Tot ceea ce a făcut Rusia în ultima perioadă arată că este mai degrabă pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere, afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

Bogdan Aurescu s-a întâlnit marți cu ministrul Afacerilor Externe și Europene din Slovacia, Ivan Korčok, spunând că relația UE-Rusia a fost una dintre temele de discuție. De altfel, aceasta va fi și una dintre temele de pe agenda Consiliului Afaceri Externe din 22 februarie, de la Bruxelles.

"Cu această ocazie, vom discuta despre întregul context care s-a creat, în ultima perioadă, în relația dintre Uniunea Europeană și Rusia. După cum cunoașteți, România a condamnat reținerea, la întoarcerea în Rusia, a opozantului politic Alexei Navalnîi, apoi condamnarea acestuia”, a afirmat Bogdan Aurescu, citat de Mediafax.

Ministrul de Externe român afirmă că s-a observat și "modul în care a fost organizată vizita Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, modul în care a fost organizată conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomați europeni care au avut loc în timpul acelei vizite”.

Aurescu spune că, având toate aceste chestiuni clare, poziția Rusiei față de UE a fost conturată.

"Toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere. Și vom aborda toate aceste aspecte în cursul discuțiilor noastre de luni, din cadrul Consiliului Afaceri Externe, pentru a trage concluziile care se impun și pentru a lua măsurile care sunt necesare”, a adăugat Bogdan Aurescu.