Un membru important al unui cartel mexican, acuzat de trafic internațional de droguri de mare risc și spălare de bani, a fost extrădat anul trecut din România în Statele Unite, Poliția Română făcând publice duminică imagini de la extrădarea acestuia.

Extradare narcotraficant mexicanFoto: Captura video

UPDATE: Poliţia Română a dat mai multe detalii despre acest caz, duminică după-amiază, într-o conferinţă de presă.

Potrivit unui reprezentant al IGPR, mexicanul, responsabil de mai multe asasinate, a fost capturat anul trecut în România, însă informaţia a fost făcută publică abia duminică deoarece autorităţile americane au desfăşurat în toată această perioadă o amplă acţiune de destructurare a reţelei la nivel internaţional, în cadrul căreia au fost arestate sute de persoane.

„Membrii cartelului mexican intenţionau introducerea unor cantităţi importante de metafetamină şi cocaină de ordinul sutelor de kilograme pe teritoriul României. Rolul cetăţeanului mexican extrădat era acela de a superviza activităţile desfăşurate de alţi membri ai cartelului şi de a confirma efectuarea transportului, precum şi de a asigura fluxul de bani necesari continuării activităţilor infracţionale. Cetăţeanul extrădat era un membru important al cartelului, în arestarea lui fiind implicate majoritatea agenţiilor americane: DEA, Homeland Security şi US Marshals. Agenţii americani au trimis un avion de mici dimensiuni special pentru transportul persoanei în SUA”, a declarat un ofiţer de poliţie român în această conferinţă de presă, conform Agerpres.

Ofiţerul a explicat că bărbatul extrădat făcea parte din „Cártel de Jalisco Nueva Generación”, unul dintre cele mai violente carteluri mexicane, având un nivel egal cu celebrul cartel Sinaloa. Este vorba de asasinate împotriva rivalilor, inclusiv decapitări, sau asasinate la comandă.

De altfel, mexicanul prins în România era responsabil de multiple asasinate de-a lungul timpului. Acesta intenţiona să facă trafic de droguri şi prin România.

*

Într-un comunicat difuzat anterior duminică, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a informat că: În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au desfășurat investigații ce au vizat membrii unei mari rețele infracționale din Mexic, implicată în traficul internațional de droguri.

Potrivit IGPR, acțiunea a beneficiat de colaborarea cu mai multe agenții americane, respectiv DEA (Drug Enforcement Administration), Homeland Security și US Marshals.

„Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de spălare de instrumente monetare, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite”, arată IGPR.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc și spălarea banilor, precizează IGPR.

Potrivit sursei citate, „succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetățean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române”.

Această operațiune a fost parte integrantă a operațiunii de amploare desfășurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări și 11 mandate de percheziție.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetățenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite, urmând a fi judecată pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

În realizarea acestei operațiuni, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră — P.T.F. Aeroport Otopeni, mai precizează IGPR.