâng de exact aceleași lucruri. Este foarte interesant. Oamenii de pe planetă sunt parcă la fel peste tot și au întotdeauna aceleași probleme.

În timpul liber citesc sau fac sport ca să mă mențin în formă pentru munca de pe navă. Călătoresc cu soția mea în diferite țări, căutând un loc în care ne-ar plăcea să locuim când mă voi retrage, mai spune Renat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


46488 vizualizari

 • -81 (101 voturi)    
  da (Duminică, 21 februarie 2021, 16:13)

  cucuveauamov [utilizator]

  culegatori de crabi, sparanghel ... ne putem mandri ca Romania educata a dat rezultate
  • +33 (43 voturi)    
   Moldovean (Duminică, 21 februarie 2021, 16:28)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Nu citesti cu atentie
  • +47 (63 voturi)    
   mai bine ca tine (Duminică, 21 februarie 2021, 16:32)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Sluga la rusi, postac si troll pe forumuri. Frumoasa meserie ti-ai ales. Esti mandru de tine ? Nu cred ca ai nici 10% castiguri din cat ia pe luna baiatul asta prin munca lui.
  • +49 (53 voturi)    
   Aiureli (Duminică, 21 februarie 2021, 16:32)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   E o meserie dificilă, plătită foarte bine, care necesită niște calități și un caracter deținute de puțini oameni.
   Niciun fel de muncă nu e rușinoasă. E rușinos să întinzi mâna sau să ai un complex de superioritate față de alte meserii.

   Singurul motiv pentru care poți privi de sus pe altcineva este atunci când poți face mult mai bine ce face deja celălalt. MULT mai bine, nu doar un pic mai bine.
  • -32 (48 voturi)    
   Fie-mi iertat... (Duminică, 21 februarie 2021, 16:40)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ...dar Renat Besolov nu prea îmi sună a nume românesc.
   • +16 (24 voturi)    
    Intrati in coliziune ? (Duminică, 21 februarie 2021, 20:31)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Intre voi fanii mujici ? #bizar
   • +11 (15 voturi)    
    Basarabia e Romania (Duminică, 21 februarie 2021, 21:01)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Basarabia e Romania
   • -11 (13 voturi)    
    are pasaport romanesc? (Duminică, 21 februarie 2021, 21:04)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Daca are este roman cum si deex pe ''un domn' poate l cheam Isarescovich sau Newlander.
  • +20 (34 voturi)    
   ... (Duminică, 21 februarie 2021, 16:46)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ma bucur ca un rus ca tine recunoaste Rep.Moldova ca parte din Romania
  • +27 (33 voturi)    
   Nu e rusine sa muncesti (Duminică, 21 februarie 2021, 16:56)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dar e rusine sa cobestii mai cucubeaua. Ia spune tu, mai bine asistat asa-i?
  • +2 (16 voturi)    
   Macar nu cerseste ca studentii... (Duminică, 21 februarie 2021, 19:01)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .
  • +10 (12 voturi)    
   daca ar fi (Duminică, 21 februarie 2021, 21:01)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   daca ar fi toti doctori ca tine, ai sa ramai cu fosa negolita...
 • +62 (64 voturi)    
  Respect (Duminică, 21 februarie 2021, 16:23)

  JoshuaTree [utilizator]

  Munca e grea, omul modest și muncitor cu planuri frumoase și își mai și trăiește viața. Respect!
 • +36 (44 voturi)    
  super (Duminică, 21 februarie 2021, 16:23)

  bancheru83 [utilizator]

  thumb up!sinecurilor luati aminte!!bugetarilor,care sunteti angajati pe pile listen up!
 • -18 (34 voturi)    
  Lucru bine facut (Duminică, 21 februarie 2021, 16:51)

  Socrate2021 [utilizator]

  Propaganda pro-emigrare.
 • +30 (30 voturi)    
  RENAT (Duminică, 21 februarie 2021, 17:11)

  Horley [utilizator]

  Bravo tie....strange bani si deschide o afacerere.
  Esti bun.
 • -11 (33 voturi)    
  Climate change (Duminică, 21 februarie 2021, 18:12)

  TrickyWicky [utilizator]

  ''De exemplu, în martie 2020 au fost de -40 grade. Nu sunt tot timpul -40, e drept. Dar temperatura ”normală” e de -20-30 grade. ''
  de asta vor sa acopere geniile de la Harvard si Gates & Co Soarele. ca este prea cald
  • +6 (8 voturi)    
   ori (Duminică, 21 februarie 2021, 23:40)

   dailyshow [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   esti troll ori nu faci diferenta intre vreme si clima. ori ambele?
 • +15 (17 voturi)    
  cat imi plac oamenii ca el!! (Duminică, 21 februarie 2021, 19:55)

  cristi_an [utilizator]

  succes in continuare, Renat!
 • +15 (25 voturi)    
  Educatia, bat-o vina!!!... (Duminică, 21 februarie 2021, 20:14)

  Caracal [utilizator]

  Foarte frumos ca munceste cinstit si isi castiga traiul cu demnitate. Dar am o problema cu afirmatia asta "daca mergi la facultate nu castigi cat castigi muncind." E un sofism fabulos. Sa-i spuna asta unui tanar care face facultatea de computer science si la 25 de ani castiga confortabil de la computerul de acasa mii de euro pe luna. Apoi, ce ne-am face daca toti ar "munci"...manual, caci asta nu spune Renat? Cu doctorii ce se intampla? Fac ani de zile de facultate si invata pe rupte (si asta e munca dl. Renat, chiar mai grea uneori decat cea fizica) si salveaza vieti dar castiga si bine. Mai corect era daca spunea "cartea nu e de mine, ma plictiseste, nu-i inteleg rostul, desigur altii aleg bine daca urmeaza calea asta, pentru ei, eu insa prefer munca manuala in marile nordului si lucrez cinstit." Asa da. Ori nespunand asta, da un exemplu prost/gresit tinerilor. De fapt ideea asta ca "munca FIZICA aduce bani, nu educatia" mai apare ici si colo. Zilele astea am vazut pe NatGeo, la Sub Zero Grade, un tip din Alaska care avea 3-4 copii si zicea "educatia e importanta dar mai importanta e munca, asa ca imi invat copii sa munceasca." = sa impuste elani pe acolo, sa dea la peste etc. Dar cu creierul/mintea cum ramane?
  • -7 (11 voturi)    
   Nu iti trebuie facultate sa lucrezi in IT (Duminică, 21 februarie 2021, 23:16)

   matali [utilizator] i-a raspuns lui Caracal

   Facultatea nu prea te ajuta daca vrei sa lucrezi in IT. Eu nu am si lucrez dar sunt tanar. La 35 de ani esti deja prea batran pentru domeniul asta de IT si nu te mai cauta nimeni. Da, fac ca prostii ani de zile de facultate si invata pe rupte iar cand termina facultatea nu ii angajeaza nimeni pentru ca nu au nevoie de diploma lor inutila sau nu au 10 ani de experienta iar daca prin miracol reusesc, si nu vorbesc de un job la Mcdonalds, Kaufland sau la stat, ii dau un smecher de patronas roman 2 mii de RON pe luna , asa in bataie de joc si il munceste mai mult decat munceste tanarul asta pe un pescador . Asta e mentalitatea invechita al romanilor neadaptati economiei actuale.
   • +4 (8 voturi)    
    Eu am 49 (Luni, 22 februarie 2021, 7:10)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui matali

    SI sint cautat anual de 5-20 companii. Bine, trei sferturi nu se potrivesc, dar 2-4 oferte sint extrem de serioase (ultima: Brave browser).
 • +2 (12 voturi)    
  ! (Duminică, 21 februarie 2021, 20:58)

  tudorr [utilizator]

  Si eu ce sa-i fac? Sa fie sanatos in continuare, eu prefer sa culeg crabi in Romania!
 • +19 (21 voturi)    
  Culegător de crabi (Duminică, 21 februarie 2021, 21:33)

  utilizator1 [utilizator]

  Unul dintre cele mai periculoase joburi din lume...
  • +13 (15 voturi)    
   vorbeste lumea ... (Duminică, 21 februarie 2021, 23:23)

   nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

   si conditii mai mult decat infecte de lucru ... nici munca silnica nu e asa ... acolo te abrutizezi de nu mai stii de tine ... am fost 32 de ani navigator pe mare, stiu ce vorbesc ...
   • +1 (7 voturi)    
    Culegator? (Luni, 22 februarie 2021, 6:43)

    shobolanul de santina [utilizator] i-a raspuns lui nu conteaza cine zice

    Shefu', si eu m-am dat cu barca si parca suna naspa "culegator". Daca lucreaza pe un pescador de ce nu poate zice ca "pescuieste" crabi? Daca se misca si iti trebuie tehnica sa-l prinzi se cheama "pescuit" (pesti, crabi, languste etc). Daca nu se misca si doar il recoltezi (alge, perle, scoici etc) se cheama "cules". Parerea mea.
 • +10 (18 voturi)    
  Cand se va retrage nu va avea pensie speciala (Duminică, 21 februarie 2021, 23:09)

  matali [utilizator]

  Cand se va retrage nu va avea pensie speciala ca smenarii din Romania, pensionari la 40 de ani si care castiga dupa cativa ani de stat la stat , aproape la fel de mult ca el. Interesant articol. Felicitari pentru el. Are dreptate facultatea nu prea te ajuta atat de mult in ziua de azi , devine inutila. Ies sute de mii de someri cu diplome anual. L-a dus capul sa faca bani multi intr-o perioada scurta.
  • 0 (0 voturi)    
   ce mai doveste ca tanarul nu este subtire la minte (Marţi, 23 februarie 2021, 20:37)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui matali

   Este cum isi petrece timpul liber atunci cand il are:
   1. citeste
   2. face sport
   3. isi petrece timpul cu nevasta pregatindu-se pentru next level

   banui, in general acum, ca sansa/ norocul nu loveste chiar intamplator pe cineva - vine si din citit/informare/curiozitate, cred eu.
 • +2 (4 voturi)    
  oricum (Luni, 22 februarie 2021, 9:54)

  codyrocco [utilizator]

  mai bine culegator de crabi in marea Barents, decat culegatoare de `crabs` pe langa Tiburtina


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by