Arhiepiscopia Tomisului, condusă de IPS Teodosie, organizează, pe parcursul a trei zile, începând de marți, o serie de evenimente pentru sărbătoarea Sfântului Haralambie, care includ o procesiune prin Constanța, precum și un concert.
Arhiepiscopia Tomisului a postat pe pagina de Facebook documentul semnat de primarul Constanței, Vergil Chițac, care își dă acordul pentru desfășurarea procesiunii programate miercuri.
- "Pentru că au apărut prin presă <<voci>> care acuză presupuse ilegalități în pandemie, la procesiunea religioasă de Sf. Haralambie, se aduce la cunoștință avizul FAVORABIL al Primăriei Constanța, căreia Arhiepiscopia Tomisului îi mulțumește în mod public", este mesajul Arhiepscopiei Tomisului, condusă de IPS Teodosie.

Programul anunțat de Arhiepiscopie, pentru sărbătoarea Sfântului Haralambie, care are loc miercuri:
Marți, 9 februarie:
- de la ora 16.30, , IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Haralambie” din localitatea constănțeană Viile;
- de la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța (bulevardul Tomis, nr. 301, zona Boema), IPS Teodosie va participa la un Concert de pricesne susținut de către arhid. Ionuț Cristinel Boancheș și baritonul Alexandru Chiriac, care vor fi acompaniați la pian de către diac. Valentin Vădănoiu.
Miercuri, 10 februarie:
- de la ora 8.00, preoții și credincioșii parohiei „Sfântul Haralambie” din Constanța vor întâmpina doi ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Joi, 11 februarie:
- de la ora 22.00, IPS Teodosie va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Cum a sfidat IPS Teodosie autoritățile, de la debutul pandemiei
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a contestat inclusiv în instanță restricțiile impuse din cauza pandemiei privind organizarea pelerinajelor și a sfidat autoritățile, oficiind în continuare slujbe religioase cu un număr mare de oameni.
La slujba de Bobotează, IPS Teodosie chemase 10.000 de oameni. Potrivit jandarmilor, la ceremonii au luat parte 2.500 - 3.000 de persoane. Oamenii au asistat la slujbă fără să respecte regulile de distanțare, mulți stând umăr la umăr. La plecarea procesiunii către Portul Tomis, IPS Teodosie le-a spus oamenilor ca acolo să păstreze distanţa fizică, "să nu supărăm autorităţile".
De asemenea, de Crăciun, arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba în Catedrala Arhiepiscopală, cu participarea mai multor persoane, deși Constanța era în carantină, fiind interzise slujbele în interiorul bisericilor, cu excepția celor la care participă doar personalul clerical.
În luna noiembrie, IPS Teodosie a contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență prin care erau interzise pelerinajele, astfel încât să poată fi organizat pelerinajul de Sfântul Andrei. Arhiepiscopul Tomisului, care a pierdut în instanță, a fost reprezentat de avocata Diana Șoșoacă, actual senator AUR.
IPS Teodosie i-a scris atunci premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.
Prelatul a declarat atunci într-o emisiune la Constanța TV că dacă unii credincioși se vor infecta cu coronavirus la pelerinaj și vor muri, ei "pleacă la Dumnezeu”.
Întrebat de moderator dacă nu cumva pierderea unei singure vieţi omeneşti în urma posibilei infectări cu coronavirus la pelerinaj ar fi un preţ prea mare plătit pentru ca evenimentul religios să aibă loc, IPS Teodosie a răspuns:
- "Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viaţa aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forţa, îi invităm.
- Este cuvântul Mântuitorului. Cine voieşte, să vină. Niciodată nu se poate substitui casa Bisericii. Biserica e Biserica, iar casa noastră este casa noastră.
- Datoria noastră pentru a veni la acel ce ne-a creştinat este pentru absolut toţi. Eu îmi fac datoria de păstor. Este datoria mea să îi chem pe toţi la locul acesta sfânt. De aceea, voi face invitaţie publică, inclusiv preşedintelui României, premierului, miniştrilor, dar şi parlamentarilor. Cine crede, să vină”.
Bafta
Iar riscurile nu sunt chiar asa de mici. Daca nu ar fi fost masurile de izolare sociala, numarul de infectari si implicit numarul de cazuri grave si spitalizari ar fi fost mult mai mari. Nu mai spunem ca victime ar fi inca mai multe printre cei ce merg la biserica, unde media de varsta e mai ridicata.
Și are toate șansele.
Prea veselul Daniel văd că-l lasă să-și facă de cap (probabil că mulțumită contribuției materiale la prea plinul BORului personal), iar oficialitățile laice tac chitic de frica anatemei reprezentantului, de fapt, al lui Aghiuță.
Ideea nu e sa ne intoarcem la normalitate?
Mai jos am pus un fragment din viata Sfantului Haralambie care arata darurile pe care le-a primit si ce poate sa faca el pentru noi in vremurile astea:
...
Sfântul Haralambie a spus: „Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoșata Ta slavă. Doamne, de-Ți place Ție, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaștele mele și se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace și sănătate trupească, mântuire sufletească și îndestulare de grâu și vin, cum și înmulțire de dobitoace, pentru trebuința oamenilor. Doamne, Tu știi că oamenii sunt trup și sânge, iartă-le lor păcatele și le dă îmbelșugare din rodurile pământului ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature și să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăților; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul tău și îi izbăvește de boala ciumei”.
Astfel rugându-se sfântul, Domnul i-a zis: „Fie după cererea ta, viteazul meu ostaș”
Va respect libertatea de credinta si zelul religios, dar in momentul in care libertatea dvs provoaca imbolnavirea altor persoane , nu mai este ceva de respectat.
O sa-mi spuneti , probabil, ca si IPS Teodosie , ca daca mor oameni este tot voia Domnului. Poate ca da, dar cine sunteti dvs sa hotarati pentru ei si pentru EL ? Oamenii care se duc la mall-uri si in metrou o fac pe pielea lor si in cunostiinta de cauza, cei care vin la procesiunile dvs o fac pentru ca li se induce falsa idee de siguranta ( Domnul ne va apara pe toti!) Cunosc ( si nu putine ) cazuri de familii care au pierdut pe cei dragi din pricina COVID-ului, dunt sigur ca si Dvs aveti cunsotiinta despre aceste cazuri. Cum puteti sa va uitati in ochii unora pe care Teodosie ii cheama la nesupunere sociala si care se imbolnavesc si mor si sa le spuneti 'Ghinion!, asa a fost voia Domnului!'
In plus, sunt necesare vietii de zi cu zi, cu greu le-am putea inchide.
n-a fost nimeni absurd cu credinciosii, le place lor sa se victimizeze.
In rest, cred ca e o lipsa crasa de bun simt in spatiul public, si am observat asta la multi dintre cei care isi promoveaza optiunile comentand in diverse parti (inclusiv la unii credinciosi care ii ataca pe atei).
au fost si preoti care s-au imbolnavit de covid ori chiar au sucombat.
sa nu comparam regulile in perioada de carantina cu cele in perioada de relaxare. Regulile pentru adunari organizate cu aglomerarile care se produc spontan. Regulile pentru adunari in aer liber cu cele in spatii inchise. etc.
regulile nu sunt perfecte si nici nu se aplica perfect uneori. Dar daca a fost ingaduinta, a fost si pentru unele pelerinaje si slujbe ale bisericii.
La alea te-ai agitat tot asa ca un Pepsi? Sau numai alea religioase dau covizi? Poate covidul nu respira bine la 2000m altitudine?
Terminati-o cu prostiile.
daca tot ne sar in ochi toate aglomeratiile.. ce mai conteaza daca au sens sau nu comparatiile!
acest om da dovada de o minte limpede, cum iti este greu sa intalnesti in zilele astea, cand cei mai multi dintre noi se inchina la arafat, si de o neclintire demna in fata noilor valori, care tind sa fie impuse cu forta in societate.
tind sa fie impuse, prin asa-zise masuri "bune", gen: sa nu ne vizitam, sa iesim afara doar pt strictul necesar, sa nu mergem la bunici ca ii imbolnavim (cea mai mare nascocire a unei minti bolnave pe care mi-a fost dat sa o aud) ....
pfiii ce dor imi e de asa ceva :DDDDDDDDD
uraaaaaaaaaaaa
Asa va pati si de data asta.
Jumate din cei prezenti vor fi preoti adusi cu japca, sa faca "cvorum"
La paranghelia aia cu pestera din satul cu 2000 de locuitori care aveau liber sa se duca s-au prezentat doar vreo 300 de persoane din care 160 au fost popi.
Ma tem, insa, ca primarul e inconstient.