Februarie poate fi ultima lună a iernii meteorologice, dar ne va aduce în a doua sa jumătate o răbufnire puternică de vreme foarte rece și pături groase de zăpadă. Va fi finalul glorios al iernii pentru o mare parte din continentul european. Și totul se datorează vortexului polar, care-și întinde tot mai mult un braț spre sud, dinspre vestul spre estul bătrânului continent.

Aer polar peste America si EuropaFoto: Captura

Un alt braț al vortexului împinge un val de îngheț peste SUA, chiar în weekendul Sf. Valentin.

Iar gerurile care domnesc peste zone din Benelux, Germania, Polonia și regiunea baltică vor deveni și mai zdravene în această săptămână. Chiar dacă regiuni mai sudice s-au bucurat de temperaturi mai blânde, vremea se va înrăutăți în zilele următoare. Valul arctic puternic se intensifică peste Europa centrală și răsăriteană, aducând frig extrem și rafale de vânt în Balcani, Mediterana și Turcia până spre sfârșitul lunii.

Vremea rece se va extinde spre weekend și va ajunge în sud până în Libia și Egipt. Va fi foarte frig în jumătatea estică a Europei, cel puțin până la mijlocul următoarei săptămâni.

Condițiile atmosferice prezente deasupra continentului au permis un contrast puternic între temperaturile din sud și din nord, cu o zonă frontală între ele. Mai multe sisteme frontale consecutive au adus ploi puternice și inundații locale în sud, unde vremea caldă s-a întins din peninsula iberică peste Mediterana, până la Marea Neagră.

Mai departe spre nord a fost o vreme agitată, cu zăpezi masive în estul Angliei, nordul Beneluxului și al Germaniei peste weekend și în primele zile ale săptămânii. Țările de Jos și nord-vestul Germaniei, mai ales, au fost puternic afectate de furtunile de zăpadă, care au fost cele mai severe din ultimul deceniu în aceste regiuni.

În aceste zile și următoarele, o pereche de furtuni de iarnă vor călători dinspre vest spre est. Un sistem traversează nordul Mediteranei și Balcanii, accentuându-se pe când se deplasează și aducând o puternică furtună de zăpadă din Balcanii centrali până în Ucraina și Belarus joi și vineri.

Un alt sistem se va dezvolta vineri deasupra Italiei și va aduce furtuni asociate cu ceva zăpezi peste Italia central-sudică și mai ales deasupra Balcanilor sudici (Albania, Bulgaria, Grecia, Turcia), cu căderi masive de zăpadă și viscol peste weekend.

După cum vedem în harta temperaturilor de suprafață de marți seara, jumătatea nordică a Europei este la temperaturi extrem de joase. Acest uriaș rezervor de aer înghețat s-a revărsat miercuri peste Europa centrală și se va îndrepta joi spre peninsula balcanică și apoi mai jos spre Mediterana.

Este o masă de veritabil aer polar care vine dinspre nord-nord-est. Aceasta este „bestia din est” (beast form the east) despre care se tot vorbește. După joi, zilele vor fi semnificativ mai reci decât decât normal peste peninsula balcanică, local cu aproape 20°C.

Progresul masei de aer din Rusia arctică spre Europa coincide cu un lob desprins din vortexul polar care se îndreaptă departe spre sud în această săptămână și chiar mai mult în zilele următoare. Aduce o vreme de iarnă extrem de rece peste majoritatea zonelor central-estice ale continentului, cu o lungă perioadă de geruri, inclusiv pentru Mediterana răsăriteană.

Iar la mijlocul săptămânii viitoare vom înregistra alte diferențe uriașe de temperatură, de acea dată între estul și vestul Europei. Aerul rece va domni peste Balcani și va ajunge până în Orientul Mijlociu, Egipt și Libia.

Interacțiunea dintre aerul arctic coborât dinspre nord-est și fronturile venite dinspre vest pot aduce puternice furtuni de zăpadă. Un sistem frontal care se mișcă peste Balcani va aduce zăpezi mari peste Ucraina și Belarus.

Dar un viscol probabil și mai periculos este de așteptat peste weekend. Noul front generat în Italia se va intensifica peste sudul peninsulei balcanice, provocând căderi mari de zăpadă peste Albania, Grecia, Bulgaria și nord-vestul Turciei.

Zăpada va fi viscolită de vânturi puternice, din cauza masei foarte reci de aer din nord și a presiunii ridicate. Acestea vor crea o circulație intensă dinspre nord-nord-est peste peninsulă, făcând zilele să pară încă și mai reci decât vor fi de fapt. (Severe Weather Europe)