Prima doză de vaccin Pfizer/BioNtech oferă protecție în proporție de două treimi contra Covid-19, potrivit datelor la care are acces guvernul britanic, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primele statistici din cadrul programului de vaccinare din Regatul Unit, ce vor fi făcute publice în următoarele zile, arată că prima doză reduce riscul de infecție cu simtome cu 64% la cei peste 80 de ani și cu 65% la ceilalți adulți, potrivit unei surse a publicației citate.

Rezultatele, prezentate mai întâi de The Sun, arată că după a doua doză de vaccin Pfizer, protecția crește la 79-84%, funcție de vârstă. Vaccinul AstraZeneca oferă o protecție similară, potrivit The Sun.

Rezultatele de eficacitate sunt mai reduse decât cele din testele clinice efectuate de Pfizer. În urma testelor clinice, eficacitatea vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) a fost evaluată la 95% în prevenirea bolii COVID-19.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, a spus însă că ultimele date sunt ”extraordinare”.

”Dacă cifrele se confirmă, sunt foarte liniștitoare. Dacă oferă o protecție de 65% la trei săptămâni după a doua doză, atunci cred că e foarte bine”, a declarat acesta.

Un alt studiu, publicat în urmă cu câteva zile de profesorul Dvir Aran, biolog la Institutul de Tehnologie Techion-Israel, sugera și că vaccinul este eficient în proporție de 66-85% în prevenirea infecției și 87-96% în prevenirea unei forme grave a bolii.

Nici aceste cifre nu sunt atât de ridicate ca în testele clinice de faza a treia ale Pfizer, dar nu sunt departe de acestea.

”Analiza noastră furnizează o estimare a eficienței vaccinului în reducerea testării pozitive și a cazurilor grave. Deși estimarea este mai redusă decât eficacitatea din testele Pfizer, totuși este substanțială și ne dă încredere în eficacitatea vaccinului”, au spus autorii studiului israelian.