Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Tribunalul Maramureș este instanţa competentă să judece dosarul în care fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea este acuzată de luare de mită.

Sorina Pintea, dusa inapoi in arestFoto: Captura video Mediafax
  • "Stabilește competența de soluționare a cauzei privind pe inculpata Pintea Sorina în favoarea Tribunalului Maramureş, instanță căreia i se trimite dosarul. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului", este decizia pronunțată de instanța supremă.

Hotărârea este definitivă.

În aprilie 2020, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzată că ar fi primit mită 10.000 de euro şi 120.000 de lei în perioada în care a fost manager al Spitalului de Urgenţă din Baia Mare. Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sorina Pintea pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit.

Banii reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Pintea ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, iar în 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, în biroul său din cadrul spitalului, a fost organizat un flagrant, mai spune DNA. Procurorii au instituit sechestru asiguratoriu pe două terenuri ale fostului ministru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii.

DNA mai menționează că anterior sesizării instanței de judecată în acest caz, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică acuzată de complicitate la luare de mită în formă continuată.

În acest dosar, Sorina Pintea s-a aflat în arest preventiv până în 6 martie, când a fost pusă în libertate, fiind plasată sub control judiciar.

Avocații au invocat între altele starea de sănătate precară a fostului ministru. Sorina Pintea suferă, potrivit declarațiilor ei publice de dinainte de a fi arestată preventiv, de dermatomiozită, o boală autoimună gravă și rară, pentru care face tratament cu cortizon și imunoglobuline. Ea a cerut de mai multe ori să stea în spital, sub pază, după ce a fost arestată preventiv.