Vremea se răcește accentuat, începând de joi, iar până luni va fi ger mai ales pe parcursul nopților și al dimineților, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul țării. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă vor coborî sub -20 de grade, conform meteorologilor, care au emis mai multe avertizări de vreme severă.

avertizari meteo de vreme severaFoto: ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de răcire accentuată în toate zonele țării, în vigoare de joi, de la ora 12.00, și până luni, la ora 10.00. În intervalul menționat, vremea se va răci accentuat în toată țara. Va fi ger mai ales pe parcursul nopților și al dimineților, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul țării.

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.

De asemenea, a fost emis cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, cu ninsori temporar viscolite şi polei în nord-vest, nord, centru, est şi sud-est. Avertizarea este în vigoare până vineri, la ora 18.00.

Mai ales pe parcursul zilei de joi şi în noaptea de joi spre vineri, vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor, la început ploi, apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau gheţuş. Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, amplificând senzaţia de frig, cu viteze de 55-65 km/h şi temporar peste 70-80 km/h, mai ales în centru, sud şi est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată, spun meteorologii.

Intensificări ale vântului vor mai fi şi pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse şi în special în zonele de munte şi în Moldova.

De joi, de la ora 18.00, până vineri la aceeaşi oră, va fi cod portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate redusă. În acest interval, în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110-130 km/h. În noaptea de joi spre vineri va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar, vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 de metri.