INTERVIU. Istoricul Mădălin Hodor despre Mihai Pacepa: Cred că cel mai important lucru pe care l-a făcut după ce a ajuns în SUA este că, împreună cu CIA, a scris „Orizonturi roșii”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2021, 18:57 Actualitate | Esenţial


Ion Mihai Pacepa
Foto: Agerpres
​Într-un interviu pentru HotNews.ro, istoricul Mădălin Hodor explică ce anume făcea Mihai Pacepa în perioada în care era consilierul lui Nicolae Ceaușescu, care a fost cea mai importantă lovitură pe care a dat-o regimului comunist după ce a ajuns în vest și cât adevăr se află în diversele teorii care circulă în jurul fostului spion, care ar fi murit pe 14 februarie la vârsta de 92 de ani.

Fost consilier pe securitate și dezvoltare tehnologică a lui Ceaușescu și adjunct al șefului Direcției de Informații Externe, Mihai Pacepa a murit duminică de COVID, potrivit anunțului făcut de fostul său colaborator, profesorul Ronald J. Rychlak.

Pacepa a fost considerat drept „cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic în SUA”. Fostul spion român a plecat în America în 1978, iar în 1987 a publicat cartea care avea să-l facă celebru „Orizonturi roșii”, în care descrie realitățile din România comunistă și, mai ales, stilul de viață și abuzurile familiei Ceaușescu.

Istoricul Mădălin Hodor spune că publicarea acestei cărți, care a fost citită în anii 80 la Europa liberă, a reprezentat cel mai important lucru pe care l-a făcut fostul spion după ce a ajuns în SUA.Prima observație care poate fi făcută în cazul morții lui Ion Mihai Pacepa ar fi legată de faptul că știrea a fost dată doar de publicația Epoch Times, nu a fost preluată în presa mainstream americană. De ce credeți că nu a fost mai mediatizată?

Mădălin Hodor: Nu-mi dau seama, poate că nu este ceva atât de important în momentul acesta în mainstreamul din SUA. Pentru România însă moartea lui Ion Mihai Pacepa este o știre.

Se spune despre Mihai Pacepa, chiar în prefața cărții acestuia „Orizonturi roșii”, că a fost „cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic în SUA”. Putem să-l considerăm în continuare la fel?

Da, beneficiază în continuare de această „titulatură”, deoarece în momentul în care a plecat în Germania și apoi în Statele Unite funcția pe care o avea era aceea de secretar de stat și consilier al președintelui Nicolae Ceaușescu. Mai precis, era mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu.

Aceasta era funcția administrativă pe care o avea, pe lângă cea de adjunct al șefului Direcției de Informații Externe. Generalul Doicaru era șef al DIE.

Mihai Pacepa a rămas „cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic în SUA” din acest motiv: în momentul fugii sale, el avea o funcție administrativă mult peste cea pe care o deținea în Securitate. Ca să facem o comparație, dacă e să ne raportăm la ierarhiile mafiote de exemplu, Pacepa era ceea ce se numește „consigliere”, adică mâna dreaptă a bossului.

Titulatura exactă a lui Pacepa era „consilier pentru securitate și dezvoltare tehnologică”. Ce înseamna „dezvoltare tehnologică” la vremea respectivă? Ce anume făcea?

Fura tehnologie, asta făcea. De altfel, cam asta făceau toată Securitatea și Direcția de Informații Externe. În anii respectivi, aceasta era o linie foarte importantă pentru regimul comunist.

În anii 60-70, odată cu încercarea de deschidere către Occident, Nicolae Ceaușescu avea și planul acesta de a tehnologiza România, de a industrializa, de a importa masiv tehnologie. Numai că Nicolae Ceaușescu nu voia să plătească pentru tehnologia aceasta și credea că DIE, prin ofițerii de securitate, pot procura prin mijloacele lor specifice de spionaj acest gen de tehnologie.

Înainte să ajungă adjunct directorului DIE, Pacepa a și condus un compartiment care se nume TS din interiorul Securității, compartiment care se ocupa exact de „procurare de tehnologie”. Procurare însemna furt prin mijloace de spionaj.

Avem exemple concrete? Ce fel de tehnologie? Pentru armament?

În principal era vorba de tehnologie pentru domeniul industrial. De exemplu, planurile tehnologice pentru o instalație agricolă care se folosea în industria agroalimentară. Se făcea un necesar, de exemplu Ministerul Agriculturii spunea: „avem nevoie de niște incubatoare”, se uitau pe piață să vadă unde pot să le găsească și vedeau că acestea costau să zicem 20 mii de dolari.

Se punea imediat întrebarea: „Dar nu putem să furăm documentele alea și să facem noi incubatoarele și să nu mai plătim banii ăștia?” Nicolae Ceaușescu spune de regulă „da, foarte bine”, și-i punea pe băieții de la DIE să spioneze, să fure, să intre în camere de hotel și să fotografieze planurile astea, apoi le luau și încercau prin mijloace interne să facă ei tehnologia respectivă.

De regulă, bilanțurile acestui compartiment din DIE se cuantificau în „ore de cercetare economisite”. Se punea un preț pe ora de cercetare și apoi calculau câte ore ar fi pierdut un institut românesc pentru a ajunge la tehnologia respectivă. Spuneau apoi că au făcut o economie de 200 mii dolari în ore de cercetare.

Foarte important de spus că asta era o linie generală în blocul estic. Nu o făcea doar Securitatea română, totul se petrecea sub supervizarea rușilor care, la rândul lor, încercau din motivele lor să reducă decalajul dintre Uniunea Sovietică și țările din vest.

Cam toate serviciile de securitate din țările estice aveau linia asta de lucru în colaborare cu KGB. Unele dintre tehnologiile furate nu puteau fi implementate în România și erau date rușilor. De exemplu, dacă găseau scheme pentru componente militare, rachete, românii nu aveau ce să facă cu ele.

Ceaușescu credea sincer că dacă furi tehnologie și o implementezi în România faci economie și reușești să ajungi la nivelul țărilor occidentale. Evident că nu i-a explicat nimeni lui Ceaușescu că una este să furi scheme, planuri și alta e să le pui în practică.

S-a făcut după 1989 vreo analiză privind furtul de tehnologie pe care România l-a făcut din vest?

Există documente în arhiva Securității despre aceste rapoarte pe care le dădeau cei care se ocupau de așa ceva. Ulterior, când toată această activitate a fost mutată sub egida faimoasei ICE Dunărea s-au făcut niște rapoarte de bilanț. O situație generală nu cred că există.

Aspectul e mai complex pentru că aceste tehnologii nu se aduceau doar prin furt, unele se aduceau prin contracte bilaterale, iar Securitatea le monitoriza și pe acelea.

De exemplu, avioanele Rombac 1-11: a fost un acord economic încheiat de Ceaușescu după vizita în Marea Britanie. Deși partea britanică a încheiat un acord economic, adică s-a pus la punct inclusiv colaborarea cu uzinele care urmau să producă motoarele, Securitatea a încercat în paralel să fure planurile și să le obțină fără bani.

În proporție covârșitoare documentele furate de Securitate nu ajungeau nicăieri, nu se putea produce nimic cu ele. Ceea ce nu înțelegeau ei era că nu poți să compensezi lipsa unei cercetări într-un domeniu cu o schemă furată.

Un alt motiv de eșec erau, de asemenea, materiile prime foarte proaste. Pacepa a reușit să înțeleagă foarte bine nivelul de competență a lui Nicolae Ceaușescu și a celor din jurul lui și jongla foarte abil cu lucrurile astea și a reușit să-i câștige încrederea lui Ceaușescu ca „specialist”.

Revenind la fuga lui Pacepa, s-a spus că între 1979 și 1989 a colaborat cu guvernul american în diferite operațiuni împotriva serviciilor de spionaj din țările estice. Iar într-o scrisoare publică, autoritățile americane au apreciat activitatea sa ca fiind „o unică și importantă contribuție adusă Statelor Unite”. Ce știm că a făcut mai exact în această perioadă?

În primul rând, Mihai Pacepa nu a fugit, ci și-a pregătit plecarea. Și și-a negociat ieșirea din România, iar asta se leagă de întrebarea „ce a făcut Pacepa odată ajuns în Statele Unite”: după ce a plecat, Pacepa a colaborat cu CIA căreia i-a livrat informații referitoare la agenții de spionaj ai securității din țările occidentale, cât și informații de insider despre diverse operațiuni pe care DIE le făcea în colaborare cu KGB-ul, informații despre cum era organizată puterea în jurul lui Nicolae Ceaușescu, informații legate de organizarea Securității.

Dar cred că cel mai important este exact ce aminteați și d-voastră, adică împreună cu CIA a scris „Orizonturi roșii”

Cât adevăr este în această carte? El prezintă, de exemplu, familia Ceaușescu într-o lumină foarte proastă, vorbește foarte mult și despre furtul de tehnologie.Sunt și exagerări în „Orizonturi roșii”?

Evident că sunt și exagerări dar sunt exagerări căutate. „Orizonturi roșii” nu este o carte de memorii, nu este o carte în care Pacepa își exorcizează trecutul. „Orizonturi roșii” este o carte scrisă cu aprobarea CIA, agenți ai CIA au lucrat efectiv cu Pacepa la carte, și este destinată în mod evident conturării unei imagini publice a lui Nicolae Ceaușescu: o imagine a unui dictator paranoic, care-și conduce poporul într-un mod absolut înfiorător.

Sigur că sunt neadevăruri în carte, sunt exagerări, dar pe altă parte din ceea ce am văzut eu în arhivă, veștile de bază pe care le spune Pacepa în „Orizonturi roșii” se verifică în documente. Nu sunt invenții.

Este o carte cu adevăruri fundamentale care pot fi verificate, dar în care există și dorința aceasta de a crea o anumită imagine a regimului Ceaușescu.

De exemplu, scena în care Nicu Ceaușescu participă la o petrecere și urinează peste stridiile servite la masă...ca să dau un exemplu exotic.

Da, e un exemplu exotic. Nu știu dacă lucrul ăsta e adevărat sau nu, pentru că în afară de cei care au fost prezenți la respectiva petrecere nimeni nu poate să confirme sau să înfirme.

Sunt lucruri în carte care evident nu au cum să fie adevărate. De exemplu, Ceaușescu nu-și dădea foc la fiecare costum de haine pe care-l purta o zi. Știm asta astăzi.

În această carte, adevărul și minciuna se împleteau cu scopul de a crea o percepție. Care pornea de la lucruri reale. Pacepa nu inventat tot regimul opresiv din România. Dar aceste tușe, aceste licențe poetice erau evident căutate, unele erau inventate de Pacepa, însă aveau această calitate: erau credibile.

În plus trebuie să ne aducem aminte de situație dinainte de 1989. Cartea aceasta a fost citită la Europa liberă în foileton. Iar cei care au ascultat Europa liberă au auzit pasaje din cartea lui Pacepa. Înainte de 1989, românii nu cunoșteau, nu aveau posibilitatea să se informeze despre ce anume făcea Ceaușescu, ce era dincolo de ce vedeau la televizor, de vizitele protocolare.

Iar detalii picante din cartea lui Pacepa au stârnit un val de furie. Cartea a apărut în anii 80, anii cei mai duri din punct de vedere a situației economice și a lipsurilor. Din carte reiese această idee a unui tiran care se lăfăie excesiv în bunuri la care oamenii nu au acces. Iar furia celor care ascultau lucrurile acestea a fost una mare.

„Orizonturi roșii” este o carte scrisă cu un interes operativ împletind lucruri reale cu lucruri inventate.

Acum să vorbim un pic despre acea teorie lansată de istoricul american Larry Watts care spunea că, de fapt, Mihai Pacepa era KGB-ist care ar fi avut misiunea să dezinformeze Statele Unite cu privire la Ceaușescu. Ce părere aveți?

Cred că este o prostie colosală. Teoriile referitoare la Pacepa au fost multe de-a lungul anilor și s-ar putea să mai și fie, că subiectul nu s-a epuizat. Vreau să vă spun că acea comisie a Securității care trebuia să descopere care au fost motivele trădării lui Pacepa a încercat să demonstreze, de exemplu, că Mihai Pacepa era agent al CIA încă din anii 50. Și că din cauză că colegii lui foarte competenți erau cât pe ce să-l prindă a fugit.

Deci ăsta era nivelul. Larry Watts a luat teoria agentului CIA și a întors-o pe partea cealaltă și l-a făcut agent KGB-ist, pentru că în mainstreamul de azi e mai rău să spui că ai fost KGB-ist decât de la CIA.

De ce ar fi făcut Larry Watts acest lucru? Care au fost resorturile?

După părerea mea, a vorbit foarte mult și intensiv cu foști ofițeri de Securitate dinainte de 1989 care aveau această teorie. Pentru că Securitatea încercând să înțeleagă de ce a fugit Pacepa, a aruncat pe piață toate teoriile posibile și imposibile.

Inclusiv că luase o sumă de bani și trebuia s-o dea înapoi. Acum ideea asta are un background: de regulă toți dezertorii din blocul estic erau bănuiți că erau agenți strecurați de KGB în vest. Și chiar au existat operațiuni de acest gen, de introducere de cârtițe în Statele Unite, ofițeri care spuneau că dezertează dar, de fapt, dezinformau serviciile americane.

Pot să spun cu siguranță că Pacepa nu era una dintre aceste cârtițe ale KGB, dovadă că serviciile de informație americane și statul american l-au protejat zeci de ani și s-au luptat pentru reabilitarea lui în România.

Știți probabil că una din cărțile lui Larry Watts a fost scoasă inclusiv cu sprijinul BNR, de exemplu. Istoricul a avut o oarecare trecere în fața autorităților din România. Acesta ar fi un lucru surprinzător, nu?

Nu este chiar atât de surprinzător. Larry Watts este unul dintr-un șir lung de așa-ziși istorici pe care serviciile românești îi aduceau încă înainte de 1989. Erau să zicem foști colegi ai domnului Pacepa care găseau câte un istoric din ăsta străin.. Pentru că, vorba aia, dacă scrie un istoric român pe subiectul ăsta atunci e părtinitor are nu știu ce agendă, dar dacă scrie un istoric străin e altceva. Străinii sunt onorabili.

De unde până unde dacă un străin este plătit să scrie pe un subiect e onorabil, nu mă întrebați pe mine, asta ține de percepția societății românești.

Subiectul Pacepa e fost un subiect de interes din alt punct de vedere: Mihai Pacepa a reprezentat o hârtie de turnesol în relațiile României cu NATO, între serviciile secrete americane și cele românești.

Americanii care sunt pragmatici au folosit această chestiune pentru a sonda nivelul de reformă din servicile românești. Atâta vreme cât ostilitatea din zona serviciilor la adresa lui Pacepa era la un nivel ridicat asta demonstra că serviciile românești sunt tributare încă unei mentalități care ține de vechea Securitate. După 90 subiectul Pacepa a fost foarte fierbinte și sensibil tocmai datorită implicațiilor despre care vă spuneam.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


14899 vizualizari

 • -3 (43 voturi)    
  Eroul spagar (Marţi, 16 februarie 2021, 20:22)

  satanae [utilizator]

  1. Nu a existat niciodata functia de consilier de stat pe securitate si dezvoltare tehnologica pe vremea lui Ceasca. De unde a aparut aberatia asta nu pot sa-mi dau seama, dar cert este ca Pacepa, cand a plecat, era secretar de stat la Interne si adjunct al sefului Directiei de Informatii Externe. Nu a ocupat niciodata o functie oficiala in preajma lui Ceasca, pentru ca asta i-ar fi conferit o pozitie oficiala mai presus de cea detinuta de sefii sai din Securitate si MI. Ca prostia asta a fost pusa in circulatie de Pacepa si apropiatii sai se poate intelege, ceea ce nu se poate intelege este cum istoricii de azi pot sa o confirme.
  2. Ce spune Pacepa in Orizonturi Rosii si alte carti este contrazis, in mod direct de catre documentele ce pot fi consultate de orice amator in domeniu. Este si normal sa fie asa, pentru ca respectiva carte este o simpla lucrare de propaganda anticeausista, care nu trebuia sa aiba mare legatura cu adevarul. Sa spui ca esti istoric si ca ai putut verifica, din documente, adevarul celor spuse de Pacepa in carte este putin spus penibil. De altfel, cel mai probabil, mare parte din carte chiar nu este creatia lui Pacepa, ci a partenerilor de scris de la CIA - o dovada, in acest sens, fiind si obsesia legaturilor mentinute de regim si Securitate cu Rusia si KGB, in perioada lui Ceausescu, si relatia de subordonare a regimului comunist de aici fata de Moscova. Acestea sunt niste obsesii specific americane, care nu aveau mare legatura cu realitatea mult mai complicata de aici.
  3. Este adevarat ca fuga lui Pacepa a fost o lovitura pentru regimul lui Ceausescu, dar a-l mai vedea si acum, la peste 30 de ani dupa revolutie, pe acest maestru al coruptiei de atunci, ca pe un erou spune mult despre cat am evoluat in anii care au trecut de la caderea comunismului. Ne plangem atata de coruptia de azi si-i facem statuie unui monstru al spagii si traficului de influenta de pe vremea comunismului. Bun asa!
  • -4 (28 voturi)    
   mai e o obsesie specific americana: sexul! (Marţi, 16 februarie 2021, 21:01)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui satanae

   Nicu, Elena sunt ca in filmele americane din anii 80: sex, sex, sex.
   • -6 (16 voturi)    
    Pacepa era evreu și asta explica tot. (Miercuri, 17 februarie 2021, 4:33)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Pacepa ca și istoricul Mădălin Hodor sunt evrei și asta explica ura lor fata de Romania.

    Nu-l vedeți pe Hodor ca folosește de cel putin 10 ori verbul a fura la adresa României fără sa dea măcar un exemplu de tehnologie luata pe gratis, necinstit, de la americani sau alte state.

    Un istoric serios își demonstrează afirmațiile prin citate din documente clar specificate, nu arunca cu vorbe ca în piață.

    Citat:
    "Fura tehnologie, asta făcea. De altfel, cam asta făceau toată Securitatea și Direcția de Informații Externe. În anii respectivi, aceasta era o linie foarte importantă pentru regimul comunist."
    • +4 (10 voturi)    
     gresesti ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 9:32)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui Rower

     Tatal lui Pacepa era slovac, comunist, fost luptator in armata lui Bela Kun,, refugiat in Romania, la Alba Iulia, unde s-a casatorit cu o unguroaica impreuna cu care s-a stabilit mai apoi la Bucuresti. Comunist ilegalist ! Pacepa a fost de profesie inginer chimist, a fost determinat sa se angajeze la Securitate dupa absolvire; era mare nevoie acolo de oameni siguri ; cu "referintele" lui nu prea se gaseau ... Spre deosebire de altii era inteligent, scolit si ...smecher de Bucuresti !
     O minciuna - gogonata ar spune Orban - din cartea lui : cum ca Nicolae Iorga i-ar fi fost nas !?!
     • +3 (9 voturi)    
      In 1928 nu exista statul Israel (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:36)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui codrean

      Faptul ca parintii lui erau slovaci, unguri, etc.. nu exclude aceasta posibilitate.
      Cert e doar faptul ca nu era roman.
     • -1 (7 voturi)    
      Deci, oricum nu era roman. Ce invatam de aici? (Miercuri, 17 februarie 2021, 13:35)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui codrean

      Nu putem ignora acest precedent.
    • +2 (6 voturi)    
     TOTI fura! (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:10)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui Rower

     SUA;China; Rusia; Germania; Franta; UK; Japonia; etc. fac spionaj economic si fura unii de la altii, tot ce pot.
    • -1 (3 voturi)    
     Pacepa (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:50)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Rower

     "Fura tehnologie, asta făcea. De altfel, cam asta făceau toată Securitatea și Direcția de Informații Externe." M.H. are multa dreptate: am lucrat, ca inginer, la transpunerea si, apoi utilizarea in practica a unei documentatii, devenita peste noapte romaneasca, pentru o instalatie utilizata in mai multe rafinarii din tara dar si exportata in orient. N-ar strica mai multa retinere in afirmatii, acolo unde nu te pricepi.
     • +1 (3 voturi)    
      Ce instalație era aceea? Fii credibil! (Joi, 18 februarie 2021, 0:30)

      Rower [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Ce instalație era aceea? Ce făcea? Unde a fost realizata în Romania? De unde proveneau acele planuri? De unde știi ca erau furate?

      Hai sa vorbim la concret.
      • -1 (3 voturi)    
       Pacepa (Joi, 18 februarie 2021, 9:02)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui Rower

       Pe rand, ca te vad curios:
       1. Industriala
       2. Facea sa zboara aerul mai iute.
       3. In uzina in care am lucrat.
       4. Dintr-o alta tara.
       5. Mi-a soptit o pasarea.... ca nu e pe limba mea si nici "cartus"( daca sti ce-i ala!) n-avea!
       Si, daca-ti dau detalii, crezi ca te-ajuta sa intelegi ce-am spus?
  • +9 (31 voturi)    
   Slăbuț! Mai încearcă măi securilă... (Marţi, 16 februarie 2021, 21:47)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui satanae

   1. Exista funcția de consilier prezidențial, iar Pacepa o ocupa la momentul fugii sale. Chiar și consilierii lui Ceaușescu trebuie să fi avut ceva specializare. Nu cred că ăla care îl consilia pentru culturile de sfeclă îl consilia și pentru calculatoare. E cât se poate de plauzibil ca Pacepa să fi fost consilierul lui Ceaușescu pe chestiuni tehnico-științifice.

   Oricum avea în mod clar o poziție foarte importantă. La momentul fugii era într-o vizită oficială în Germania unde ducea un mesaj personal al lui Ceaușescu pentru Willy Brandt. Brandt era fost canelar german și era președintele în funcție al Partidului Social-Democrat german (pe atunci la putere) + președinte al internaționalei socialiste.

   2. Cel puțin una din informațiile importante date de Pacepa în Orizonturi Roșii s-a dovedit 100% adevărată. Pacepa a descris în carte în 1987 modul în care generalul Nicolae Militaru a fost identificat accidental de securitate ca agent al GRU (informațiile militare sovietice). Ceaușescu n-a îndrăznit să-l împiuște de frica rușilor, dar l-a trecut în rezervă. Imediat după revoluție în 1989 Iliescu îl numește pe Militaru ministru al apărării. Toți „experții” țipau că ceea ce a spus Pacepa în carte e o minciună. În câteva luni Militaru a fost identificat de arhivele securității ca agent GRU și demis. El însuși a recunoscut până la urmă că lucrase pentru ruși dar a încercat să dea o explicație „patriotică” faptei sale...

   3. Pacepa a fost în mod sigur o lichea. Nu poți să lucrezi decenii la bordel și să rămâi virgină. :) A fugit din România pentru că era într-un fel sau altul în pericol și nicidecum nu a fugit de pe urma scrupulelor morale.

   Însă fuga lui a dat o lovitură mortală regimului lui Ceușescu și comunismului european. Iar pentru asta merită toată stima și recunoștința noastră.

   Dumnezeu să-l odihnească.
   • +1 (19 voturi)    
    Consilierul de nimic (Marţi, 16 februarie 2021, 23:12)

    satanae [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    1. Functia de consilier prezidential normal ca exista, si Pacepa si-ar fi dat o mana ca sa o poata ocupa, dar nu a reusit. Era visul lui din anii 70 si, cand a ajuns in America, i-a mintit si pe cei de acolo ca ar fi reusit, dar nu a fost niciodata consilierul direct al lui Ceasca. Si nici nu s-ar fi putut, pentru ca Ceasca ii privea pe cei de la Securitate ca pe niste simple slugi, care se indeletniceau cu treburile murdare, si nu ca pe niste oameni de casa sau consilieri personali ai lui. Si faptul ca exista functia de consilier prezidential pe atunci nu inseamna ca exista si enormitatea asta, de consilier pe probleme de securitate si dezvoltare tehnologica, care pare o constructie tipic americana.
    2. Cand a fugit, nu ducea nici un mesaj personal pentru nimeni, de la nimeni. A fugit, pur si simplu, spunind ca se duce sa rezolve o afacere, care n-a mai iesit.
    3. Povestea rasuflata cu Militaru se stia de mult. Securitatea aflase de contactele lui Militaru cu GRU pentru ca el insusi se spovedise pe tema asta. Si, daca ceva e adevarat intr-o carte, nu inseamna ca ar confirma tot restul, mai ales cand e vorba de un adevar asa de banal. Lui Militaru i-au luat gatii organele noastre antirusesti imediat dupa ce n-au mai avut nevoie de el, in 90, dupa care s-au declarat toti mari eroi in lupta cu rusii si asa-zisul spion al lor senil, pe care-l demascasera ei. Rusii au fost dintotdeauna perdeaua de fum, dupa care s-au ascuns organele noastre, si cele ramase in tara, si cele fugite, precum Pacepa, si care a justificat toate porcariile facute de ele, spunandu-ne ca le-au comis pentru ca luptau cu rusii.
    4. Acum, gusturile nu se discuta. Tocmai de-aia spun ca asemenea eroi ne arata si cine suntem cu adevarat. Cat despre lovitura mortala data de el regimului, sa fim seriosi, ca n-a murit Ceasca din cauza unui hot fugit in strainatate sau a cartii lui de propaganda. Fuga si cartea au fost niste lovituri de imagine, dar atata tot
    • +4 (18 voturi)    
     Fals (Miercuri, 17 februarie 2021, 5:51)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui satanae

     1. & 2. Willy Brandt confirmă în memoriile sale faptul că Pacepa era consilierul lui Ceaușescu și că îi aducea un mesaj personal al lui Ceaușescu cu ocazia călătoriei în Germania de atunci când fugit. Deci afirmațiile tale sunt evident minciuni.

     3. Fals din nou. Nicolae Militaru e numit ministru al apărărrii de către Iliescu pe 26 decembrie 1989. Dacă „se știa de mult” că e agent GRU cum a ajuns în acea poziție? Și mai ales de ce el și cei din jurul lui afirmau cu atâta furie că dezvăluirile lui Pacepa din Oriznturi Roșii din 1987 sunt „dezinformări”? În Februarie 1990 Comitetul de Acțiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) găsește în arhivele securității, preluate de armată, documentele și înregistrările ce dovedesc fără dubiu că Militaru era agent al spionajului sovietic încă din anii 70. Și ABIA ATUNCI e demis.

     4. Asta-i viața măi Securilă. Înțeleg că fuga lui Pacepa va adus pe toți de la sinecurile voastre călduțe din vest în patrie la coada vacii. Asta e. V-ați lins pe bot. Nicio pagubă! oricine a dat în voi a făcut un serviciu țării și națiiunii române. Inclusiv Pacepa.
     • 0 (4 voturi)    
      Delir (Miercuri, 17 februarie 2021, 20:36)

      satanae [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      1. Evident ca tot ce spun este o minciuna, daca asa zice Willy Brandt. Lucrurile stau cam asa, din cate stiu eu: sunt numeroase documente deja publicate, care arata cum Pacepa a plecat din tara, in iulie 1978, cu misiunea de a salva o intelegere comerciala romano-germana, in care era foarte implicat, fara aprobarea nimanui, cu atat mai putin a lui Ceausescu. Intelegerea nu a putut fi salvata, a intrat in panica, pentru ca i se parea ca este vizat de o ancheta in tara, si a intins-o. Nimic spectaculos si nici vorba de o misiune oficiala. In conditiile in care a plecat cum a plecat, cum ar fi putut sa duca un mesaj pentru Willy Brandt? La fel, ce spune Brandt, care, cat o fi fost el de Brandt si de fost cancelar, este, totusi o sursa la a treia mana, se contrapune documentelor de atunci, facute de acolitii lui Pacepa? La fel, faptul ca Brandt spune ca Pacepa era consilierul lui Ceasca inseamna ca asta era si calitatea reala din tara a lui Pacepa? Asa se recomanda respectivul in strainatate, ca doar nu era sa spuna ca e general-locotenent, adjunct sef DIE, secretar de stat la Interne, sa traiti!
      2. Cu Nicolae Militaru, alta poveste rasuflata. El a fost numit ministru al Apararii in 89 tocmai pentru ca se credea ca este agent al GRU. Nu era un mister pentru nimeni din grupul lui Iliescu si Armata tot asa il stia, dar a putut s-o dovedeasca abia dupa ce a pus mana pe arhiva Securitatii. Vorba vine a dovedit, ca asa-zisele dovezi erau niste inregistrari ale unor convorbiri ale lui cu un diplomat sovietic - agent GRU - de la Bucuresti, care nu contineau mai nimic - adica omul era chiar un fraier curtat mai mult de sovietici, si nicidecum deja agent. De altfel, Militaru a scris dup-aia si o scrisoare lui Ceasca, in care si-a pus cenusa in cap, pentru intrarea in contact cu sovieticii si i-a spus mai mult in scrisoarea aia decat stia Securitatea.
      3. Hello, Madalin Hodor, istoric ratat, care troleaza comentacii de pe marginea propriilor interviuri. Get a life!
   • +8 (18 voturi)    
    Fi-r-ar ele de cuvinte.. (Miercuri, 17 februarie 2021, 0:28)

    Andrei966 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Fuga lui pacepa nu a fost o lovitura mortala pt. comunism; a mai tinut 11 ani; e ca o torpila ce inconjoara Pamantul, ce dreaq. Cartea lui pacepa, in schimb, a dat o lovitura mortala de imagine comunismului, asta da. Si, dupa cum vedeti astazi, ups, perceptia bate realitatea. Concluzie: pana nu ii spui curvei curva si prostului prost, in mijlocul targului, o sa te tot lovesti de ei.
   • -6 (16 voturi)    
    Hai ma, las-o pe aia cu "lovitura mortala" (Miercuri, 17 februarie 2021, 3:11)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Hai ma, las-o pe aia cu "lovitura mortala"; rad si curcile.
    -------------------------
    "Însă fuga lui a dat o lovitură mortală regimului lui Ceușescu și comunismului european." (Zau?)
    --------------------------

    Atat de "mortala" incat regimul lui Ceausescu a cazut printre ultimele, la luni de zile in urma unor regimuri care n-au primit "lovituri mortale" de la tradatori. Rad si curcile cand te apuca logica si o faci publica.

    In plus, preopinentul tau are dreptate; il contrazici din spirit de Gica-Contra, doar atat. NU a existat functia de de consilier de stat pe securitate si dezvoltare tehnologica pe vremea lui Ceausescu. Pacepa era platit de Securitate, DIE, unde era numarul 2 in ierarhie, atat, nu avea doua job-uri.
    Ca firea lui de spagar l-a adus in preajma Elenei Ceausescu careia ii facea cumparaturi capitaliste decadente si ca Ceauseasca avea o mare influenta asupra sotului ei...e alta poveste, dar omul pe care il contrazici (aiurea) spune corect ce spune.

    In rest, treaba ta daca alegi sa faci dintr-un hot ordinar un "patriot"...dar nu mai mistifica istoria. Fata de anii '90, lumea a mai citit si a mai vazut realitatile (asa cum erau, cu bune si cu rele) din perioada lui Ceausescu; nu mai crede ca "Ceausescu avea robinete de aur"...asa cum nici minerii nu mai cred ca Xerox-ul e pentru facut bani capitalisti. Doar Chlotilde mai crede ca tocatorul de hartie dintr-un birou administrativ ar fi "dovada de coruptie"...dar tu pari binisor deasupra ei.
    • +6 (16 voturi)    
     Da, a fost o lovitură mortală (Miercuri, 17 februarie 2021, 6:04)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     După fuga lui Pacepa Ceușescu a devenit peste noapte din copilu' minune al lumii socialiste un ciumat. Cu dpar câteva luni înainte de fuga lui Pacepa se dăduse în trăsură cu regina Angliei și fusese primit cu onroruri fără precedent la Casa Albă de Carter. După fuga lui Pacepa Ceaușescu nu mai e practic invitat niciunde în Occident.

     Mai grav decât dispariția invitațiilor oficiale, se termină cu creditele preferențiale și refinanțările. România comunistă intră în cădere liberă. În 1981 regimul lui Ceaușescu ajunge la încetarea de plăți și e incapabil să mai găsească bani chiar și pentru plățiel curente. E forțat încă din 1980 să recurgă la măsuri disperate precum tăierea curentului, a gazului, a benzinei și la raționalizarea alimentelor. Toate astea au pus cruce regimului lui Ceaușescu. Astea l-au dus la zid la Târgioviște.
     • +2 (8 voturi)    
      Ce le mai intorci... (Miercuri, 17 februarie 2021, 13:02)

      Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Am trait s-o aud si p-asta. Deci Ceausescul a fost fortat sa achite datoria externa. Fortat de cine? De reptilieni? Ceausescu a dorit sa achite in avans datoria externa si asta a adus toata situatia regretabila din anii 80. E amuzant felul in care rescrii faptele.
      • -1 (5 voturi)    
       Exact atea sunt faptele (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:43)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

       Ceaușescu era forțat să-și achite datoriile externe de faptul că România comunistă depindea de importuri din vest. Minereul de fier, cărbunele, petrolul și numeroase alta materii prime vedeau din import. De exemplu minereul de fier venea din Brazilia și Australia. Lumea comunistă furniza doar o mică parte din ele. Fără ele mare economia comunistă era moartă.

       Asta l-a forțat pe Ceușescu să se orienteze cu disperare spre exporturi și să vândă tot ce se producea în România la orice preț. Asta l-a forțat săp-și plătească datoriile. Cum nu mai putea obține condiții preferențiale de cfreditare a trecut la plata cu orice preț și cât mai rapid a datoriei existente.
     • +1 (5 voturi)    
      Bravo. Ai inteles totul. (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:17)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Cum ma asteptam: n-ai priceput nimic.

      Ceausescu a cazut cand au cazut si celelalte regimuri comuniste, nu mai devreme...deci care-i "lovitura mortala" pe care i-a dat-o Pacepa?
      (In '89, la 11 ani(!!!) dupa fuga lui Pacepa au cazut TOATE regimurile comuniste din Europa; Ceausescu printre ultimele; sa spui ca Pacepa ar fi avut vreo contributie de luat in seama la asta, e de festivalul umorului. Dar tine-o asa; pe partea ailalta mai e unul care vede rusi in toate intamplarile de pe planeta; il urmareste AZI KGB-ul intr-o Volga neagra; esti in companie buna!)

      Da, am mai scris asta (aici, pe forumul asta am fost primul): datorita lui Pacepa, economia Romaniei a avut pagube de 3 miliarde dolari (valoarea de azi, probabil 15 miliarde dolari)...cutremurul din '77 facuse pagube mai mici, de 2 miliarde dolari. Deci Pacepa "a dat o lovitura mortala" romanului de rand, NU lui Ceausescu; ti se pare ca Ceausescu avea curentul taiat sau statea la coada la Alimentara pentru un kil de salam?

      Nimeni NU l-a fortat pe Ceausescu sa plateasca in avans datoria externa; nimeni nu i-a taiat accesul la credite (afacerile nu tin de culoarea politica; vezi relatia de azi SUA-China). Asta-i o interpretare contorsionata a istoriei.

      PS: Bine ca nu te mai incontrezi (aiurea) in privinta faptelor, inventand aberatii d'astea, de genul "Pacepa a fost consilierul stiintific"...(zi tu mai departe).
      Tine-o tot asa, pe interpretari, gen "gasca e un soi de porc care zboara...(de ce? se mananca, nu-i asa?)", esti mai simpatic si pari mai 'telectual "thinking outside the box" :-))
    • -1 (7 voturi)    
     A fost o lovitra mortala (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:44)

     Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Fiindca ura fata de Ceasca ajunsese atat de mare in anii 80 si pe baza afirmatiilor lui Pacepa; multi acultau Europa Libera si multa lume a zis: "uite ba prin ce trecem noi si ce fac ei." Iar asta a permis sa fie cei doi impuscati ca niste animale in 89 fara sa protesteze mai nimeni la inceput. Multi au zis atunci ca bine le-a facut. Pe asta, evident, se bazase si nea Ion. Ca a fost o crima extra-judiciara s-a zis abia mult mai tarziu.
     • 0 (2 voturi)    
      Una-i una si alta-i alta... (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:10)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Bucur

      Una-i una si alta-i alta...
      Precizarile pe care le faci sunt corecte, dar eu ma refeream la regimul Ceausescu, nu la persoana particulara si ce s-a intamplat cu ea dupa caderea regimului.
      Da, Pacepa o fi contribuit la impuscarea lui Ceausescu dupa caderea regimului sau, dar contributia principala a lui Pacepa a fost la infometarea romanului de rand, in deceniul dinainte de caderea lui Ceausescu.
     • +2 (4 voturi)    
      Domnule ... (Miercuri, 17 februarie 2021, 18:42)

      Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Bucur

      Te rog sa scuzi pe acei care au zis ca soții Ceashka au fost uciși ca niște animale !
      Am “trăit” din plin acele vremuri și am sa fiu sincer, pentru mine, ca om ..
      Aveam in vremurile respective doi copii mici, și laptele, socotit un nutrient important in creșterea copiilor nu putea fi cumpărat chiar și la 4 dimineața ( venea o singura naveta pentru o singura alimentara ) unde așteptau sute de oameni.
      Nu am cerut fructe de mare, caviar sau alte delicatese, un simplu lapte necesar copiilor,
      Ce puteam Răspunde copilului sfrijit care îți spune”tata îmi este foame!”
      Animal sa fi sa ignori hrana copiilor tai.
      Unii care erau șmecheri , spuneau: Lasă Bha ca nu ai murit !”
      Acei unii, aveau relații , eu eram un om simplu fără șmecherie tipica comunista...
      Concluzia: soții Ceaușescu pentru crimele contra umanității, a murit prea ușor !
      Trebuia schingiuit sa sufere așa cum au suferit și murit mii de copii.
      Au fost mai rău ca niște animale !
      PS : acum 50+ de ani, mi-am sacrificat viața și am “fugit” la imperialiștii care au grija de viața și sănătatea tuturor!
      • -2 (2 voturi)    
       Usurel cu minciunica prin portelanuri, bre! (Joi, 18 februarie 2021, 0:26)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

       Daca ai plecat acu 50+ ani, ai plecat la inceputul anilor '70 adica EXACT in perioada in care toti istoriografii, toata memoria colectiva a oamenilor spune ca a fost cea mai buna perioada a comunismului in Ro. In concluzie, cele povestite de tine cu (vai) copilasul "sfrijit" (pe post de situatie generala) sunt pur si simplu minciuni.

       PS: Din gramatica precara si ura viscerala inteleg ca esti roman neaos dar nu-i considera pe toti ca tine..
 • -5 (29 voturi)    
  Ce???? (Marţi, 16 februarie 2021, 21:10)

  GigiIonescu [utilizator]

  Istoricul asta e super pro-sovietic.
  Sunt foarte multe neadevaruri in articolul asta sovietico-putinist. Adica numai cineva care crede get beget in "idealuri epocii de aur" ca domnul "istoric" care a scris articolul poate sa creada ce a scris.

  1. Orizonturi Rosii nu a fost scris de CIA. CIA nu scrie carti si nici nu finanteaza literatura. Niste editori l-au platit pe Pacepa sa isi scrie memoriile - asa functioneaza capitalismul.

  2. Orizonturi Rosii la fost biblia lui Regan.
  Pentru domnul "istoric" Istodor, Reagan este omul care ne-a eliberat de Ceausescu si de comunism (don "istoric" nu prea pare incantat de lucrul asta - imperialisti americani nenorociti).

  3. Gerald Ford vroia sa-l trimita inapoi in Romania. Abia Regan i-a permis sa ramana definitiv in SUA.

  Mi se pare un articol halucinant in Romania 2021 sa publici asa ceva.

  Auzi la el, "Orizonturi Rosii" a fost scris de CIA ... doamne fereste. Si in Romania comunista curgea mierea ... nu?
  • +3 (17 voturi)    
   Mai încearcă și tu :) (Marţi, 16 februarie 2021, 22:07)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui GigiIonescu

   1. Da l-au plătit editorii să-și crie cartea. A scos într-adevăr bani frumoși de pe urma ei. Însă totuși la data la care a scris-o lucra ca și consultant pentru CIA, conform sale spuse.

   2, E adevărat. Reagan a vorbit cu mare plăcere de cartea lui Pacepa și a spus că e „Biblia sa cîând vine vorba de înțelegerea dictatorilor”. E de asemenea că Reaga a pus cruce comunismului sovietic.

   3. Asta e o minciună. În iulie 1978 Gerald Ford nu mai era președintele SUA de 18 luni. Își încheiase mandatul în ianuarie 1977. Ar fi fost destul de greu să-l trimită pe Pacepa înapoi în România:)

   Conform spuselor sale cererea de azil politic ar fi fost aprobată de președintele Carter încă dinainte ca el să ajungă în SUA. Pacepa a primit rezidența permanetă americană (cartea verde) sub administrația președintelui Carter și a devenit cetățean american în vremea lui Reagan. Deci din momentul în care a călcat pe teritoriul american știa că nu va mai fi returnat.
   • -1 (11 voturi)    
    Ai dreptate. (Marţi, 16 februarie 2021, 23:15)

    Andrei966 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    A fost stors de informatii in 2 zile la Bonn iar apoi L-au luat in SUA. Odata ce au luat ceva, chiar si ceva nesemniificativ, americanii nu mai dau inapoi. Chiar daca e un "shit", ceea ce Pacepa nu era. Ca gluma reala: eram prieten cu o colega de generala si intr-o zi aflu ca tatal ei a venit brusc de la nu stiu ce fabrica unde lucra pe afara pe contract lung, stia ea; era la 2 zile dupa fuga lui Pacepa. Am facut legatura mentala la vreo luna, cand a anuntat Europa Libera. Ford si Carter nu au fost in stare sau n-au avut curajul sa-si arate muschii pe care ii aveau. S-au complacut in dolce farniente, de aceea au avut doar un mandat; americanii i-au citit ca le fura banii, stand degeaba. Acolo si timpul e pe bani.
 • +1 (23 voturi)    
  Un mare rol ce nu-i poate fi contestat (Marţi, 16 februarie 2021, 21:26)

  Plagarus [utilizator]

  Dumnezeu sa-l ierte pacatele si sa-l mangaie memoria pt. cele bune.
  • -3 (9 voturi)    
   Dumnezeu nu iarta ce nu iarta mai intii oamenii (Miercuri, 17 februarie 2021, 11:25)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Altfel, nu ar fi nevoie de iertarea noastra ceruta de toate religiile.

   Si eu nu-l iert.

   Pacepa o fi eroul poporului lui, dar nu al nostru.
   • +2 (6 voturi)    
    Dumnezeu iarta (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:28)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Mare paguba ca nu ierti. Nu are rost sa inventezi ce nu scrie in Biblie si anume ca Dumnezeu nu iarta ce nu iarta oamenii. Lui, nu ii pasa de pareri strambe.
 • -5 (33 voturi)    
  Un tradator (Marţi, 16 februarie 2021, 22:32)

  Popescul [utilizator]

  pacepa a fost un tradator al poporului roman, nu al sotilor Ceausescu. Dupa toate standardele din epoca respectiva si de azi, ceea ce a facut scursura de pacepa se numeste tradare de tara. Pentru asta a fost condamnat la moarte in contumacie, nu pentru ca l-ar fi tradat pe Ceausescu. Avea si mari secrete despre Ceausescu. Americanii erau interesati de Securitate si de informatiile pe care le putea furniza pacepa despre aceasta (mai ales echipele operative din afara Romaniei).

  Acum ca unii il vad erou, este strict treaba lor. Nimeni nu e obligat sa se informeze si sa inteleaga contextul real in care a avut loc acea tradare. sa clamezi lozinic este cel mai simplu. Nu presupune vreun efort.

  Sunt natiuni care pentru asa ceva il vaneaza pe respectivul tradator si-n gaura de sarpe, fara sa opereze vreo prescriptie a "defectarii". Vezi cazul tradatorului Litvinenko din 2006. Nu spun ca e bine sau rau, ci doar constat niste fapte. In urma unor astfel de fapte state mult mai frecventabile decat Romania se asigura ca pentru tot restul vietii tale de tradator, vei privi peste umar, sa vezi daca te urmareste cineva. Acum tradatorul pacepa este privit drept erou anticomunist. Serios? Asa arata un erou? Unii i-ar spune "oportunist" sau "tradator de tara".
  • +4 (18 voturi)    
   editat de moderator. avertisment pt jigniri<br> (Marţi, 16 februarie 2021, 23:17)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

   Pe înțelesul tău:

   1. Ceaușescu și maimuța lui au trădat și distrus România mai rău ca oricine altcineva în istoria țării noastre.

   2. Pe prinipiul „Inamicul inamiclui meu e aliatul meu” ajungem la: „Trădătorul trădătorului meu îmi servește interesela.”

   • -4 (12 voturi)    
    Fiecare cu adevarul lui (Miercuri, 17 februarie 2021, 11:20)

    Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Pana la urma fiecare este cu adevarul lui. Tu ai ales o cale. Esti liber s-o faci, din parte-mi.

    Eu am ales sa analizez faptele, fara sa privesc cu incrancenare. Sunt nascut in 1990. Deci mie regimul nu mi-a facut nimic. N-am idei preconcepute.

    Ceausescu a avut bilele lui negre, dar cred ca a fost departe de distruge si trada Romania. Totusi, intalnesc aceste atitudini la lideri politici de dupa 1989. Ma gandesc aici la un Iliescu, Roman, Basescu si toti indivizii care au trecut la putere pana prin 2004, cel putin.

    pacepa nu l-a tradat in realitate pe Ceausescu. In realitate a tradat Securitatea, care da avea retele in diferite state ale lumii si care a trebuit rapid "ajustata" ca sa nu dispara fizic. Daca Securitatea apara printre altele si Statul Roman, cred ca potconchide ca pacepa a tradat Romania.

    Pana la urma fiecare il considera cum vrea pe pacepa. Eu il consider tradator, apropiatii mei la fel il judeca, iar copiilor mei le voi explica faptele lui pacepa. In rest sunt liberi sa-l considere si sfant.
    • +2 (6 voturi)    
     Mai încearcă și pe la alte mese :) (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:49)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

     Noi nu suntem aceeași generație. Tu nu eșți născut nicidecum în 1990. Ești ceva milițian, ciochist sau securist bătrân care crapă și azi de dorul lui Ceușescu. Te-a adus de la coada vacii la apartament la bloc, ți-a dat unifromă și de aia nu poți nici azi să te împaci cu dispariția lui.

     Tpotți ăpștia care plângeți cu muci de dorul lui Ceușescu sunteți cutre bătrâne răscoapte în comunimsm. N-am auzit pe nimeni din generația mea plângându-l pe Ceușescu.

     Mai înceaecă și pe la alte mese cu gogoși din astea.
    • +3 (3 voturi)    
     nea Nicu' (Miercuri, 17 februarie 2021, 18:07)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

     " Ceausescu a avut bilele lui negre" Negre, negre, da' macar le-a avut! Ca dupa, doar domnisoare avuram, pentru cei de pe-afara!
  • +11 (21 voturi)    
   Tov. Popescu... (Marţi, 16 februarie 2021, 23:23)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

   Tot in buzunarul de la inima ții carnetul de
   Partid ?
   Minți cu nerușinare , Pacepa nu a scris absolut
   Nimic rău despre popor, doar despre Gașca comunista și conducătorii ei .
   • +1 (11 voturi)    
    1990 (Miercuri, 17 februarie 2021, 11:14)

    Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    Sunt nascut in 1990. Deci nu am avut carnet de partid.

    pacepa n-a scris despre poporul roman. A facut-o in schimb cu privire la "aspect sensibile" ale Securitatii. Cine vede dincolo de ura scelerata, intelege excact ce a facut pacepa. Cine nu, nu. Este in regula si in ultima variant. Nu suntem toti obligati sa cunoastem. Este loc sub Soare pentru toata lumea.
    • +5 (7 voturi)    
     Securitate=Gestapo (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:35)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

     Tocmai pentru ca te-ai nascut in 1990, nu stii ce a facut securitatea. A fost Gestapoul din Romania. Oamenii cinstiti dar perceputi periculosi pentru regimul comunist erau urmariti, inchisi, abuzati, torturati, si ucisi. Populatia era subnutrita, nu gaseasi mai nimic, era similar cu ce vezi acum in Venezuela.
     A fi spus adevarul era foarte periculos. Oamenii traiau cu botnita, si cu cat era viata mai grea si amarata, cu atat securitatea era mai agresiva.
     Era o atmosfera de film thriller. Dar nu toti au nevoie de libertate. De aceea multi romani prefera mizeria ceausista. E un mazochism de care inca multi nu s-au vindecat.
     • -1 (3 voturi)    
      In 1978 populatia nu era subnutrita! (Joi, 18 februarie 2021, 11:04)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

      A fost dupa aceea, tocmai din cauza acestui impostor care a urit poporul care i-a oferit gazduire tatalui sau.

      A tradat deopotriva si crezul tatalui sau.
    • 0 (4 voturi)    
     Lasă bă poveștile cu „născut după 1990” (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:52)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

     Pute comunismul în tine. Ești ceva milițian din ăla pensionar frustrat și disperat că după căderea comnuismului nu mai valorezi nici cât o balegă.

     Ciupind fărâmiturile de la masa capitalismului trăiești mult mai bine deât puteai spera să o duci ca psnionar în comunism. Dar ți-ai pierdut orice autoritate și importanță. Iar asta te înnebunește. Ai fi preferat să îngheți trăgând cu urechea pe la cozi ca pensionar de miliție în comunism și să se găsească amărâți cărora să le fie frică de tine, decât să-ți ronțăi pensia într-o relativă îndestulare în capitalism unde însă ești privit așa cum ești: Ca un nimic.

     De aia vă tânguiți și azi cu atât durere după iepoca de aur a cizmarului voi toți ăștia „foștii” pe lângă blocurile alea igrasioase și crăpați de oftică și furie neputincioasă. Ce?! Nu-i așa?!
 • -1 (23 voturi)    
  pacepa? (Marţi, 16 februarie 2021, 22:51)

  Scarface1000 [utilizator]

  Un las si un tradator de tara si de neam!

  Daca vroia sa fie Erou al Romaniei putea sa-i traga un glont in cap la Ceausescu deoarece avea ocazia aproape zilnic, dar a fost prea fricos si prea las sa faca o fapta eroica ca aceasta!

  A ales calea mai simpla, sa fuga si sa traiasca bine-mersi in US. Pe noi, cetatenii Romaniei nu ne-a ajutat cu absolut nimic fuga lui in US, doar pe el s-a ajutat prin acest lucru.
  • -1 (19 voturi)    
   Ce vorbești?! (Marţi, 16 februarie 2021, 23:59)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Dacă neamul tăi o fi fost cizmarul gângav din Scornicești, atunci Pacepa o fi trădător al neamului tău :)

   Însă el e un erou al Rpmâniei. A dat în gât un regim criminal, cel mai distructiv din istoria țării, și i-a distrusacelui regim dintr-o mișcare întreaga rețea de spionaj.
   • 0 (10 voturi)    
    Ai spus un mare adevar. Suntem neamuri diferite (Miercuri, 17 februarie 2021, 11:32)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Cu interese diferite.
    Pe care insa, unii si le stiu si le urmaresc cu cinism, iar ceilalti nici nu le banuiesc.

    Cum explici ca "cel mai distructiv regim" a construit mai mult decit oricare alt regim?

    Ar trebui sa precizezi si pentru cine anume era distructiv.
    • 0 (6 voturi)    
     Demolition man (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:41)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Arhitectura de calitatea este antebelica. Ceausescu dorea sa distruga satele si sa mute populatia satului la oras sa devenim industriasi ca si China lui Mao Zedong de unde s-a inspirat.
     Ma lipsesc de blocurile insalubre ale lui Ceausescu construite de multe ori in locul unor case frumoase confiscate si demolate, ca sa nu mai vorbesc de bisericile demolate.
     In schimb nu va referiti la mizeria, lipsa de mancare, la ingrijirea medicala substandard, la mortalitatea cea mai crescuta (la nou nascuti), din Europa alaturi de Albania.
     Da, viata a fost un cosmar sub cizmarul din Scornicesti.
   • -1 (9 voturi)    
    Si daca (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:55)

    Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Si daca Securitatea era platita din banii romanilor? Si daca Securitatea in ticalosia ei apara interesele economice ale Romaniei in anumite situatii international? Nici atunci fapta lui pacepa nu este tradare? Dar ce trebuia sa faca pentru a se considera o tradare a poporului roman? Sunt surprins cum unii oameni se inchina unor zei falsi. Nu-mi dau seama daca din ignoranta sau daca dintr-o ura maladiva contra comunismului, refuza pur si simplu sa priveasca intregul context, nu doar bucatica aceea de care spun ei ca le-ar sustine ideea.

    Pe americani ii interesa sa afle de la pacepa tot ce stia despre structurile operative ale Securitatii de oriunde (Romania, dar mai alex extern). Pentru asta l-au tinut pe langa ei. Dar desigur, cine vrea sa creada ca pacepa l-a tradat pe Ceausescu, este liber s-o faca. Mi se pare hilara superficialitatea acestei abordari.
    • -1 (7 voturi)    
     Ce tot elucubrezi?! (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:38)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

     Ce „interese economice” a apărat securitatea aia după care tot plângi cu muci?!

     A apărat oligarhia ineptă din jurul cizmarului gângav pe care comunismul la adus la butoanele României. N-a apărat NIMIC mai mult.
 • -1 (15 voturi)    
  Toti aveti putina dreptate... (Marţi, 16 februarie 2021, 23:00)

  Andrei966 [utilizator]

  in ce spuneti.
  Dar ma intreb:
  1. De ce i-au trebuit 9 ani sa scrie cartea? Putea fi scrisa in 2.
  2. Cifra 2 e emblematica; de ce? pt. ca atat le-a luat americanilor sa il "prelucreze", adica 2 ore. I s-a spus: spui tot acum sau te parasutam deasupra CC la Bucuresti in secunda 2, iar cifra 2, ups...
  3. El a fost stors de la Bonn. Cand a plecat din RFG era leguma deja.
  4. A stat leguma in SUA pana in 1987, repet, 9 ani, pana cand cineva de la CIA, a primit noile info de la Reagan care avea treaba cu rasturnarea comunismului; bravo lui Reagan; acel cine o fi fost a zis: hai sa si scriem ceva ce poate rascoli populatia; nu putem noi singuri de afara sa rasturnam, ca bate la ochi; ne-am inteles cu Gorby sa-i lasam sa-si aleaga; dar hai sa facem sa ne aleaga pe noi; tot ce e de rau scriem, ce o fi de bine, daca o fi ceva, nu scriem; Pacepa, fa-te ca lucrezi.
  5. Ca si rusii au procedat asa, hai sa-i lasam pe romani sa aleaga, dar ne scoatem conservele la inaintare, e partea stanga a scenei.
  6. Americanii au jucat in partea dreapta a scenei; au castigat nu pt. ca sunt mai buni, nici nu s-au agitat si stiti de ce? Pt. ca acel cineva care l-a pus pe Pacepa sa scrie, stia ca romanii au ura pe rusi. Acel cineva stia finalul meciului de sah, chiar daca meciul era de lunga durata.
  7. Parerea mea: Kissinger a desenat si Schultz a pus in practica, cu ajutorul lui Reagan: caderea comunismului in estul european; Ford si Carter au fost prea slabi pt. acest desen. Se stia ca URSS va face implozie. Ei doar au ajutat si au stat cu sacul pregatit sa adune cioburile si sa le puna la loc in maniera convenabila lor.
  8. Singura mea nedumerire, la care astept raspunsuri din partea voastra, este: ce l-a indemnat pe Pacepa sa fuga ! Eu nu am reusit sa aflu amanunte; nu avea pe nimeni fugit sa plece dupa el/ ea, probleme materiale nu avea; sufletesti, nici atat, fusese un tortionar la tinerete, altfel nu avea ce cauta in functia aia; postul de mitropolit era ocupat. L-au santajat rusii ???
 • -3 (19 voturi)    
  Domnul Pacepa si Romania (Marţi, 16 februarie 2021, 23:37)

  Gaspar [utilizator]

  Domnul Pacepa nu a fost tradator. A fi fost tradator, insemna sa tradeze ceva...dumnealui l-a tradat pe Ceausescu. Punct! Romania in acei ani era o zona ocupata de rusi, chiar daca nu avea trupe de ocupatie fizica precum toate tarile socialiste din jur. Nu avea deoarece era inconjurata 100% de teritoriu socialist, de aceea nu era ocupata fizic si din cauza ca puterea de la Bucuresti era super obedienta fata de Moscova.
  Dumnealui a tradat pe Ceasusescu si Partidul COmunist, sau regimul comunist roman. Eu personal nu m-am simtit reprezentat de regimul comunist roman si nici de partidul respectiv. EU si majoritatea romanilor am trait sub jug rusesc, condus de leprele puse de rusi sa ne mane. Faptul ca Domnul Pacepa a tradat regimul criminal si ilegal din Romania pe mine si pe toti romanii de buna credinta, ne-a bucurat. El a facut un serviciu NEAMULUI ROMANESC si spiritului romanesc! Regimul comunist era un regim ILEGAL deoarece fusese impus cu ajutorul unei armate straine de ocupatie nicidecum votat de poporul roman!
  DOAR mizeriile de oameni care au dus-o bine pe vremea respectiva arunca cu mizerii in faptele domnului Pacepa. Noi astia de am suferit in acel regim ii purtam recunostinta si acum ca s-a stins, nu putem decat sa ne rugam pentru sufletul dumnealui.
  In 10 ani cei care il hulesc si l-au hulit se vor duce...Vremea nu iarta pe nimeni. Faptele dumisale si rezultatele obtinute prin fuga sa se vor vedea mult mai clar de generatiile viitoare!
  • +5 (5 voturi)    
   Ce a fost "domnul" Pacepa ? (Miercuri, 17 februarie 2021, 9:13)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   Tradator sau erou ?


   Sau doar un simplu figurant pe tabla de sah a istoriei. ?

   Depinde, de unde il privesti.
   • +4 (6 voturi)    
    Fara echivoc (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:48)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    Depinde daca iti pasa de adevar, umanitate, Dezvaluirile aduse lumii despre ce se intampla in spatele Cortinei de Fier, au fost si sunt de o inestimabila valoare. Pacepa a batut catev acuie mari in cosciugul comunistilor. Si a facut bine!
    Uniunea Sovietica a fost imperiul raului, asa cum a spus Reagan.
   • -1 (3 voturi)    
    A fost un patricid si un genocidar (Joi, 18 februarie 2021, 11:09)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    A fost patricid intrucit si-a tradat tatal, fost combatant comunist.

    A fost genocidar, pentru ca, urmare tradarii lui, Romania a intrat intr-o criza economica care a fost suportata de populatie.

    Stia ca asa se va intimpla, a facut-o nu din frica de a fi cindamnat sau din dragoste fata de capitalism.

    A facut-o din ura viscerala fata de romani mostenita, probabil, de la mama sa.
 • +9 (15 voturi)    
  Dl istoric (Marţi, 16 februarie 2021, 23:51)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  Dl istoric este putin cam dezinteresat de interviu, isi da mult cu parerea, lasa sa se vada frustrarile personale fata de jurnalisti si alti istorici (din propriile observatii, este un sindrom printre istorici, de a sari constant unul la gatul celuilalt) si aproape ca ii ia apararea lui Ceausescu!
  Si pana la urma nu este adevarat ca Ceausescu ducea o viata de ultra-dictator? Nu purta costumele o singura data, dar credeti ca purta doar 5 intr-un an, sa spunem?! Dar cu toate vilele si cabanele cum ramane? Cu sutele de ursi si cerbi impuscate din foisor? Bijuteriile si blanurile Ileanei nu au existat? Ba chiar a fost un scandal pt ca Elena mersese in ceva vizita oficiala intr-o haina de blana de tigru dintr-o anumita specie in pericol...
  Sau spre exemplu, stiati ca in hotelul Belvedere din Cluj-Napoca sunt 4 apartamente penthouse, dintre care unul era constant rezervat lui Ceausescu? Dar nu asta este indignant, ci faptul ca nu avea nevoie de el, pentru ca avea o alta vila de protocol in oras... iar acel apartament din hotel l-a folosit doar o singura data, sa se spele pe maini la baie!
  Si sincer, credeti exagerat episodul din carte unde Elena incepe sa planga pt ca vrea iacht-ul nush-carui arab? Eu nu! Am vazut pitipoance in zilele noastre, mult mai sarace, cu posibilitati mult mai reduse, dar care au exact aceeasi atitudine!
  Pacepa a expus boala comunista sa o vada toata lumea, astfel a contribuit la scurtarea comunismului in Europa!
  Odihneasca-se in pace!
  • -3 (13 voturi)    
   Nu ma declar (Miercuri, 17 februarie 2021, 7:40)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Un cunoscutor al subiectului Pacepa per se. Dar, sa vii sa spui ca ce a scris pacepa (nu spun ca nu e adevarat) a dus la scurtarea regimului comunist in europa.. este o exagerare care denota naivitate (ca sa nu spun prostie). Toata lumea stie de ce a cazut comunismul, si nu are nicio legatura cu pacepa. E ca si cum ai spune ca documentarele Recorder darama coruptia din Romania
   • +3 (3 voturi)    
    Exact! (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:10)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Cartea lui Pacepa a fost exact ca un reportaj recorder! Nu am spus mai mult! Nu am spus ca a fost factorul definitiv, nici macar semnificativ! Dar a contribuit! Mai ales prin expunerea dictatorului in vazul lumii occidentale!
    Ce ai inteles tu este strict interpretarea ta!
 • -2 (16 voturi)    
  Ce tot gavarești?! (Marţi, 16 februarie 2021, 23:56)

  Amerlocu [utilizator]

  Ce agențți români au fost uciși după fuga lui Pacepa?! Nu că ar fi fost vreo pagup, că doar singurii securiști buni erau secuiștii morți :) dar așa de curiozitate

  Asta e o minciună ordinară repetată până la sufocare de securiștii ce au fost trimiși acasă din „putredul occident” după fuga lui Pacepa. Într-adevăr ăștia luați intempestiv de la butoiul cu smântână nu l-au putut ierta niciodată :) Niciunul n-a putut da niciun nume de securist ucis de „agenturili” ce-i chinuiau neuronul singuratic al Stejarului din Scornicești.

  Indiferent cât rău a făcut Pacepa ca și securist în România și l-a răscumpărat fugind în vest, distrugând rețeaua de informații externe a lui Ceaușescu și dând în gât regimul său criminal...
  • +7 (9 voturi)    
   Criminal pentru cine? (Miercuri, 17 februarie 2021, 11:40)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Daca ar fi fost criminal, atunci toti "dizidentii" care au rasarit in 89, in frunte cu Brucan ar fi murit de moarte buna cu mult inainte.
   • 0 (4 voturi)    
    Criminal fata de poporul roman (Miercuri, 17 februarie 2021, 21:10)

    Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    pe care l-a tinut in foame si frig si intuneric, fata de batranii care nu mai erau primiti in spitale peste o aumita varsta, fata de femeile care au murit facand avorturi ilegale si care erau lasate sa moara cu hemoragie daca nu declarau cine le-a faciut avortul fata de copiii care au crescut rahitici, fata de cei internati in spitale psihiatrice pe motive politice. Criminal pentru distrugerea bisericilor si distrugerea satelor! Si criminal pentru mortii de la Timisoara si apoi din Bucuresti, pana in 21 decembrie 89. Acum, dupa multi ani, se gasesc unii sa il planga, dar atunci, in 89, se striga dupa ce a fost impuscat: Ole Ole Ole, Ceausescu nu mai e... Iar ura fata de el si de ea a fost intr-adevar sporita si de dezvaluirile facute de Pacepa. Cartea Orizonturi Rosii a fost publicata in 1987.
 • -2 (16 voturi)    
  Oricum in Romania actuala nu exista democratie (Miercuri, 17 februarie 2021, 0:07)

  DrNRazvan [utilizator]

  Atata timp cat nu o sa se judece evenimentele din 89, Mineriadele si crimele si jafurile comunismului nu o sa avem o justitie care sa lucreze pentru poporul roman. Ori daca justitia nu lucreaza pentru popor, nu exista democratie. Dovada: iliescu si roman sunt aparati si acuma de justitie. De ce? pentru ca nu exista democratie. Cum se poate? va mai aduceti aminte cand s-a ratoit iliescu la nemti ca o sa vorbeasca daca e judecat pentru evenimentele din 89? sic!
  • 0 (4 voturi)    
   Democratia si politica (Miercuri, 17 februarie 2021, 9:00)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui DrNRazvan

   sunt doua notiuni difertie.
   Mai cititi.
 • -1 (13 voturi)    
  Mai usor cu pianul... (Miercuri, 17 februarie 2021, 0:09)

  Andrei966 [utilizator]

  pe scarile istoriei; curvar a fost si A.I. Cuza; la 1500 nu se prea punea, aia erau despoti. Nici cu MIsu Viteza nu imi e rusine, avea amanta unguroaica. Problema e alta: nu Gorby a ajutat la caderea comunismului; el doar a incercat sa sparga monopolul economiei de stat, care ii ducea in freza pe sovietici. El a crezut ca asa e bine, descentralizare in decizii economice dar cu partid unic. Ceea ce la un conglomerat de popoare luate cu japca in 1945 nu prea merge. Pana si Ceasca s-a prins. Americanii au sesizat ce se va intampla si l-au ajutat pe Gorby cu vorbe marete si dezarmare dar s-au pregatit informativ sa preia dorintele celor din est, libertate, democratie etc, si au stat cu sacul pregatit sa adune cioburile si sa le reaseze in favoarea lor. Si le-a iesit. Cortina de Fier e mai la dreapta, cum te uiti pe harta. Europa fara sovietici/ rusi e mai mica. Ca au ramas multi prosti la stanga cortinei, minoritari, timpul le va rezolva, in functie de viteza si vointa majoritarilor.
 • +11 (13 voturi)    
  FANTOMELE LUI PACEPA (Miercuri, 17 februarie 2021, 5:35)

  nick24 [utilizator]

  Bună carte!
  Interesant e ce mulți mai sunt, din fantomele astea. Și ce activi sunt încă și pe internet. Sigur bat cu un deget, dar nu se lasă și susțin aceleași aberații până în pânzele albe.
 • +4 (8 voturi)    
  Pacepa, tradator sau erou ? (Miercuri, 17 februarie 2021, 8:55)

  Dilematic [utilizator]

  Paradoxal, intruneste elementele ambelor calitati.

  Depinde de unde il privesti !
  • 0 (8 voturi)    
   Corect (Miercuri, 17 februarie 2021, 10:59)

   GigiIonescu [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Daca esti drona PSD, postac putinist, vechi membru de partid - tradator clar

   Daca nu - erou
   • 0 (8 voturi)    
    Pentru cine tradarea e o virtute? (Miercuri, 17 februarie 2021, 11:52)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui GigiIonescu

    Vai de cei care trebuie sa traiasca alaturi de cei care au tradarea printre valorile lor imorale.
  • +1 (5 voturi)    
   Adevar nu minciuna (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:54)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Depinde de unde privesti? Regimul comunist poate fi considerat bun cumva? Serios?
   Cea mai mare greseala a fost ca nu s-a facut un proces ca dupa ce de-al doilea razb mondial. De aceea exista atata lipsa de claritate morala legata de porcariile securisto-comuniste.
   Si acum, fostii securisti primesc pensii speciale drept recompensa pentru abuzurile si crimele facute. daca am fi cu adevarat un popor crestin, am dori sa se faca dreptate, iar pentru asta avem nevoie de adevar!
 • +2 (8 voturi)    
  Erou sau criminal? (Miercuri, 17 februarie 2021, 10:48)

  <> [utilizator]

  Depinde cum privesti lucrurile ca in cazul lui Stefan cel Mare, un criminal care a ucis cu mana sa numeroase victime, de exemplu, imi vine in minte, tanarul soldat care a tras mai departe cu sageata decat el si un curvar notoriu (Petre Tutea,,322 de vorbe memorabile ale lui Petre Tutea”, Bucuresti, Humanitas, 1993, pag. 101) insa facut Sfant de biserica crestineasca romana a zilelor noastre.
  Pacepa, inginer chimist de profesie ca si Elena Ceausescu , a intrat in Securitatea in perioada ei stalinista. Ca sa ajunga general de securitate cu 2 stele pe epoleti, numarul 2 in regimul ceausist, a trebuit sa fie jelos, tortionar si sa ucida cu mana lui pe cei care se opuneau regimului comunist. A fugit din Romania cu ,,traista plina” pentru americani, numerosi romani, bulgari, rusi, estgermani activand in SUA si occident ca spioni find deconspirati intemnitati sau ucisi. Daca nu fugea din tara probabil ar fi fost judecat impreuna cu familia Ceausescu pe 25 decembrie 1989. A facut bine ca a demascat lumii regimul comunist din Romania al carui exponent de frunte a fost, insa caderea comunismului in Romania nu se datoreaza lui Pacepa, ci lui Gorbaciov, Ceausecu fiind ultimul presedinte comunist inlaturat de la putere din Europa prin revolutie sangeroasa. Asadar, tradator sau patriot?
  • -5 (11 voturi)    
   A tradat in fiecare zi a vietii lui (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:11)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui <>

   Chiar, cum v-a venit ideea ca Pacepa ar fi tradator? De unde si pina unde?
   Simplul fapt ca te gindesti la tradare da raspunsul.

   E tradator pentru ca a tradat.
   A tradat tot timpul, nu doar fugind. A tradat dindu-se drept ce nu era de la bun inceput. Era slovac? De ce a jurat benevol credinta structurilor altui stat, daca se considera slovac? Bine, putea sa traiasca in Romania ca simplu cetatean, ca inginer chimist.

   A tradat in fiecare zi a vietii lui, daca s-a angajat si a progresat intr-o directie in care nu credea. Nu l-a obligat nimeni sa ajunga director DIE. Ce cauta acolo? Cauta sa tradeze.
  • 0 (8 voturi)    
   Càți? (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:37)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui <>

   “ A fugit din Romania cu ,,traista plina” pentru americani, numerosi romani, bulgari, rusi, estgermani activand in SUA si occident ca spioni find deconspirati intemnitati sau ucisi. ”
   In cartea “ Fantomele lui Pacepa” tocmai asta soune, că toți au fugit imediat în țarile lor. Și despre cei din România, chiar se descrie ce au fâcut în continuare, chiar șu după 1989. Deci niciunul nu a fost prins în occident. Și daca ar fi fost prins câ furau tehnologie, îi ucideau? Poate le dădea vreo 2 ani cu suspendare.
 • +2 (2 voturi)    
  Zâmbesc.... (Joi, 18 februarie 2021, 20:25)

  Observatory [utilizator]

  ....judecând după cele 68 de comentarii, concluzia este : tot Secu este la butoane și f mulți tot comuniști au rămas, probabil se transmite prin DNA ...
  • -1 (3 voturi)    
   Vointa majoritatii trebuie respectata. (Vineri, 19 februarie 2021, 10:20)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Indiferent care este ea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by