Legislativul din statul american Virginia urmează să voteze, joi, abolirea pedepsei cu moartea, ceea ce înseamnă că acesta va deveni primul stat din sudul Statelor Unite ce renunță la pedeapsa capitală, transmite Reuters.

Protest contra pedepsei capitale in SUAFoto: Jeremy Hogan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Senatul statului Virginia a aprobat deja proiectul, iar vineri urmează să dea votul și Camera Delegaților, guvernatorul democrat Ralph Northam anunțând că va promulga legea pentru a intra în vigoare.

Din anul 1608 și până acum, în Virginia au avut loc 1.390 de execuții, cu 68 mai mult decât în Texas, statul aflat pe locul doi din acest punct de vedere.

Ultima execuție din Virginia a avut loc în 2017. În acest moment, în închisorile din Virginia așteaptă pedeapsa capitală doi deținuți, printre care și Thomas Porter, care a fost condamnat după ce a ucis un polițist în 2005.

În timpul dezbaterilor de joi din Camera Delegaților din Virginia, câțiva parlamentari republicani au spus că aceasta trebuie păstrată pentru cele mai grave crime. ”Pedeapsa supremă trebuie să fie disponibilă pentru cea mai gravă infracțiune”, a spus republicanul Jason Miyares, ținând la vedere imagini cu victime ale unor crime din Virginia.

Unii parlamentari democrați au spus că vor vota abolirea pedepsei pentru că este folosită disproporționat contra oamenilor de culoare, deoarece procedurile sunt făcute tot mai mult în secret și pentru că există riscul de a executa persoane condamnate în mod eronat.

Democrata Kathleen Murphy a declarat că fratele ei a fost ucis cu ani în urmă, iar ucigașul încă așteaptă pedeapsa capitală, dar ea tot va vota contra abolirii ei.

Votul din Virginia vine în condițiile în care sprijinul populației pentru pedeapsa capitală a scăzut în SUA de la 80% în 1990 la 55% în 2020, potrivit cifrelor Gallup.