Klaus Iohannis: Să eliminăm prejudecăţile şi discriminarea, mult prea frecvent întâlnite în accesul la educaţie al comunităţilor de romi

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 februarie 2021, 14:50 Actualitate | Esenţial


Iohannis
Foto: Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, sâmbătă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, importanţa eliminării prejudecăţilor şi a discriminării, apreciind că acestea sunt „mult prea frecvent întâlnite” în accesul la educaţie al comunităţilor de romi.

El a amintit că dezrobirea romilor, în urmă cu 165 de ani, a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea, pregătind ţara pentru întâlnirea cu modernitatea europeană, citează Agerpres.

„A fost unul dintre acele momente de o relevanţă cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea şi occidentalizarea societăţii româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană”, a declarat Iohannis într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor.

El a adăugat că, pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat „cicatrici adânci şi greu de vindecat”.

„Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic şi social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii şi rasismului au marcat în mod tragic existenţa lor”, a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, dezrobirea, care a avut loc în 1856, a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei.

„Depăşirea consecinţelor acestui trecut reprezintă o mare provocare. Într-o Europă socială, prin strategii şi proiecte, o Românie rezilientă trebuie să valorifice mai mult şi mai stăruitor identitatea, potenţialul, capacităţile şi energia cetăţenilor ei de etnie romă. Este extrem de important să eliminăm prejudecăţile şi discriminarea, mult prea frecvent întâlnite în accesul la educaţie al comunităţilor de romi. De aceea, îmi doresc ca "România Educată" să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a îndemnat la descurajarea şi sancţionarea manifestărilor rasiste, antisemite şi xenofobe, dar şi a discursului incitator la ură.

„Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă. Comunităţi întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente şi atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică! Descurajarea şi sancţionarea cu celeritate a discursului incitator la ură, a manifestărilor rasiste, antisemite şi xenofobe stau în puterea tuturor cetăţenilor, dar sunt însă în responsabilitatea specială a celor care, prin natura activităţii lor, dau conţinut real drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti înscrise în Constituţie”, a susţinut şeful statului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2900 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  nici o sansa (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 15:08)

  gurka [utilizator]

  romanii n-au fost rumani,serbi,iobagi etc.?nu,aici este vorba de gena...lenea,furaciunea,,galceava samd caracteristica.nu poti educa ce nu poate/vrea sa fie educat.nu poti face din rahat bici...nici peste 165 de ani.
 • +12 (20 voturi)    
  Care prejudecăți? (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 15:15)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Ale lor?
  Ale noastre?
 • +8 (14 voturi)    
  Vorbe! (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 15:29)

  fdaniel [utilizator]

  Vorbim vorbe ca să ne auzim vorbind și să bifăm un checkbox la “obligații”
  Nu știu care(dacă) e soluția dar întotdeauna sunt două părți care au vederi diferite și ambele trebuie să se analizeze și să se schimbe.
  Pentru că nu sunt numai prejudecăți: există prejudecăți și experiență (sau statistică, dacă vreți)
 • +3 (9 voturi)    
  Euripide (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 16:11)

  backtothedarkages [utilizator]

  spunea:cândva "Când zeii vor să distrugă pe cineva, mai întâi îi iau mințile"
 • +9 (11 voturi)    
  vreau sa invat limba romano (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 17:33)

  miculescu-rucar [utilizator]

  stie cineva cum se zice in aceasta limba "a munci"?
 • +6 (12 voturi)    
  Domnule meditator (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 17:52)

  VOX. [utilizator]

  Romii nu sunt interesati absolut de loc de educatie, deci problema nu exista. Pe ce partie traiti?!
 • +1 (5 voturi)    
  Soluția providențială (Duminică, 21 februarie 2021, 0:53)

  Amerlocu [utilizator]

  Ar trebui adoptată legisția care să le bage ăstora chinuiți de „dscriminare” câte un minoritar în casă măcar pentru o vreme. Așa ca să se cunoască mai bine. Nu cred că există leac mai bun:)

  Un rezident de la spitalul la care lucrez a participat la circul de anul trecut de după moartea lui George Floyd. Ajunsese să-și punp și pe mașină un sticker cu „Black lives matter”. În timpul scandalului a fost arestat de poliție și a stat o noaăte în arest până l-au scos a doua zi pe cauțiune ai lui. Polițaii, oameni cu simțul umorului, l-au băgat într-o celulă cu negri și indiferent cât a zbieart ăsta peste noapte nu i-au deranjat.

  Nu știu ce s-a întâmpla noaptea aia (afară de faptul că polițaii au refuzat sî vină când zbiera ăsta) dar de atunci chiar și Hitler pare un băiat moderat pe lângă el. Cred că a scos stickerul cu „Black lives matter” cu cuțitul de pe bara de protecție că se vâd zgârieturile :)
 • +1 (3 voturi)    
  D-le Presedinte, (Duminică, 21 februarie 2021, 7:07)

  John M. [utilizator]

  Discriminarea si prejudecata sunt doua lucruri diferite. Prima poate fi-partial-reglementata prin lege. A doua nu poate fi schimbata decat daca individul consimte, dar sansele sunt aproape zero.
 • +2 (2 voturi)    
  Modul de aplicare a legii duce la discriminare. (Duminică, 21 februarie 2021, 8:25)

  asavreau [utilizator]

  Trebuie anulate toate imunitățile. Ai greșit, ești pedepsit, indiferent de rangul social. Înclusiv romii , nu sunt pedepsiți când fac infracțiuni, spunând //săracu// !Câți romi analfabeți sunt posesori de permis de conducere auto? De cer nu sunt pedepsiți nici romii, nici cei care le-au dat permisele? Justiția, nu aplică legea, ba putem spune că sunt cazuri, unele vizibile, când justiția se aliază cu infractorii și fac infracțiuni care nu sunt pedepsite. Pun o întrebare- de ce un rom care a mers în străinătate, la întoarcere pare mai civilizat decât înainte? De multe ori, în loc să-i aducem pe romi la civilizație, coborâm noi în negura istoriei, în mizerie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by