O asociație pentru protecția animalelor a publicat imagini cu mai multe persoane care scot brutal din bârlog patru pui de urs, pe care îi aruncă în zăpadă. Filmarea ar fi fost făcută într-o exploatare forestieră din județul Harghita, iar Poliția a anunțat că a deschis dosar penal.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 15.50 Ministerul Mediului a anunțat că o echipă a Gărzii Naționale de Mediu a ajuns la fata locului, iar până acum puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.

Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni. În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan, mai spune Ministerul Mediului.

Conform instituției, acțiunile celor patru persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârșirea următoarelor fapte:

  • orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
  • perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
  • deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

UPDATE 12.05 Poliția Harghita a deschis dosar penal în acest caz, una dintre infracțiuni fiind rănirea sau schingiurea animalelor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, cei patru bărbați care apar în imagini au fost identificați. Ei sunt din județul Neamț și au între 35 și 51 de ani. Filip a precizat, la Digi 24, că totul s-a petrecut într-o exploatare forestieră aflată în subordinea ocolului silvic din Gheorgheni.

....................

În imagini se vede cum patru bărbați scot puii din bârlog și îi ridică brutal pentru a le identifica sexul, în timp ce se amuză.

Filmarea a fost publicată pe pagina de Facebook a unei asociații pentru protecția animalelor - Casa lui Patrocle - Animal Rescue.

"Patru indivizi aflați pesemne într-o exploatare forestieră scot puii și-i manipulează brutal pentru a le identifica sexul! În loc să sune la 112 sau să anunțe Ocolul Silvic sau măcar să aibă reacții de oameni normali, ei fac din asta o distracție pe măsura minților și sufletelor limitate pe care le au! Nu se știe ce s-a intâmplat cu puii de urs", spun reprezentanții asociației.

Potrivit acestora, cel care a filmat lucrează pe taf în Neamț. Reprezentanții asociației mai spun că vor pune la dispoziția autorităților toate datele pe care le au.