5 români din Marea Britanie povestesc ce s-a schimbat în viața lor la o lună după Brexit

de Ana Tepșanu     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 februarie 2021, 10:25 Actualitate | Esenţial


NADIA, români în Marea Britanie
Foto: Arhiva personala
La 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană, după o perioadă de tranziție de un an. Cum se simt la fața locului schimbările după Brexit, s-au scumpit unele produse din UE, cum este atmosfera printre străini? Sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns cinci români stabiliți în Marea Britanie.

Ambasada României în Marea Britanie a explicat pentru HotNews.ro că noua legislație britanică în materie de imigrare introduce un sistem de vize unic, aplicabil indiferent de naționalitate, bazat pe puncte care vor fi acumulate în baza calificării profesionale, existenței unei oferte ferme de lucru, a unui nivel salarial (minim 25.600 GBP) și a nivelului de cunoaștere a limbii engleze.

Există un nou sistem și un nou tip de rezidență, la care cetățenii străini trebuie să aplice. Statutul de rezident „settled” se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de pre-rezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, așa cum a spus într-un interviu ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache. Mai multe informații despre acest proces puteți găsi aici.

„Măsurile propuse de Guvernul britanic afectează persoanele nou-sosite din statele UE în Regatul Unit (începând de la 1 ianuarie 2021), dar nu și pe cele care sunt protejate de Acordul de Retragere și de Sistemul de înregistrare a rezidenței - EU Settlement Scheme), reguli aplicate cetățenilor UE care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit la data de 31 decembrie 2020 și care au obținut rezidența (settled status sau pre-settled status)”, explică reprezentanții Ambasadei.

La începutul perioadei de implementare a noului tip de rezidență în UK (EU Settlement Scheme) destinat cetățenilor europeni, au fost înregistrate aproximativ 700 mii de aplicații din partea cetățenilor români.

Cetățenii români care se aflau pe teritoriul UK înainte de 1 ianuarie 2021 și nu au aplicat pentru rezidență în cadrul procedurii EU Settlement Scheme, dar vor să continue să locuiască și să beneficieze de același drepturi, mai au timp doar până la 30 iunie 2021 pentru a se înregistra, așa cum informează Ambasada României în Marea Britanie.

În ceea ce privește călătoriile, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate aflate în curs de valabilitate, după cum urmează:

Cetățenii europeni nerezidenți în UK până la 30 iunie 2021, mai pot călători în baza cărții de identitate valabile, fără a necesita pașaport, până la 30 septembrie 2021.

Cetățenii europeni care au sosit în UK până la 31 decembrie 2020 și au obținut până la 30 iunie 2021 noul statut de rezident settled sau pre-settled, mai pot călători în UK, în baza cărții de identitate naționale valabile, până la 31 decembrie 2025.

Lista mai continuă cu schimbarea tarifelor de roaming, având în vedere că operatorii telecom din România nu mai au obligația legală sa ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale în Marea Britanie.

Importul și exportul vor avea de suferit, deoarece vor fi necesare declarații vamale, iar unele produse vor avea nevoie de licențe și certificate speciale. Însă, având în vedere pandemia COVID 19, guvernul britanic a ales să amâne cu șase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deși vor exista în continuare verificări pentru anumite substanțe. Practic, noile reguli și schimbări vor fi introduse treptat în viața celor aflați aici.

La o lună după „startul oficial” Brexit, reprezentanții Ambasadei României în UK spun că, „au fost înregistrate cazuri izolate, individuale, de cetățeni români (și alte naționalități UE) cărora le-a fost refuzată intrarea în Regatul Unit pentru motive care țin de nerespectarea noilor reglementări în domeniul imigrării în UK, respectiv lipsa unei vize de muncă. Se înregistrează și refuzuri temporare pe fondul nerespectării regulilor de protecție sanitară pe teritoriul UK.”

Am stat de vorbă cu cinci români stabiliți în Marea Britanie, pentru a vedea dacă viața lor de zi cu zi a avut de suferit în vreun fel după Brexit. Aproape la unison, în contextul dat, aceștia au spus că „pandemia bate Brexitul”, motiv pentru care lucrurile par a fi în „stand-by.”

Dan, 35 de ani, general manager la un restaurant din Londra: „Viața o să fie mult mai bună pentru cetățeni și rezidenții UK. Cum e în țările scandinave acum”
„Momentan nu există o schimbare evidentă în ceea ce privește separarea de UE, mai mult se simt consecințele pandemiei. O lună este un timp prea scurt pentru a-ți da seama de impactul imediat al ieșirii din Europa”, spune Dan.

El crede că schimbările Brexitului se vor simți treptat, pe parcursul anului și până la finalul acestuia. Între timp, oamenii au nevoie să se obișnuiască. În prezent, din ce a observat, nu sunt produse europene care lipsesc din magazine.

„Există stoc pentru majoritatea produselor, asigurat de marile companii care importă din diferite țări, iar piața asta nu a fost afectată”, explică tânărul. Dan detaliază că prețurile au crescut foarte puțin, la anumite produse, dar a citit cum autoritățile britanice au un deal cu UE-ul, de a nu crește momentan taxele vamale pentru produsele importate.

Cu toate astea, tânărul mai spune că sunt mulți cei care și-au pierdut business-urile și au dat faliment, deoarece sectorul ospitalier este momentan închis. „Foarte multe companii care importau produse din Europa livrau un procent de 40% - 50% către restaurante, baruri etc., iar sectorul ospitalier fiind închis, unele afaceri au dat faliment.”

Dan crede că Brexitul va fi bun pentru viitorul UK, în ceea ce privește emigrarea și nivelul de trai. „O să fie mai dificil la început, dar după 1-2 ani, viața o să fie mult mai bună pentru cetățeni și rezidenții UK. Cum e în țările scandinave acum”, concluzionează el.

Crina Ene, 32 de ani, actriță: „Chiriile în Marea Britanie scad. Nu dramatic, dar scad”Crina spune că este foarte interesant acest cocktail de Brexit și pandemie. „Te bagă într-un ritm din ăsta consumerist, fie că plătești pentru spiritualitate, rețete de mare chef la tine în bucătărie, lumânări parfumate sau tot felul de chestiuni online”, explică ea.

Mai mult, tânăra a observat că s-au scumpit timbrele: „Am eu această plăcere de a trimite cărți poștale și azi am aflat că din ianuarie timbrele pentru cărți poștale sunt aproape de două ori mai scumpe decât în decembrie. Ceea ce a fost ușor surprinzător.”

Tot la capitolul „scumpiri”, Crina povestește cum s-a văzut recent cu un prieten „mare mâncător de un macrou de prin Danemarca”, care se plângea că e de două ori mai scump. Pe de altă parte, chiriile scad. „Nu dramatic, dar scad”, spune ea.

Actrița a vrut să trimită și un pachet în țară, dar n-a avut noroc la acest capitol. Trebuia să îi trimită unui alt prieten, care e înapoi în România, un pick-up. „A rămas, evident, pe aici, pentru că celebrii Eastlines și-au întrerupt momentan serviciile de coletărie. Superb. A! Și ieri căutam niște bărbați vânjoși să ajute un prieten cu mutatul unor obiecte de mobilier mai mari. Liniște. Nu am găsit decât un englez. Deci poate că pentru unii funcționează chestia asta. Altfel, ca actriță super-mega-internațională, nu cred că m-am simțim vreodată mai fericită să am un pașaport românesc”, povestește Crina.

Nadia Barbu, 33 de ani, Communications/Social Media Coordinator în două departamente universitare: „Oamenii ca mine, care au avut tot ce le trebuie din punct de vedere financiar, legal, etc., la momentul potrivit, nu sunt cei mai afectați”
Nadia povestește despre cum Brexitul a fost „înghițit” de pandemie, din toate punctele de vedere. „Să fiu sinceră eu m-am cam depărtat de știrile despre Brexit de când am obținut cetățenie britanică în 2019, un noroc și-un lux de care sunt foarte conștientă, taxa pentru depunerea dosarului e foarte mare, procedura e destul de întortocheată și nu-ți garantează nimeni că reușești”, spune tânăra.

Ea povestește cum mulți dintre prietenii ei din Marea Britanie sunt și ei imigranți din spațiul UE și trec, la rândul lor, sau au trecut deja prin etapele „hârțogăraiei necesare” pentru cetățenie sau pentru „settled status”.

„Ne ajutăm între noi, ne încurajăm, etcetera. Chiar azi îi explicam cuiva care sunt criteriile când îți alegi cei doi oameni care trebuie să-ți dea referințe pentru naturalizare”, spune Nadia.

Tânăra își aduce aminte de când s-a votat Brexit la referendum, timpuri în care a avut zile în șir insomnie și panică, și a citit obsesiv despre toate consecințele posibile.

„Am avut enșpe discuții în contradictoriu cu diverși cunoscuți britanici care îmi spuneau c-au votat pentru ieșirea din UE (un coleg de apartament m-a blocat pe Facebook!), cred că mi-am epuizat energia psihică. Plus că trăiesc ca o pustnică acum. Când s-a înfăptuit Brexitul, oficial acum un an, am văzut la supermarketul din cartier (Sud-Vestul Londrei/Surrey) oameni care purtau ostentativ insigne, trăistuțe și alte chestii cu însemnele UE. Acum habar n-am ce se întâmplă, fac toate cumpărăturile online”, explică Nadia.

Și ea crede că schimbările semnificative după Brexit, și politice și de atmosferă („cearta pe vaccinuri Covid dintre UK și UE, de pildă, nu e un semn bun”) se vor face simțite treptat, deoarece perioada de tranziție s-a încheiat în urmă cu o lună, „ și e normal să nu se simtă încă mare lucru.”

Tânara este conștientă de beneficiile pe care le-a avut din punct de vedere legal și financiar: „oamenii ca mine, care au avut tot ce le trebuie din punct de vedere financiar, legal, etc., la momentul potrivit, nu sunt cei mai afectați; ca s-o zic p-a dreaptă, mă și simt prost să-mi mai dau cu părerea.”

Costel Panaite, designer și director de fabrică: „Pandemia de Covid a făcut astfel încât Brexitul să nu iasă în evidență”
Costel spune că nu a observat foarte mari schimbări din cauza Brexitului, deoarece nu a trecut atât de mult timp de când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană.

„Pandemia de Covid a făcut astfel încât Brexitul să nu iasă în evidență sau cel puțin să mascheze eventualele schimbări sau probleme”, spune el. Tânărul povestește că în acest context s-a schimbat modul în care face cumpărăturile - nu mai este o activitate de familie, ci doar unui membru al familiei i se permite accesul în magazine, iar multe achiziții se fac online.

În acest caz, așa cum crede Costel, „eventualele lipsuri de stocuri pot fi din cauza incapacității de producție sau transport.” El nu a avut timp să vadă nici cum a fost schimbat sistemul medical, deoarece, în pandemie, „programările la doctor, intervențiile medicale, chiar și analizele periodice, sunt amânate, deoarece se încearcă a fi evitat contactul și aglomerarea sistemului.”

Cât despre roaming, Costel spune că evită telefoanele pentru a-și suna apropiații, ci se folosește de aplicațiile online care-l ajută în acest sens. „În industria în care lucrez, având în vedere că procesăm produse și avem nevoie de forță de muncă din Europa, s-a pus întrebarea - „Cum vă pregătiți de Brexit?” -, dar nu s-a prezentat un plan sau vreun raport de risc, tot din cauza pandemiei.

În concluzie, perioada scurtă și suprapunerea cu criza COVID face schimbările Brexitului să nu iasă în evidență”, explică Costel.

Ioana, 33 de ani, Metadata Manager, Universal Music Group: „Se vorbește mai mult despre produsele artizanale sau micile afaceri locale care se bazau pe import din țările europene”
Ioana este de părere că Brexitul nu s-a întâmplat așa cum probabil ar fi trebui să se întâmple, din cauza COVID-ului care ține pe toată lumea în loc.

„Se vorbea, și încă se vorbește, despre cum vom plăti cu două lire mai mult pe o sticlă de vin, despre cum nu vom mai avea parte de roaming și despre cum unele produse vor lipsi din magazine. Aceste produse nu sunt cele de larg consum însă, se vorbește mai mult despre produsele artizanale sau micile afaceri locale care se bazau pe import din țările europene”, spune tânăra.

Ea crede că discuția trebuie reluată anul viitor, după ce pandemia se va termina (dacă) și oamenii vor avea posibilitatea să iasă din case și să dea nas în nas cu schimbările majore care momentan nu se pot vedea. „Toate sunt așa cum le-am găsit acum cinci ani, când m-am mutat în Londra”, concluzionează Ioana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


43064 vizualizari

 • +26 (40 voturi)    
  Bravo HotNews (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 11:50)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Din 5 persoane, nu ati gasit si voi macar doi blue-collars? Normal ca cei cu studii superioare, cu job-uri de genul celor din articol, nu au probleme.
  In UK sunt si muncitori in constructii, maturatori si spalatori sau muncitori la negru.
  • +7 (15 voturi)    
   Ba au gasit (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 22:47)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   Da aceia nu aveau ochelari roz la fel ca cei prezentati. Marea Britanie o sa revina inapoi in UE intreaga sau pe bucati. Marcati aceasta predictie, facuta azi 6 Feb 2021. Restul sunt detalii irelevante.
 • +19 (29 voturi)    
  numai unul si unul (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 12:34)

  Dizidentul [utilizator]

  toata Anglia a asteptat sa vina manageri,directori de fabrica si designer, coordonatori universiotari, etc.,etc. vai de mama lor de exemple date de presa, un nepot este manager la o parcare ,sint foarte mindru.
 • +18 (30 voturi)    
  superb (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 12:57)

  costelo999 [utilizator]

  numa gulere albe, da alea albastre cum stau, mop manager, construction designer faiantz, data analist la restaurant, health care administrator la spital asistenta, si mai ales bambardierii, cum o duc cu pandemia--brexit
  • +5 (7 voturi)    
   I-a angajat PNL la Apele Romane pe toti :P (Duminică, 7 februarie 2021, 19:04)

   MTG [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   I-a angajat PNL la Apele Romane pe toti :P, nu mai sunt in UK :)
 • +15 (19 voturi)    
  Nu intrebati pe cine trebuie (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 13:33)

  RazC [utilizator]

  Produsele din UE chiar au probleme sa ajunga in UK si probabil si invers cele din UK sa ajunga in UE. In supermarketuri vezi mai rar acum fructe sau legume europene, vezi in schimb multe din Africa. Capsunile de exemplu, sunt importate la greu din Maroc, Egipt...mult mai rar din Spania. Fara standarde UE, mai are cineva siguranta calitatii lor? Si oare cine o sa culeaga capsunile britanice cand or sa apara, nu de alta dar lucratorii romani sau europeni nu se mai inghesuie iar britanicii s-au dat loviti inediat ce au dat de munca grea.

  Am comandat online haine de la un magazin UE care are site UK. Au ajuns cu o saptamana sau doua intarziere si pentru ca e magazin UK, nu am platit taxe vamale, probababil le-a platit magazinul dar sunt multe cazuri in care oamenii refuza coletele pentru ca li se cere sa plateasca taxe vamale. Din acelasi motiv probabil si Eastlines a luat o pauza cum zic ei, exista taxe si pentru cadouri peste o anumita suma.

  Ce e mai trist e pentru exportatorii britanici care exporta produse perisabile, gen peste. Cu toata birocratia ti se strica produsele si pierzi bani.

  Apoi astept sa vad si impactul asupra serviciilor pentru care nu exista acord (80% din economie si UE principalul partener) sau asupra turismului cand se termina cu Covidul.

  Nu doresc nimanui sa isi piarda jobul acum, am auzit de cazuri de oameni care au parasit uk ca nu si-au gasit alt job. Ca si roman, esti discriminat ca orice alt strain daca nu mai rau, vor prefera mai tot timpul un britanic si salariul va fi mai mic. Pe de alta parte, riscul sa fii discriminat si chiar discriminat mai rau, e mai mare in UE.
  • +8 (14 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 17:30)

   manu144x [utilizator] i-a raspuns lui RazC

   Aici va fi interesant.

   O să fie raiul firmelor mari care vor putea acum importa produse fără standardele 'stresante' ale UE la prețuri de nimic...dar sunt convins că le vor vinde la același preț ca și cum ar fi din UE.

   Câțiva care sunt mai sus pe lanțul trofic al societății britanice se vor îmbogăți masiv în primii ani cum se și aștepta oricine de fapt.
  • -14 (28 voturi)    
   Las-o jos că măcăne.Nu v-ați plictisit de gargară? (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 20:32)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui RazC

   Nu există taxe vamale între UE și UK nici după Brexit. Tratatul comercial pe care UE l-a semnat la disperare de Crăicunul 2020 păstrează situația de pe vremea când UK era în UE. Singura diferență e că UK nu mai e forțată să se supună reglementărilor UE și că nu mai plătește tribut la înalta poartă de la Bruxelles.

   Marea diferență e că produsele din afara UE pot veni acum în UK fără taxe vamale - ceea ce va duce la o scădere semnificativă a prețurilor la aproape orice. Ea va pune o presiune enormă pe exportatorii din UE. De pildă în SUA TOATE produsele sunt mai ieftine ca produsele similare din UE. Inclusiv cele produse în UE, de la șampanie franțuzească și bere germană până la automobile fabricate în UE. Diferențele sunt de 25%-45%.

   În privința serviciilor se pare că e business as usual. Capitalizarea pieței britanice a crescut de fapt ca din apă. Probabil că o vbună parte din lichiditățile europene sau pus la adăpost la Londra. Nici un om cu bani din UE nu prea vrea să fie taxat ca-n UE așa că Londra e refugiul perfect...

   Turismul nu va avea de suferit. Circulația e liberă atâta timp cât turiștii nu depășesc 90 de zile de ședere.
   • +8 (12 voturi)    
    Ce spuneai? (Duminică, 7 februarie 2021, 9:57)

    Y [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Experienta mea cu un pachet din UK:
    - poza/tablou cu valoare 36 GBP
    - taxa pentru vama platite la DHL au fost 96.50 RON.
    Ce parere ai, mai cumpar ceva din UK?

    Iar legat de turism, sper sa sufere toti cocalarii din UK care pana acum isi faceau de cap prin estul europei, numai betivi in cautare de bautura si femei ieftine.
    • -8 (10 voturi)    
     Spuneam că ai luat țeapă :) (Duminică, 7 februarie 2021, 15:36)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Y

     Ce să-i faci măi?! S-or fi gândit ăia de la DHL că fața ta cere niscai taxe suplimentare :) Nu-ți fă probleme! Și dacă-l comandai pe Picasso ăla de sub 40 de lire de la Giurgiu tot plăteai taxe vamale :)

     Acum pe bune. Ce ar fi să inventezi ceva mai inteligent?
    • -1 (3 voturi)    
     UK (Duminică, 7 februarie 2021, 20:23)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Y

     Ai dreptate! Nu poti sa compari cocalarii betivi ai UK cu investitorii romani de pe strazile Londrei. Alta calitate, alta educatie! Cinste lor, expulzatilor!
   • +6 (8 voturi)    
    Citeste articolul de azi (Duminică, 7 februarie 2021, 12:36)

    RazC [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Care zice ca exporturile s-au prabusit si culmea, pentru produse unde exista acord. Sau cauta cum s-au mutat 7500 de joburi din domeniul financiar si 1,2 trilioane de fonduri din UK in UE. Sigur, nu reprezinta o cifra enorma fata de cate joburi sunt sau cate fonduri sunt in UK, dar zi-le asta celor care si-au pierdut jobul.

    Asta e doar varful, daca guvernul britanic nu reuseste sa negocieze un acord si pentru servicii, va fii trist. Economia va rezista dar vorbim de pierderi care puteau fi evitate si oameni distrusi. Bineinteles, primii care isi pierd jobul sunt imigrantii si primii angajati pe alte posturi vor fii britanicii.

    Si e clar ca mu locuiesti in UK daca nu ai auzit de taxele vamale respective. Sunt taxe cum sunt si taxe din restul exteriorului (SUA sau Israel sau alte tari).
    • -7 (11 voturi)    
     Articolul din Pravda? (Duminică, 7 februarie 2021, 15:58)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui RazC

     Ce ar fi să citești tu acordul comerical UK & UE de pe siteul comisiei europene:

     https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2020/EN/COM-2020-857-F1-EN-ANNEX-1-PART-1.PDF

     De la pagina 18 la pagina 74 se vorbește de schimburile comericale. Sprune-mi și mie ce produse sunt supuse taxelor vamale?

     Exporturile de ambele părți s-au prăbușit din cauza molimii. S-au prăbușit de exemplu și exporturile germane în afara UE din aceleași motive, fără ca Germania să fi părăsit (încă) UE.

     Aia cu fondurile probabil n-ai înțeles ce ai citit, asta dacă nu le-ai supt din deget :) În ultimul an capitalizarea pieteți britanice a crescut mai mult ca niciodată. Motiul e simplu: Oamenii cu bani din UE s-au grăbit să-și pună investițiile la adăpost la Londra înainte de Brexit pentru a scăpa de taxaarea oneroasă din UE.

     Cât despre locurile de muncă, ce se știe sigur e că dacă în 2016 erau 3 milioane de cetățeni UE ce câștigau o pâine în UK la sfârșitul anului trecut se făcuseră 4.9 milioane. Probabil că ăia n-ar fi citit articolul din Pravda și nu văd nenorocirea :)

     Taxele vamale la intrarea în UE sunt mai mari ca taxele vamale le OMC care guvernează schiburile comerciale între țările ce nu sunt membre. Altfel spus un produs importat de UK din SUA sau China (cu care nu are acorduri comericale) e supus unor taxe vamale de cam 5% în timp ce același produs importat în Franța e supus taxelor vamale de între 15% (bunuri de larg consum) și 73% (oțeluri).

     Din cauza asta TOATE produsele din UE (inclusiv cele produse în UE) sunt mai scumpe ca cele din SUA. Nu trăiesc în Anglia., trăiesc în SUA, dar știu că odată scăpați din UE toate produsele din magazinele engelzești se vor ieftini comarativ cu ce era anterior. Va dura poate câteva luni sau un an până la schmbarea lanțurilor de aprovizionare, dar tot acolo se va ajunge.
     • +3 (5 voturi)    
      Auzi tu locuiesti in Las Fierbinti? (Duminică, 7 februarie 2021, 22:42)

      JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Ia vezi articolul ala in care soferilor Britanici li s-au confiscat sanvisurile la intrare in UE. Ia vezi ce zic vecinii din Irlanda. "From 1 January The United Kingdom (UK) is no longer a member of the European Union (EU). If you buy goods from the UK (excluding Northern Ireland) from 1 January you may incur charges that are outlined in this page."

      Sper ca macar intelegi engleza: https://www.revenue.ie/en/importing-vehicles-duty-free-allowances/buying-of-goods-online-for-personal-use/buying-goods-from-outside-the-eu.aspx
  • 0 (12 voturi)    
   UK (Duminică, 7 februarie 2021, 9:06)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui RazC

   1. Da' de ce nu ti-i comandat haine de pe un site UE? Vrei sa le cresti PIB-ul UK? Nu-i cetatenesc!
   2."Ca si roman, esti discriminat ca orice alt strain daca nu mai rau," Pai, haideti acasa, la munca, copiii tatii! Aici nu va discrimineaza nimeni!
   • 0 (8 voturi)    
    Mda... (Duminică, 7 februarie 2021, 13:10)

    RazC [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Ai o mentalitate interesanta, locuiesc in UK asa ca e normal sa iau de pe un site din uk, chiar daca magazinul in sine e al unei firme din EU.

    Nu o sa vin sa lucrez in RO prea curand pentru ca sunt mai multe oportunitati aici in IT, chiar daca salariile sunt mai competitive in RO. Plus ca nivelul de viata e mai bun aici, cu discriminare cu tot. Dar eu unul inca n-am exclus de tot optiunea asta.

    Cei carora le zici tu sa vina acasa la munca deja incep sa fie expulzati cu avionul. ;) Probabil or sa ajunga in UE in curand.
 • -16 (38 voturi)    
  Un lucru e cert (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 14:26)

  Zapateado [utilizator]

  Nu puteau britanicii sa mai ramana sub una ca Merkel sau ca Butelia de Leyda. Ar fi fost sub demnitatea lor.
  • +17 (29 voturi)    
   ah, da, cu siguranta (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 17:16)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   Boris e o lumina, un monument de competenta, distinctie si prestanta....
   • +2 (8 voturi)    
    Uniunea UK - Rusia (Duminică, 7 februarie 2021, 9:16)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

    Da! Nu esti singurul bine informat! Si eu am auzit ca se vor uni. Si cu insulele Vanuatu.
  • +1 (1 vot)    
   Facepalm moment (Duminică, 7 februarie 2021, 22:45)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   Mai bine taceai.
 • +15 (15 voturi)    
  Rectrificare (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 16:04)

  Azra [utilizator]

  Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie nu mai este dl Dan Mihalache.Recent, cu vreo trei saptamani in urma a fost mentionat chiar la Hotnews decretul prezidential prin care a fost numit ambasador in Cipru.
  • +1 (1 vot)    
   Asa e! (Luni, 8 februarie 2021, 1:41)

   Kepler [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   L-au mutat dintr-o insula mare, Marea Britanie, intr-o insula mica, Cipru.
 • +5 (23 voturi)    
  e jale dar ce sa faca saracii (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 20:44)

  Coresponedntu [utilizator]

  Nu pot sa spuna ca au facut o alegere proasta, ca au ales sa emigreze intr-o tara supra-aglomerata, zguduita de crize, care a decis sa se izoleze si care in 2-3 ani se va injumatati prin plecarea Scotiei si unificarea Irlandei.
  Scad chiriile? Normal,nu mai e cerere, nu mai vin studenti, lucratori din Est. Schimburile stiintifice cu UE vor ingheta Nu mai exista o oferta diversificata de produse in magazine? Pentru ca UK nu mai face parte din piata comuna. Unul dintre cei intervievati spune, o sa fie bine, ca in statele scandinave. Pai statele scandinave cu exceptia Norvegiei sunt in UE, iar Norvegia este in SEE. UK e in hau fata de Norvegia. Barca se scufunda iar ei canta simfonia ca pe Titanic. Rusinea de a recunoaste ca au facut o alegere proasta. La salariile mari care le au, de gulere albe, ca sa plateasca chirii de Londra si sa isi faca de cap trebuie sa aduca bani de acasa. Daca HN intreba muncitori sau personal cu studii medii romani, situatia era si mai dureroasa, vai mama lor, dorm la comun, 7 in camera, dar cand vin in tara cine are cazan Diesel BMW cu numere galbene de UK? O tara cu probleme, bolnavul Europei, cu clasa muncitoare formata din etnici englezi red necks puturosi si ingamfati, care vor doar benefits si au votat Brexit, fara orizont, doar cu fumuri de mare imperiu, fara nici o baza reala in ziua de azi. IN 5 ani bat iar la usa UE, cu coada intre picioare, dar se vor lovi veto ul Scotiei si Irlandei. Istoria se repeta, au mai fost blocati la mantinela de De Gaule. Nu exista popor mai antipatic si mai gretos ca natiunea engleza, plini de ei fara nici o baza. Intregat i pe irlandezi si scotieni, dar nu au avut ce face ca le-a pus Perfidul Albion latul de gat. Pana cand? Nu va mai dura mult.
  • -2 (22 voturi)    
   Buhuhu!!! E sfârșitul lumii! :) (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 21:07)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   În 2016 când cu referndumul pentru Brexit erau 3 milioane de cetățeni UE ce câștigau o pâine în Marea Britanie. Între timp lucrurile s-au înrăutățit :) În 2020 4.9 milioane de cetățeni UE au depus cerei de rezidență în UK. N-or fi citit săracii postarea ta și au luat țeapă :)

   Aia cu irlandezii și scoțienii chiar mi-a plăcut. Aproape 20% din cetățenii născuți în Republica Irlanda câștigă o pâine în Regatul Unit. Reunificarea Irlandei înseamnă că toți ăștia ajung înapoi de unde tocmai au plecat. E exact cum l-ai întreba pe un miexican din California dacă ar vrea ca și Califofornia să se unească cu Mexicul. Numai el știe prin ce a trecut să scape din Mexic și tu acum vrei să aduci Mexicul peste el:)

   Cam jumătate din bugetul Scoției e asigurat de subvențiile de la bugetul britanic. Fără ele standardul de viață al scoțienilor ar fi cam ca cel al bulgarilor. Chiar crezi cp vrea cineva să trăiască ca-n Bulgaria? Dacă nu, cine plătește diferența?
  • -6 (12 voturi)    
   Brexit (Duminică, 7 februarie 2021, 3:04)

   Bratianu007 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Stai linistit. Romanii din Anglia o duc bine. Nu stiu de unde ai scos-o pe cea cu 7 intr-o camera. Legal nu ai voie mai mult de 1/camera sau daca sunt cumplu. Daca ai copii lucrurile sunt si mai complicate. Copilul trebuie sa aiba camera lui, iar in casa sa nu existe persoane straine pt ca vine "Social service" si va trebui sa platesti scoala copilului. Asa ca mai bine inchiriezi o casa sau un apartament. Cred ca cei mai saraci tot reusesc sa stranga macar 10000/an. Asa ca nu-i mai plange pe cei din Anglia ca se descurca mult mai bine decat multi din Romania.
   • +3 (5 voturi)    
    Cum se descurca (Duminică, 7 februarie 2021, 12:48)

    vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui Bratianu007

    Cu 2 salarii de sa zicem 1500 lire, cu chirie de 700-1000-1200 lire? Presupun ca transcportul mai costa vreo 200-300, mancarea vreo 500-700, haine vreo 200, vacante vreo 300, copii 2-300, iesiri vreo 200. Cam astia sunt toti banii. De unde mai economisesti si vreo 700-1000 lire pe luna?
    • -1 (5 voturi)    
     UK (Duminică, 7 februarie 2021, 15:54)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

     Pare o intrebare justificata! Pe care si-au pus-o sutele de mii de englezi care asalteaza granitele Ro., cautand o viata mai buna! Dar, mai intai in carantina cu ei!
     • -1 (3 voturi)    
      Un raspuns demn de o persoana inteligenta (Duminică, 7 februarie 2021, 18:07)

      vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Era o intrebare decenta zic eu care asteapta un raspuns decent. Mistocareala din asta de tip estic european e penibila. O zi buna!
      • +1 (3 voturi)    
       UK (Duminică, 7 februarie 2021, 20:17)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       Scuze, da' chiar am crezut ca glumesti! Daca ai vorbit serios, inseamna ca cunosti profund costurile vietii in UK ( sa zicem..., vreo...), iar comentariile nu-si mai au rostul. Putina aritmetica, totusi, pe cifrele tale: nu cumva man e pe marginea falimentului? Nu' ca tot in Romania e mai misto, ce zici? A nice day!
    • -4 (8 voturi)    
     Nu le purta tu de grijă! (Duminică, 7 februarie 2021, 16:05)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

     Dacă nu se descurcă, pleacă de acolo. Îi ține cineva legați?

     Gargara asta a ta e ca aia a comuniștilor „Că vai nene ce rău e în capitalism! Că-s șomeri, că muncesc de le sar băștile și bla, bla, bla” Cu tpate astea sute de mii de români au fugit riscându-și pieile din România aia comunistă și picior de capitalist din ăla șomer și exploatat nu venea să se bucure de un pic de socialism
     • 0 (2 voturi)    
      Raspuns dubios (Duminică, 7 februarie 2021, 18:10)

      vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Eu am pus o intrebare decenta, pornind de la ce zicea un alt cititor referitor la salariile de 1500 de lire pe care le castiga un traitor in UK si din care reuseste sa stranga chiar si 10k pe an. Exista si alte tari europene si incercam sa aflu de ce UK si nu Germania sau Irlanda. In orice caz, raspuns penibil si dezamagitor din partea dvs. O zi buna!
      • 0 (4 voturi)    
       Așa întrebare așa răsouns (Duminică, 7 februarie 2021, 19:02)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       Păi dacă vrei să vezi cum e du-te acolo. E cea mai sigură chestie.

       Pe de altă parte nimeni nu te obligă să mergi sau să stai niciunde. Nu înțeleg de ce te agiți atâta?
   • +4 (8 voturi)    
    Tu nu cred ca locuiesti aici (Duminică, 7 februarie 2021, 13:31)

    RazC [utilizator] i-a raspuns lui Bratianu007

    Daca erai pe aici ai fi stiut ca ce zice respectivul e valabil mai ales pentru Londra. Am schimbat vreo 7 chirii in 3 ani pentru ca 5 din 7 erau infecte si 1 din 7 proprietarul a renuntat sa mai inchirieze pentru ca se inghesuia cu familia sa faca bani din chirie. Din astea 7, cred ca 1 singur proprietar platea taxe legal, 1 mi-a dat teapa si nu mi-a dat depozitul inapoi (l-as da in judecata dar cine are timp sa si munceasca sa si se judece), 2 din 7 se inghesuiau cu familiile, chiar si 4 intr-o camera ca sa faca bani din chirie, mai toate nu aveau sufragerie ca era inchiriata ca si dormitor si toate casele aveau mucegai.

    Pe ala care nu mi-a dat depozitul l-am raportat la consiliul local ca incalca legislatia HMO, au venit, au dat din umeri, au zis ca ii ignora si ca n-au cum sa dea de el ca adresa declarata era unde locuiam eu desi el locuia in alta parte. Daca nici statul nu ii prinde sa isi ia banii de taxe, ce naiba sa le fac eu.

    Una dintre casele cu mucegai era de-abia renovata, intr-o zona buna, la parter, cu bonus animale de companie adica soareci, asta era din aia cu chirie cat doua treimi din salariul meu, arata bine dar n-ai ce face cu umezeala de aici, o sa ai mucegai. Dupa 2 soareci prinsi, ne-am mutat la al treilea.

    Da, in caz ca nu stiai, Londra are pb cu soarecii din cauza densitatii.
    • -2 (8 voturi)    
     U.K. (Duminică, 7 februarie 2021, 15:10)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui RazC

     La multele explicati, o intrebarei: te tine cineva legat in lanturi acolo? Sunt atatea oportunitati in U.E.( including Ro.). Sau nu?
     • +1 (5 voturi)    
      Poate e timpul sa taci (Duminică, 7 februarie 2021, 18:12)

      vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Daca nu ai nimic de comentat referitor la discutie in sine. Esti cumva unul din cei care locuieste in UK si care joaca rolul unui om realizat, dar in spate este frustrat de viata pe care o duce?
      • -3 (7 voturi)    
       Adevprul supără? (Duminică, 7 februarie 2021, 18:58)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       A avut de comentat exact esențialul: Dacă ar fi rău n-ar rămâne nimeni. Nu-ți priește? Nu te du. Nimeni nu te duce acolo cu forța, iar dacă chiar ai ajuns acolo de asemenea nimeni nu te ține cu forța. Care-i problema?
      • -1 (5 voturi)    
       UK (Duminică, 7 februarie 2021, 20:01)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       Hai, ca m-ai ghicit. Cu mici diferente:
       - Nu locuiesc in UK ci in Ro.
       - Nu joc rolul de om realizat, ci chiar sunt.
       - nu-s frustrat de viata pe care o duc,ci chiar ma bucur de ea; plimbandu-ma chiar si prin UK.
       In rest, ai fost la fix. Te mai astept pe-aici.
     • 0 (2 voturi)    
      Pot sa plec oricand (Duminică, 7 februarie 2021, 19:26)

      RazC [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Nu despre asta era vorba. Raspunsul meu era pentru cineva care postase ca sunt false povestile cu 7 intr-o camera. Sunt cazuri reale de abuzuri si legea e destul de neputincioasa. Au fost si stiri legate de asta, cine traieste aici si citeste vreun ziar, stie. Eu nu mai stau cu chirie acum dar chiar si asa, au un sistem cu reminiscente feudale care nu e in avantajul omului de rand.

      Eu nu zic ca in Romania e mai bine, dar cine crede ca aici curge doar lapte si miere se inseala. Pana la urma fiecare isi face ce parere vrea. Ideal e sa fii cu picioarele pe pamant, sa stii si ce merge si ce nu.

      O sa ma intorc in Romania cand o sa fie economia si nivelul de trai la nivelul mediu din UE macar si cand taxele pe care le platesc nu sunt furate. Si aici se fura, au fost contracte cu NHS date pe sub mana cui trebuie si nu s-a sesizat nimeni. Cand o sa se fure mai putin in RO si o sa primesc mai mult pentru ce taxe se platesc la stat, o sa ma intorc.
    • -3 (7 voturi)    
     Omule ce ai pățit?! (Duminică, 7 februarie 2021, 16:00)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui RazC

     Păi dacă e așa de nașpa ce mai stai în Anglia? Te țin ăia legat în apartamentele alea scumpe și igrasioase?!
     • 0 (0 voturi)    
      Am raspuns deja (Miercuri, 10 februarie 2021, 2:24)

      RazC [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Pot sa ma intorc oricand si iti inteleg mentalitatea.

      Crede-ma ca ma intreb in fiecare zi de ce stau aici. Pentru cariera, universitati si inca cateva motive, are sens sa fii in UK. Ca si viata sociala sau nivel de trai in schimb, e o decizie mai echilibrata si are si Romania avantajele ei.

      Astept sa vad daca guvernul asta de dreapta din RO e mai breaz decat guvernul asta de dreapta din UK. Daca o sa mearga taxele mele scre ceva palpabil si nu spre buzinarele cuiva. Mai sunt si alte obligatii pe care le am aici pentru urmatorii ani. Vreau sa obtin si cetatenia ca sa fiu sigur ca ma pot intoarce daca Romania iar o ia spre stanga. E bine sa ai optiuni.
 • -2 (16 voturi)    
  UK bolnavul Europei (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 20:52)

  Coresponedntu [utilizator]

  Le e rusine sa spuna ca au facut o alegere proasta, ca au decis sa ramana dupa Brexit intr-o tara supra-aglomerata, zguduita de crize, care a votat sa se izoleze si care in 2-3 ani se va injumatati prin plecarea Scotiei si unificarea Irlandei.
  Scad chiriile? Normal,nu mai e cerere, nu mai vin studenti, lucratori din Est. Schimburile stiintifice cu UE vor ingheta Nu mai exista o oferta diversificata de produse in magazine? Pentru ca UK nu mai face parte din piata comuna. Li se imput marfurile agroalimentare, pestele, in camioane ca nu poate fi exportat in UE. Dupa ce chiar pescarii au votat Brexit. Unul dintre cei intervievati spune, o sa fie bine, ca in statele scandinave. Pai statele scandinave cu exceptia Norvegiei sunt in UE, iar Norvegia este in SEE. UK e in hau fata de Norvegia, mai are de lucrat cu Bruxellesul. Barca se scufunda iar ei canta simfonia ca pe Titanic. Rusinea de a recunoaste ca au facut o alegere proasta. La salariile mari care le au, de gulere albe, ca sa plateasca chirii de Londra si sa isi faca de cap trebuie sa aduca bani de acasa. Daca HN intreba muncitori sau personal cu studii medii romani, situatia era si mai dureroasa, vai mama lor, dorm la comun, 7 in camera, dar cand vin in tara cine are cazan Diesel BMW cu numere galbene de UK? O tara cu probleme, bolnavul Europei, cu clasa muncitoare formata din etnici englezi red necks puturosi si ingamfati, care vor doar benefits si au votat Brexit, fara orizont, doar cu fumuri de mare imperiu, fara nici o baza reala in ziua de azi. In 5 ani bat iar la usa UE, cu coada intre picioare, dar se vor lovi de veto ul Scotiei si Irlandei. Istoria se repeta, au mai fost blocati la mantinela de De Gaule. Nu exista popor mai antipatic si mai gretos ca natiunea engleza, plini de ei fara nici o baza. Intregat-i pe irlandezi si scotieni, care nu au avut ce face ca le-a pus Perfidul Albion latul de gat. Pana cand? Nu va mai dura mult.
  • -3 (9 voturi)    
   Nenorocire (Duminică, 7 februarie 2021, 9:26)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Incearca sa-l repeti, de mai multe ori, si in engleza. Poate te citesc si " antipaticii si gretosii" aia si le intra mintile-n cap!
 • +2 (4 voturi)    
  Brexit (Duminică, 7 februarie 2021, 2:04)

  Bratianu007 [utilizator]

  Am si eu 5 ani in UK si deocamdata nu sunt schimbari majore. Am inteles ca trebuie sa ai grija la cumparaturile online, sa nu fie din EU ca trebuie sa platesti taxe vamale. Deci platesti coletul, apoi iti vine taxa vamala dupa care mai astepti 2 zile si apoi iti soseste coletul. Deci produsele EU sant mult mai scumpe decat pretul initial. Referitor la salarii, nu cred ca e cineva care castiga mai putin de 1500 GBP/luna orice ar face el, iar daca sunt cuplu se descurca chiar onorabil.
  Nu-i plangeti pe romani. Se descurca.
  • +5 (7 voturi)    
   1500 lire pare f putin (Duminică, 7 februarie 2021, 12:41)

   vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui Bratianu007

   Pentru o tara cu chirii de 700-1500 si cu preturi pe masura la masini, transport, restaurante pare ca nu e chiar o situatie f buna.
   Dar ceea ce nu inteleg eu: si cei din articol si dvs nu pareti a citi presa britanica. In afara de experienta super personala nu transmiteti deloc pulsul societatii britanice, ce zic analistii, etc.
   • -4 (8 voturi)    
    Genial! (Duminică, 7 februarie 2021, 16:15)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

    Nu trenbuie să crezi ce vezi cu ochii tăi, ci trebuie să crezi gargara din media.
    • -1 (5 voturi)    
     Nu ar fi mai simplu (Duminică, 7 februarie 2021, 18:15)

     vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Daca ai raspunde la subiect nu ar fi mai usor decat agresivitatea asta penibila care te descalifica ca om inteligent? Raspunde ceva la obicei daca ai ceva de zis. Salariile de care zic erau descrise chiar de cineva traitor in UK. In plus am vazut cu ochii mei preturi din UK, de la fata locului. Incep sa cred ca viata romanilor din Uk nu e chiar buna, agresivitatea asta a unora de pe forum ma duce cu gandul ca sunt romani care traiesc acolo, nu traiesc bine si se enerveaza ca au mai descoperit si altii treaba asta. Un calcul simplu arata la lucrurile sunt destul de precare daca venitul nu este de peste 2000-2500 x 2.
     • +1 (5 voturi)    
      Răspunsul la obiect & subiect (Duminică, 7 februarie 2021, 18:55)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

      Exact ăsta-i răspunsul; Dacă le-ar fi rău s-ar întoarce să-ți plătească ție pensia. Se pare că nu-i chiar așa de rău. Nu-ți priește, nu sta. Nimeni nu te ține cu forța.

      Pe de altă parte aproape 5 milioane de cetățeni UE au depus cereri de rezidență în regat. N-or fi stând toți ăia acolo de proști.
   • 0 (2 voturi)    
    1500 lire castigi si in Romania (Luni, 8 februarie 2021, 7:57)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

    in mediul corporativ, salariu de intrare, iar daca intri in politica si te angajezi la stat intr-o agentie castigi dublu. LOL. Si nu platesti 75% din salariu pe chirie la Londra si de restul sa mananci ieftin carne cu hormoni si sa platesti facturile la telefon TV ,internet , transport in comun.
    Plus ca esti acasa, ceea ce e cel mai important, si iti permiti sa mai iesi si la un restaurant, ceea ce in Anglistan e ucigator ca pret.
    Nicaieri nu e mai bine ca acasa, mai ales ca toti Brexiterii se uita chioras la tine, pentru ei esti un strain care trebuie inlaturat. Nici la a doua generatie nu te considera de -al lor. Poate doar nepotii tai sa fie tolerati si integrati.
    Sunt locuri mai bune de emigrat pentru cei amatori si cei care nu isis gasesc un loc de munca acasa, cu salarii mai bune, in UE, sau in tari ca Elvetia, Unde romanii sunt mai bine primiti.
    Germanii nu fac diferente pe baza de nationalitate, ca Brexitersii, te trateaza corect, conform potentialului si modului in care te comporti. Au si ei esticii lor, plus ca s-au fript cu nazismul. Si sunt mai apropiati dpdv cultural de Central si Est Europeni. Germania e si mai aproape de casa.
  • +2 (4 voturi)    
   Mda... (Duminică, 7 februarie 2021, 20:04)

   RazC [utilizator] i-a raspuns lui Bratianu007

   Stiu cazuri de oameni care castigau mai putin de 1500 pe luna, in supermarket. Patron pakistanez, se facea ca ploua cand cereai fluturas de salariu, se purta civilizat dar cand aduceai in discutie drepturile tale se facea ca ploua.

   Sau alt caz in care la interviu ti se zice ca esti cel mai calificat si apoi nu iei jobul pentru ca au gasit altul de-al lor. Iar britanicii te refuza politicos daca nu ai experienta de lucru pe aici, asa ca daca cineva crede ca ia primul avion si isi gaseste job rapid, nu prea se intampla (cu mici exceptii unde sunt ei disperati sa gaseasca oameni).

   Sau ti se ofera salariu peste minim dar cu 0 ore si te cheama ei doar cand au nevoie si doar pentru cateva ore, adica pe hartie salariu ok dar traiesti de pe o zi pe alta si cat platesti transport iei cam la fel din munca. Automat salariul real e sub cel minim.

   Deci nu vorbim de munca la negru, ca am auzit si cazuri din alea, vorbim de companii normale. Stiu pe cineva care lucra intr-un start-up, si-a cerut zilele de concediu si s-au facut ca ploua. Ba cica esti pe 0 ore (nu era), ba ti-l platim, pana la urma a plecat in alta parte ca nu erau seriosi.

   Altcineva s-a angajat in alta companie, multi ani de experienta in Ro, salariu cu 15% mai mic fata de altcineva cu 1 an experienta in UK. Facea munca si il trainuia si pe junior. Alt caz la fel, salariu cu 20% mai mic, de data asta cu experienta similara in UK si rezultate similare.

   Exista discriminare, totul e sa sapi si sa mai iesi la o bere cu colegii ca aflii multe. Sistemul PCR functioneaza si aici, dar ca si imigrant, esti la baza bazei. O sa fiu optimist si o sa consider ca tu ai avut noroc.

   Si da, in Romania am auzit cazuri si am trait pe propria piele cazuri mai nasoale. Din nou, ideea aici e sa nu avem ochelari de cal, ce bine e in Vest si ce execrabil e in RO. Sunt argumente pro si contra la fiecare.
   • -1 (5 voturi)    
    Rău, rău, nene! De ce mai stai? (Luni, 8 februarie 2021, 0:30)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui RazC

    Încă odată, dacă e așa de nașpa ce mai pierzi vremea pe acolo? Că doar nu ești neam cu regina.

    Să mă trăznească dacă reușesc să înțeleg. Aceeași fază și aici în SUA. Unul venit cu loteria vizelor se plângea 24/7 că-i nșpa tare, că numai pile, că nimeni nu vrea să-l angajeze în administrație (angajează doar cetățeni) în pofida exeprienței sale bogate de funcționar la primăria Pașcani :) Când ne-am oferit mai mulți să-i plătim bilet de avion a business class înapoi în România se enerva sau se smiorcăia

    L-au prins cu ceva găinărie și era în procedura de deportare. Interesant că în pofida smiorcăielilor a avut bani de cauțiune. Umbla cu imba scoasă pe la biserica românească să vadă dacă n-are cineva ceva pile la tribunal să-l scape de deportare...
 • 0 (6 voturi)    
  brexit (Duminică, 7 februarie 2021, 12:21)

  mahnit [utilizator]

  Dupa ce scapa de anumitzi ,,specialisti,, relatiile cu UK vor intra in normal.
 • +4 (6 voturi)    
  Acesti romani (Duminică, 7 februarie 2021, 12:37)

  vasile78 [utilizator]

  Desi locuiesc acolo par destul de neinformati, stiu aproape cat stiu eu din Ro. Vorbesc de experiente mici, super ultra personale, n-am inteles nimic general de la dansii.
 • +4 (6 voturi)    
  UK (Duminică, 7 februarie 2021, 19:55)

  Tornai [utilizator]

  Salut
  EU nu stiu cum o duc altii dar sunt de 7 ani in Anglia lucrez ca sofer de camion si am 2000£ dupa taxe salar pe contract .Sotia lucreaza ca sef bucatar si are 9.20£ pe ora approx 1200 pe luna la o casa de batrani.Acum 7 ani am about cam 1800 £ salar chiria a fost 550£ pe luna ap 2 camera si council tax 135£ pe luna(impozit pe proprietate) .Acum aceiasi chirie este 750£ council tax este 160£ si cu toate taxele ajung la 1300£ pe luna.Pe man are cheltuim cam 1200£ suntem 3 persoane.Pretul la mancare in 6 ani s a triplat(nimeni nu zice).Per total dupa ce platim si celelalte cheltuieli telefoane asigurare la masina si benzina mai platim inca300£.Nu am pus in calcul si intretinerea masinii.Aici am pus doar strictul necesar si la sfarsit de luna nu ramanem mai mimic.De acea lumea pleaca de aici si de acea stau cate 7-8 in casa,da e posibil.Nu stiu unde se dau salarii mari aici dar to cunoscutii traiesc de azi pe maine.Da plecam si noi de aici pentru noi s au schimbat multe si nu in nine.O zi buna
  • +1 (1 vot)    
   Brexit (Luni, 8 februarie 2021, 12:43)

   Bratianu007 [utilizator] i-a raspuns lui Tornai

   Pai ce mancati voi de 1200 sau unde? Si noi suntem 3 dar mai mult de 120/saptamana nu cheltuim si nu facem nici un fel de restrictii, chiar din contra,un pahar de vin bem si noi, iar majoritatea cumparaturilor le facem de la M&S unde preturile sunt mai mari ca la Tesco
   • 0 (0 voturi)    
    Mancare (Miercuri, 10 februarie 2021, 2:11)

    RazC [utilizator] i-a raspuns lui Bratianu007

    Nu stiu cum e in cazul celui de mai sus, la noi (2 persoane) e cam 100-150/saptamana deci maxim 700/luna dar daca mai adaugi o masa in oras (50-70/masa) sau mese de pranz la munca (25/sapt x 2 cand lucram la birou) ca mai greu cu gatit/pachet/facut naveta cu trenul, cam sari de 1000/luna.

    Si da, se poate si cu mai putin daca strangi cureaua.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by